“Πρέσινγκ” για Συμβούλιο αρχηγών… σε κενό στρατηγικής – Τα τρία αιτήματα Τσίπρα στον Μητσοτάκη

“Πρέσινγκ” για Συμβούλιο αρχηγών… σε κενό στρατηγικής – Τα τρία αιτήματα Τσίπρα στον Μητσοτάκη

Θέση υπέρ μιας σκληρής γραμμής στα ελληνοτουρκικά έχει πάρει ο Αλέξης Τσίπρας. Θέση που, παρά τα… “τζαρτζαρίσματα” με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αντικειμενικώς βοηθά τον πρωθυπουργό της χώρας στις διαβουλεύσεις που έχει με ηγέτες του εξωτερικού. Σκληρή γραμμή που τηρεί απαρέγκλιτα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χωρίς αμφιταλαντεύσεις σημειωτέον και παρά τη δεδηλωμένη διαφωνία μερίδας του κόμματός του.

  • Τι ακριβώς, όμως, υποστηρίζει η ηγεσία του πρώτου τη τάξει αντιπολιτευτικού κόμματος στην ανοιχτή πληγή των σχέσεων με το γείτονα;

«Η Τουρκία οφείλει να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο, να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου για την επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα/ ΑΟΖ», είναι η κεντρική θέση της Κουμουνδούρου. Και, με τα λόγια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, «εθνική στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος για την απάντηση στην τουρκική επιθετικότητα με στόχο την επιστροφή της Τουρκίας στο διάλογο, για την επίλυση της μίας και μόνης διαφοράς μας, για την υφαλοκρηπίδα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου».

Αυτομάτως, βεβαίως, ακολουθεί το ερώτημα στο πώς αντιδρά η Αθήνα στο βαθμό που η άλλη πλευρά δεν δείχνει διάθεση για αποκλιμάκωση (σενάριο στο οποίο βρισκόμαστε την ώρα αυτή).

Κατηγορηματικά η Κουμουνδούρου περιμένει από την κυβέρνηση «να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για την παρεμπόδιση οποιουδήποτε τουρκικού ερευνητικού σκάφους επιχειρήσει να προβεί σε παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως  έχει συμβεί και κατά το παρελθόν».

Αξίζει να σημειωθεί εξάλλου ότι το επιτελείο του Α. Τσίπρα δεν έδειξε να συμμερίζεται τον… ενθουσιασμό Μεγάρου Μαξίμου και υπουργείου Εξωτερικών για την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία: πρόκειται, κατά την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ, για «μια συμφωνία άρον – άρον, που δημιουργεί επικίνδυνα προηγούμενα για τις εθνικές μας θέσεις», αναδεικνύοντας την ειδικότερη πτυχή ότι «η Ελλάδα διαθέτει τη δυνατότητα επέκτασης των χωρικών υδάτων νοτίως και ανατολικά της Κρήτης κι επιπλέον μπορεί να διεκδικήσει ισχυρές ευρωπαϊκές κυρώσεις λόγω της παραβίασης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας».

Κατά συνέπεια, «η κυβέρνηση βιάστηκε να αποδεχθεί μειωμένη επήρεια για την Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί του Αιγαίου, αλλά και να κάνει αποδεκτή τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ρόδου».

Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει κενό στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική. Και, σύμφωνα με το επιτελείο του Α. Τσίπρα, «ο ΣΥΡΙΖΑ πάγια υποστηρίζει την ανάγκη να ξαναβρεί η χώρα ένα συνεκτικό στρατηγικό σχέδιο στην εξωτερική πολιτική, ανάλογο της πολυδιάστατης και ενεργητικής διπλωματίας, εξαγωγής σταθερότητας και αναζήτησης λύσεων που εφαρμόσαμε επί της διακυβέρνησης μας».

Και επί του προκειμένου, «ως αντιπολίτευση, έχουμε εξειδικεύσει πλευρές αυτού του σχεδίου ζητώντας από την κυβέρνηση να υιοθετήσει διττή πολιτική απέναντι στην Τουρκία, ώστε να πάψει να αντιδρά αντανακλαστικά στην επόμενη επιθετική της κίνηση: αφενός να ασκείται με κάθε μέσο πίεση για την ανατροπή των παράνομων μεθοδεύσεων της Τουρκίας, ιδανικά πριν εκδηλωθούν, με ισχυρές ευρωπαϊκές κυρώσεις, και αφετέρου να αποκαταστήσει συνθήκες διαλόγου μαζί της, στη βάση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας. Και όλα αυτά με συνείδηση του γεγονότος ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας μας έχει δύο πάγιους πυλώνες: την προάσπιση της κυριαρχίας μας και το σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας».

Ακριβώς δε, για τη διαμόρφωση ενός παρόμοιου σχεδίου καθώς και για τη διαμόρφωση συνθηκών εθνικής ενότητας, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά, όπως υποστηρίζει, τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, κάτι που, εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, επίμονα ζητά και το Κίνημα Αλλαγής.

Εκεί θα μπορούσε να χαραχθεί ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική και, ως εκ τούτου, τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης θα ήταν πολύ καλύτερα, υποστηρίζουν συνεργάτες του κ. Τσίπρα.

Το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών ήταν, εξάλλου, ένα από τα τρία αιτήματα που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στον πρωθυπουργό κατά την πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία τους.

Το άλλο ήταν η έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και το τελευταίο να… «να σταματήσει (σ.σ. ο Κ. Μητσοτάκης) να διαρρέει ανυπόστατα επιχειρήματα, όπως ότι οι έρευνες του Τουρκικού σκάφους εμποδίζονται ή και ακυρώνονται από το θόρυβο των παρακείμενων Τουρκικών πλοίων. Αυτό που μας απασχολεί δεν είναι η ποιότητα των Τουρκικών ερευνών, αλλά το γεγονός ότι το Oruc Reis παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας».

Με την κυβερνητική θέση να… μπερδεύεται χθες ακόμη πιο πολύ, σύμφωνα πάντα με την αξιωματική αντιπολίτευση, αφού, όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός, δεν γίνονται έρευνες αλλά υπάρχουν μόνο προκλήσεις.

Τότε, «αν δεν υπάρχουν έρευνες και άρα παραβίαση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ποιος ο λόγος να ζητάμε τη διπλωματική συνδρομή τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κυρώσεις όσο γενικότερα και του Διεθνούς παράγοντα;», διερωτήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζοντας ότι αντίστοιχη στάση είχε τηρήσει η ΝΔ και στο θέμα της παρουσίας Τούρκων στρατιωτών σε ελληνικό έδαφος σε νησίδα του Έβρου, όπου «το ΥΠΕΞ έκανε επίσημο διάβημα αλλά κατά τα άλλα δεν είχαμε παραβίαση, έτσι και τώρα δεν έχουμε παραβίαση.

Έχουμε απλώς ανάπτυξη των στόλων», σημειώνει με αρκετή ειρωνεία καλώντας τον κ. Μητσοτάκη «να καταλάβει ότι δεν είναι όλα επικοινωνία. Καλά θα κάνει στις ευαίσθητες αυτές στιγμές να μιλάει λιγότερο και να πράττει περισσότερα».

Νίκος Παπαδημητρίου

Σχετικά Άρθρα