Όταν η κυβέρνηση πάει… διακοπές – Τρία περιστατικά έντονου πολιτικού προβληματισμού και ανησυχίας
Η χθεσινή ήταν μια μέρα που γρήγορα θα ήθελε να ξεχαστεί το Μέγαρο Μαξίμου: οι πτήσεις Μητσοτάκη πάνω από το Αιγαίο -όχι για τις ανάγκες κάποιας στρατιωτικής άσκησης-, η κυβερνητική άγνοια για τη NAVTEX του Καστελόριζου και τα τελικά αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής που «γκριζάρουν» τον αρχικό ενθουσιασμό της Νέας Δημοκρατίας, συνέθεσαν μια εφιαλτική μέρα για το κυβερνητικό επιτελείο.
Μια μέρα που, στον αντίποδα, έδωσε δυνατές «ανάσες» στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Οι πληροφορίες για τον «ιπτάμενο και τζέντλεμαν» πρωθυπουργό κάνοντας χρήση εναέριου στρατιωτικού μέσου είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν από το βράδυ της Κυριακής, όταν ο απλός συνδυασμός δύο άσχετων μεταξύ τους γεγονότων οδηγούσε στα σωστά συμπεράσματα: πώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Αντίπαρο και τον Τομ Χανκς βρέθηκε στην Επίδαυρο και τους «Πέρσες».
Το πρωί της Δευτέρας και όσο περνούσαν οι ώρες, έρχονταν και νέες πληροφορίες στο προσκήνιο, όπως για παράδειγμα ότι τελικώς δεσμεύτηκαν τρία στρατιωτικά ελικόπτερα (από το άριστα ενημερωμένο militaire.gr), συνεπώς όταν ήλθε η ώρα για τον Στέλιο Πέτσα να εισέλθει στην αίθουσα της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ήξερε πλέον ότι η υπόθεση ήταν lose–lose. Ούτε τα μη επιδεχόμενα διάψευσης μπορούσε να διαψεύσει, ενώ και οι αρνητικές εντυπώσεις για τη δέσμευση στρατιωτικών μέσων, την ώρα που η επιφυλακή στο Αιγαίο χτυπούσε «κόκκινο», δεν μπορούσαν να απαλυνθούν.
Πόσο μάλλον που καμία από τις δύο περιστάσεις (παράδοση του διαβατηρίου στον Τ. Χανκς – θεατρική παράσταση στην Επίδαυρο) δεν είναι από αυτές που συνδέονται στενά με αυτό που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποκάλεσε «εκπροσώπηση του θεσμού».
Πρόκειται για τον «ιό» που χτυπά τα συστήματα εξουσίας διαχρονικά, που μόλις νιώσουν πανίσχυρα, προχωρούν σε λάθη που προδίδουν αλαζονεία και αμετροέπεια. Γιατί πώς αλλιώς να χαρακτηρίσεις τη δέσμευση στρατιωτικών μέσων για μια… παράσταση, την ώρα που κάποιοι ένστολοι σε νησιά, αέρα και θάλασσα ξέρουν τα τελευταία 24ωρα πως μπορεί να μην τους ξαναδούν στα σπίτια τους;
Οι ούτως ή άλλως αρνητικές για την κυβέρνηση εντυπώσεις έγιναν… χειρότερες, όταν ο αρμόδιος υπουργός των Ενόπλων Δυνάμεων δήλωνε άγνοια για την κατάσταση στο Καστελόριζο! Όχι μόνο το Πεντάγωνο (πολιτική – στρατιωτική ηγεσία), αλλά και το υπουργείο Ναυτιλίας (σ.σ. τι λέει επ’ αυτού ο Γιάννης Πλακιωτάκης;) αγνοούσαν -κατά δήλωση του Νίκου Παναγιωτόπουλου- ότι το Λιμενικό είχε προχωρήσει σε NAVTEX, με χρήση πραγματικών πυρών, και μάλιστα στην εστία της ελληνο-τουρκικής έντασης, το ακριτικό Καστελόριζο. (Η απόφαση ελήφθη σε χαμηλότατο επίπεδο, ήταν η δικαιολογία του υπουργού).
Με δυο λόγια ήταν το δεύτερο περιστατικό μέσα στο ίδιο 24ωρο που ήταν για την κυβέρνηση lose-lose. Δεν ήξερες τι ήταν χειρότερο σενάριο: να γνωρίζεις για τη NAVTEX και να έχεις υποτιμήσει τις επιπτώσεις και τη συγκυρία ή να μην γνωρίζεις… Αλλά και την κυβερνητική εκδοχή να πάρει κανείς, το ότι, όπως ισχυρίσθηκε ο υπουργός, δεν γνώριζαν, ήταν το πρώτο λάθος. Το δεύτερο αφορούσε τις συνέπειες της πράξης σε σχέση με το γείτονα, αφού σε μια κρίσιμη καμπή, κατά την οποία καταβάλλονταν προσπάθειες για αποκλιμάκωση, η Αθήνα εμφανιζόταν να προχωρά σε ασκήσεις με πραγματικά πυρά!
«Έγινε η σχετική διόρθωση και η αποκλιμάκωση, η οποία είχε αρχίσει να εξελίσσεται, ολοκληρώθηκε», έκλεισε την απάντησή του στη Βουλή ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος δεν είναι η πρώτη φορά που δείχνει πολιτικό έλλειμμα…
Την ευκαιρία δεν άφησε ανεκμετάλλευτη ο, αποσβολωμένος σε πρώτη φάση, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος: «Θέλω παρακαλώ να σας δώσω τη δυνατότητα να ξανατοποθετηθείτε επ’ αυτού, διότι αν ισχύουν αυτά που μας είπατε στην αρχική σας τοποθέτηση, τα πράγματα είναι εξαιρετικά επικίνδυνα, για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεστε μια κρίσιμη κατάσταση. Θέλετε να μας πείτε ότι την ώρα που αυτά συμβαίνουν στο Αιγαίο, κάποιες υπηρεσίες χωρίς τη γνώση της πολιτικής ηγεσίας, εκδίδουν ΝAVTEX και οι υπουργοί της κυβέρνησης κάνουν αμέριμνοι τις διήμερες διακοπές τους; Και ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποιεί τα ελικόπτερα του ελληνικού στρατού για να πηγαινοέρχεται από την Πάρο στην Επίδαυρο και από την Επίδαυρο στην Πάρο; Αυτό μας είπατε; Ελπίζω να το διαψεύσετε», είπε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα ο Δ. Τζανακόπουλος –και διάψευση δεν πήρε…
Το τρίτο… ατυχές περιστατικό για το Μέγαρο Μαξίμου, ήταν το «ταμείο» της Συνόδου Κορυφής: σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Bruegel, η Ελλάδα έχασε 6,5 δισ. ευρώ στην τελευταία «στροφή» των διαπραγματεύσεων, με το Βερολίνο και το Παρίσι να είναι στους πλέον κερδισμένους (αποδεικνύοντας ότι είχαν ένα κίνητρο παραπάνω για την επίτευξη συμφωνίας).
Από τα 23,21 δισ. που είχε προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 27 Μαΐου, τελικώς η χώρα μας θα πάρει 16,69 δισ., ποσό αναμφίβολα σημαντικό, πλην όμως θα μπορούσε να πει κανείς ότι η Αθήνα ήταν στους εν τέλει χαμένους. Γεγονός που επίσης δεν άφησε να πέσει κάτω η Κουμουνδούρου:
«Κάθε μέρα που περνάει η πραγματικότητα διαψεύδει την τεχνητή κυβερνητική προπαγάνδα για τη “μεγάλη επιτυχία της χώρας” σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι τελευταίες πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης έφυγε από το Συμβούλιο Κορυφής με 7 δισ. λιγότερες επιχορηγήσεις, δηλαδή σχεδόν 4% του ΑΕΠ, από ό,τι προέβλεπε η αρχική πρόταση της Κομισιόν», σημείωνε δηκτικά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης.
Αξίζει δε, να ξαναειπωθεί ότι το θέμα δεν ανέδειξε ούτε ο Χαρίτσης ούτε ο Παπαδημούλης (που είχε …τσιμπήσει το θέμα πρώτος) ούτε η «Εφημερίδα των Συντακτών». Αλλά το εγκυρότατο Ινστιτούτου Bruegel.
Η καλοκουρδισμένη, κατά την πλειοψηφία των ΜΜΕ, μηχανή του Μαξίμου μάλλον θέλει κούρδισμα πάλι…
Νίκος Παπαδημητρίου