Οι επιστήμονες φωνάζουν: Η πανδημία επιστρέφει δριμύτερη- Σε αμηχανία η κυβέρνηση με αντιφατικά μέτρα…
Πριν μερικές εβδομάδες μια φωτογραφία του πρωθυπουργού να συνομιλεί με τον παρουσιαστή Γιώργο Λιάγκα, ενώ αμφότεροι ταξίδευαν με το πλοίο της γραμμής για την Τήνο (όπου διατηρούν εξοχικές κατοικίες), έκανε τον γύρο του διαδικτύου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ευχάριστη διάθεση κουβέντιαζε τετ α τετ με τον παρουσιαστή χωρίς κανείς εκ των δύο να φορά μάσκα, παρότι οι κανόνες για όσους ταξιδεύουν με πλοίο ήταν και είναι αυστηροί.
Πριν μερικές ημέρες, ο πρωθυπουργός με την σύζυγό του προσήλθαν στο Θέατρο Επιδαύρου για να παρακολουθήσουν την παράσταση “Πέρσες” φορώντας μάσκες. Λίγα λεπτά αργότερα, όμως, οι φωτογράφοι “συνέλαβαν” το ζεύγος να κάθεται στις πρώτες σειρές των θεατών χωρίς να φορούν μάσκες. Οι δύο αυτές -από τις πολλές- περιπτώσεις αντιφάσεων και παλινωδιών ως προς το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση για τα προστατευτικά μέτρα σχετικά με την πανδημία είναι ενδεικτικές.
Χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάστηκε να εκπέμψει μήνυμα συναγερμού καθώς τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται καθημερινά και, ακόμα πιο ανησυχητικό, δεν αφορούν μόνο τουρίστες που φθάνουν στην χώρα μας από “μη ασφαλείς” χώρες αλλά και πάρα πολλά “ορφανά”. Οι επιστήμονες έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και αρκετό καιρό και δυστυχώς επιβεβαιώνονται καθώς παρατηρείται εξάπλωση του ιού.
Στα μέσα Ιουνίου η χρήση μάσκας δεν ήταν απαραίτητη στα σούπερ μάρκετ και στα εμπορικά κέντρα. Το άνοιγμα των αεροδρομίων και η έναρξη του τουρισμού άρχισε να αποκαλύπτει πως οι αρμόδιοι κυβερνητικοί φορείς δεν είχαν προβλέψει αρκετά πράγματα μέσα στην αγωνία τους να λειτουργήσει η οικονομία. Σήμερα, οι λοιμωξιολόγοι φοβούνται πως βρισκόμαστε μπροστα σε ένα πιθανό δεύτερο κύμα πανδημίας που θα “κοχλάζει” τον Αύγουστο και ίσως ξεσπάσει από τον Σεπτέμβριο.
Η κυβέρνηση αντί να απαντήσει με περισσότερους ελέγχους και αυστηρότερα μέτρα και προειδοποιήσεις καθυστέρησε σημαντικά να απαγορεύσει τα πανηγύρια, ενώ την ίδια ώρα άνοιξε την χώρα στην εξαιρετικά επικίνδυνη επιδημικά κρουαζιέρα (!), επιβάλει χρήση μάσκας σχεδόν παντού αλλά όχι στις εκκλησίες (!), δεν λαμβάνει μέριμνα για αύξηση των δρομολογίων των ΜΜΜ με αποτέλεσμα χιλιάδες πολίτες να συνωστίζονται σε επικίνδυνες υγειονομικές συνθήκες καθημερινά.
Υπάρχουν παραδείγματα ακόμα και δημοσίων υπηρεσιών που παραλύουν καθώς εμφανίζονται ύποπτα κρούσματα και οι υπεύθυνοι δεν γνωρίζουν πως να τα αντιμετωπίσουν. Σε υπηρεσίες κεντρικού υπουργείου, υπάλληλοι με πυρετό συνέχιζαν να εργάζονται και να συναλλάσονται με κοινό (!), μέχρις ότου υπάρξει κινητοποίηση από συναδέλφους τους, ενώ οι υπεύθυνοι δεν γνώριζαν πως να αντιδράσουν. Ο ΕΟΔΥ συνεχίζει να απαντά με τον ίδιο μονότονο τρόπο και να προτρέπει σε περιορισμό κατ’ οικον κάθε πολίτη που τηλεφωνεί επειδή ανησυχεί για τα συμμπτώματα.
Η ανησυχία της κυβέρνησης, δε, τεκμηριώνεται και από το γεγονός ότι η τηλεδιάσκεψη με τους κ.κ. Τσιόδρα, Χαρδαλιά, Κικίλια κλπ επιστρέφει τρεις φορές την εβδομάδα, καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, ακόμα και στις σύντομες διακοπές που θα πάνε από το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας και μετά ο πρωθυπουργός και άλλα κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης.
Όμως είναι σαφές πως αυτό που προέχει για την κυβέρνηση είναι η οικονομία και στον βωμό αυτό έχουν περιθωριοποιηθεί ακόμα και οι φωνές ανησυχίας του καθηγητή Τσιόδρα και άλλων. Στις δύο δημόσιες εμφανίσεις του ο Σωτήρης Τσιόδρας ήταν ο μόνος που επίμονα φορούσε μάσκα, την ώρα που πολιτικοί αρχηγοί, βουλευτές και άλλοι προσεκλημένοι στους κήπους του προεδρικού μεγάρου κυκλοφορούσαν αμέριμνοι.
Η κυβέρνηση κινήθηκε πολύ γρήγορα από το lockdown, τα πρόστιμα και τις αυστηρές απαγορεύσεις στην άτακτη αποκατάσταση της…κανονικότητας, με γνώμονα την οικονομία που βυθίζεται παγκοσμίως στην ύφεση. Οι “αγιογραφήσεις” των …υπεύθυνων πολιτών από τους κυβερνώντες έχουν οδηγήσει σήμερα στις συστάσεις σε σημαντικό τμήμα του πληθυσμού που κυκλοφορεί “άναρχα”, χωρίς μέτρα προστασίας, με την καλοκαιρινή χαλαρότητα σε μια χώρα που ποτέ δεν χτυπήθηκε από τον κοροναϊό. Ο επικοινωνιακός θρίαμβος της “νίκης κατά της πανδημίας” (σε μια χώρα σε καραντίνα…) έδωσε την θέση του σε μια χύδην και αντιφατική αντιμετώπιση της κατάστασης.