Βηρυτός: Τι είναι το νιτρικό αμμώνιο που ενοχοποιείται για τις φονικές εκρήξεις
Παγκόσμιο σοκ από τις εκρήξεις στη Βηρυτό, ενώ έχουν αρχίσει οι δημόσιες τοποθετήσεις αξιωματούχων του Λιβάνου για τα αίτια της τραγωδίας. Εστιάζουν στο νιτρικό αμμώνιο που παρέμενε αποθηκευμένο επί χρόνια σε αποθήκη κοντά στο λιμάνι της Βηρυτού.
Τόσο ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ, όσο και ο πρόεδρος της χώρας Μισέλ Αούν έκαναν λόγο για την ύπαρξη τόνων αυτής της ουσίας σε αποθήκη τα τελευταία έξι χρόνια, με τον τελευταίο να κάνει λόγο για 2.750 τόνους.
Ο επικεφαλής της γενικής ασφάλειας του Λιβάνου μίλησε για ένα «εξαιρετικά εκρηκτικό υλικό» που είχε κατασχεθεί πριν από αρκετά χρόνια.
Το νιτρικό αμμώνιο, συνδυασμός αμμωνίας και αζώτου, είναι περισσότερο γνωστό για τη χρήση του στα λιπάσματα και –καθώς είναι απίστευτα εκρηκτικό- στις βόμβες.
Στην τρομοκρατική επίθεση στην Οκλαχόμα του 1995 στο Ομοσπονδιακό κτήριο Alfred P. Murrah που κόστισε τη ζωή σε 169 ανθρώπους και τραυμάτισε 467, είχε γίνει γνωστό ότι χρησιμοποιήθηκαν δύο τόνοι νιτρικού αμμώνιου.
Ένα από τα χειρότερα ατυχήματα στην αμερικανική ιστορία με νιτρικό αμμώνιο συνέβη τον Απρίλιο του 1947, όταν ένα πλοίο φορτωμένο με 2.300 τόνους τέτοιου φορτίου πήρε φωτιά ενώ ήταν αγκυροβολημένο στο Τέξας.
Η φωτιά προκάλεσε έκρηξη και ακόμη περισσότερες εστίες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τότε σχεδόν 400 άνθρωποι και να καταστραφούν περισσότερα από 1.000 κτήρια.
Αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη το Ισραήλ
Η καταστροφή στη Βηρυτό σημειώθηκε τρεις ημέρες προτού δικαστήριο που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ εκδώσει την ετυμηγορία του στη δίκη τεσσάρων υπόπτων, που συνδέονται με το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, για τη βομβιστική επίθεση στην οποία σκοτώθηκε ο τότε πρωθυπουργός Ράφικ αλ Χαρίρι και άλλοι 21 άνθρωποι το 2005. Η επίθεση εκείνη είχε γίνει σε περιοχή που απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Βηρυτού.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν ότι το Ισραήλ — το οποίο έχει εμπλακεί επανειλημμένα σε πόλεμο με τον Λίβανο — δεν έχει καμία σχέση με την καταστροφή και πρόσθεσαν ότι η χώρα τους είναι έτοιμη να προσφέρει ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια.
Τη βοήθειά τους προσέφεραν επίσης το Ιράν — που διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τη Χεζμπολάχ — και η Σαουδική Αραβία, δύο χώρες που ανταγωνίζονται για επιρροή στον Λίβανο και στην περιοχή, καθώς και αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Τραμπ: Βόμβα κάποιου είδους
Ο ένοικος του Λευκού Οίκου έκανε το σχόλιο αυτό κατά την έναρξη της καθημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στο πλαίσιο αντιμετώπισης της κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κοροναϊού.
Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο περί έκρηξης «βόμβας κάποιου είδους», επικαλούμενος εκτιμήσεις «αξιωματούχων».
«Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προσφέρουν βοήθεια στον Λίβανο», διαβεβαίωσε ο Τραμπ. «Θα είμαστε εκεί για να βοηθήσουμε. Μοιάζει με φρικτή επίθεση», πρόσθεσε.