“Μπουντεσλίγκα” με φιλάθλους στα γήπεδα ή όχι; “Ντιμπέϊτ” στη Γερμανία λόγω έξαρσης της πανδημίας
«Δεν περιμένουμε τίποτα, δεν αξιώνουμε τίποτα» υπογράμμισε με περισσή διπλωματία o διευθυντής της Γερμανικής Ποδοσφαιρικής Λίγκας Κρίστιαν Ζάιφερτ παρουσιάζοντας τις κοινές προτάσεις των 36 επαγγελματικών ομάδων της Γερμανίας για την σταδιακή επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα. Μεταξύ άλλων προτείνεται να μην επιτραπεί μέχρι το τέλος του χρόνου – ακόμη κι αν το επιτρέψει η επιδημιολογική κατάσταση- η παρουσία φιλάθλων της φιλοξενούμενης ομάδας, να μην υπάρχουν θέσεις ορθίων μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου αλλά και να μην επιτρέπεται η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. «Προτεραιότητα δεν είναι τα γεμάτα γήπεδα, αλλά η υγεία» επισήμανε ο Ζάιφερτ μετά την έκτακτη σύσκεψη των μελών της Λίγκας χθες Τρίτη.
Όπως επισήμανε, οι υπεύθυνοι της Λίγκας έχουν αντιληφθεί ότι με φόντο τον αυξανόμενο αριθμό των κρουσμάτων τα μηνύματα της πολιτικής «δεν είναι πλέον τόσο θετικά» όσον αφορά την επιστροφή των φιλάθλων στις εξέδρες. «Ωστόσο δεν επιτρέπεται να παραδοθούμε στο έλεος της πανδημίας ελπίζοντας απλά ότι θα βρεθεί εμβόλιο και πως κάποτε θα περάσει».
Οι 36 ομάδες της πρώτης και της δεύτερης κατηγορίας της Bundesliga συμφώνησαν χθες σε κοινό πλαίσιο για την πιθανή επιστροφή των φιλάθλων είτε ήδη κατά την έναρξη του νέου πρωταθλήματος στις 18 Σεπτεμβρίου είτε λίγο αργότερα. Πέρα από τις προβλέψεις για τις θέσεις ορθίων, τους φιλάθλους των φιλοξενουμένων και το αλκοόλ οι εκπρόσωποι συμφώνησαν επίσης «να διασφαλίσουν ότι σε περίπτωση μολύνσεων θα μπορούν να εξακριβώνονται η ταυτότητα και τα στοιχεία των φιλάθλων που πιθανόν έχουν μολυνθεί». Το τελευταίο αυτό σημείο φωτογραφίζει ουσιαστικά ονομαστικά εισιτήρια.
Η ιδιαίτερη ευθύνη των παικτών
Οι τελικές αποφάσεις για την επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα βρίσκονται ωστόσο στα χέρια των αρχών. «Όπως και όλοι οι υπόλοιποι τομείς της ζωής μας έτσι και το επαγγελματικό ποδόσφαιρο μπορεί να επιστρέψει μόνο σταδιακά στην κανονικότητα. Δεν μπορούμε να πάμε από το μηδέν στο εκατό» είπε ο Ζάιφερτ, τονίζοντας ότι όλα τα προτεινόμενα μέτρα συνδέονται αποκλειστικά με την πανδημία και δεν μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμο χαρακτήρα για το γερμανικό ποδόσφαιρο.
Καμία ομάδα της Bundesliga δεν φαίνεται να αξιώνει συγκεκριμένο αριθμό φιλάθλων. Ούτε και η 1. FC Union Berlin που ήθελε να γεμίσει το γήπεδό της ήδη κατά την έναρξη του πρωταθλήματος. «Εξέφρασαν απλώς μια επιθυμία όπως όλοι» διευκρίνισε ο Ζάιφερτ σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τη σπουδή του Βερολίνου που είχε προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις από πλευράς πολιτικής. «Φυσικά και δεν αποτελεί βραχυπρόθεσμο στόχο να έχουμε 600.000 φιλάθλους την πρώτη μέρα. Έχουμε επαφή με την πραγματικότητα» είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της γερμανικής Λίγκα.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι παίκτες της πρώτης και της δεύτερης Bundesliga έχουν και μια ιδιαίτερη ευθύνη. «Οφείλουμε να έχουμε συναίσθηση του ρόλου μας ως προτύπων» επισήμανε ο Ζάιφερτ αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην εντεινόμενη χαλαρότητα των νέων κυρίως ανθρώπων που εκτιμάται ότι έχει επιδράσει καθοριστικά στην πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων. Με τη συμπεριφορά που επέδειξαν στα κεκλεισμένων των θυρών ματς της περασμένης σεζόν οι παίκτες της Bundesliga αξίζουν «προκαταβολικής εμπιστοσύνης», όπως είπε.
«Ουτοπία» τα γεμάτα γήπεδα
«Αναμενόμενες» χαρακτήρισε τις προτάσεις ο σύνδεσμος φιλάθλων «Unsere Kurve». που εμφανίστηκε αρκετά επιφυλακτικός έναντι των προτάσεων. «Με φόντο των αυξανόμενο αριθμό των κρουσμάτων πρέπει να αναρωτηθεί κανείς έτσι κι αλλιώς εάν θα φτάσουμε στο σημείο (να έχουμε φιλάθλους)» εκτίμησε ο πρόεδρος του συνδέσμου Γιοστ Πέτερ. Εάν τελικώς επιτραπούν φίλαθλοι «θα θυμίζει περισσότερο επίσκεψη σε θέατρο και όχι σε γήπεδο ποδοσφαίρου».
Μη ρεαλιστικά χαρακτηρίζει επί της αρχής τα σχέδια που προβλέπουν μεγάλο αριθμό φιλάθλων ο διευθυντής της κλινικής του Έσλινγκεν Μίχαελ Γκάισλερ. «Όταν βλέπει κανείς τον νέο αριθμό των κρουσμάτων καταλαβαίνει ότι η ιδέα να γεμίζουν τα γήπεδα με 15.000-20.0000 κόσμο είναι τελείως ουτοπική» λέει χαρακτηριστικά στην σημερινή Stuttgarter Zeitung.
Ο ίδιος αποκλείει το ενδεχόμενο να επιτρέψει η πολιτική να γεμίσουν ξαφνικά όλα τα γήπεδα με 10.000 ή και περισσότερους φιλάθλους. «Στα γήπεδα δεν πνέουν συνήθως άνεμοι, συνεπώς εάν φταρνιστεί ή βήξει ένας μολυσμένος φίλαθλος τότε δεν αρκούν τα δυο μέτρα απόσταση» όπως λέει. Ο ειδικός αντιπροτείνει πιλοτικά προγράμματα με 1.000, 2.000 ή και 5.000 φιλάθλους. «Εάν το δούμε ρεαλιστικά, δεν πρόκειται να υπάρξουν μεγάλες συναθροίσεις πιθανότατα μέχρι το τέλος της επόμενης ποδοσφαιρικής σεζόν 2020/2021, ανεξάρτητα από το εάν υπάρξει μέχρι τότε εμβόλιο ή όχι».
Πηγή: DW