Φουντώνουν πάλι τα σενάρια για ανασχηματισμό

Φουντώνουν πάλι τα σενάρια για ανασχηματισμό

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ψάχνει έναν ουδέτερο χρόνο για να κάνει τον ανασχηματισμό με τις πληροφορίες για το πότε τελικά θα γίνουν οι μικρές παρεμβάσεις στο κυβερνητικό σχήμα να είναι διφορούμενες. Κι αυτό γιατί υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη που προσδιορίζουν τον χρόνο του ανασχηματισμού μετά τις 2 Αυγούστου, οπότε και λήγει η τουρκική NAVTEX, και άλλα που υποστηρίζουν ότι θα γίνει μετά τη ΔΕΘ, τον Σεπτέμβριο δηλαδή.

Όμως, η παραίτηση του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Γεράσιμου Θωμά, (λόγω αναβάθμισής του φυσικά) ξαναφούντωσε τα σενάρια.

Από την άλλη, επιτακτική –και επικοινωνιακά και ουσιαστικά- κρίνεται η ανάγκη να γίνουν οι όποιες αλλαγές, κυρίως αυτές που συνδέονται με το πακέτο των 72 δισ. ευρώ. Ιδιαίτερα με τα 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Ο πρωθυπουργός θέλει να δημιουργηθεί μια πολύ διακριτική δομή εντός υφισταμένου υπουργείου, που θα διαχειριστεί το πακέτο. Που θα συντάξει τα σχέδια, τα οποία θα κατατεθούν στις Βρυξέλλες ώστε να έρθει το χρήμα από το 2021 και μετά», λένε πηγές εντός της κυβέρνησης.

Μια άλλη πληροφορία που έχει το ενδιαφέρον της είναι ότι η Βουλή θα κλείσει για το καλοκαίρι από τις 31 Ιουλίου μέχρι τις 24 Αυγούστου και θα λειτουργεί με τα θερινά τμήματα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στα τέλη του μήνα θα συγκληθεί υπουργικό συμβούλιο και μάλιστα όχι δια ζώσης αλλά από μακριά.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι θα είναι ένα ανανεωμένο υπουργικό συμβούλιο, αφού θα γίνει εντός της εβδομάδας ο ανασχηματισμός. Η αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία δίνει αυτόν τον «ουδέτερο χρόνο», αν και οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι σε εγρήγορση. Ή θα μπορούσαν να είναι οι τελευταίες οδηγίες του κ. Μητσοτάκη στην παρούσα κυβέρνηση και οι όποιες αλλαγές να μετατεθούν για το φθινόπωρο. Μοναδικό δομικό στοιχείο αναμένεται η δημιουργία χωριστής δομής, πιθανώς σε υφιστάμενο υπουργείο, η οποία θα επιφορτιστεί με την διαχείριση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και τον συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, μεγάλες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δεν αναμένονται. Είναι πολύ πιθανό, πάντως, να αναβαθμιστεί σε αναπληρωτή υπουργό ο Νίκος Παπαθανάσης με αρμοδιότητα την ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής.

Αδιευκρίνιστο παραμένει, ωστόσο, τι θα γίνει στο υπουργείο Εργασίας, καθώς ο Γιάννης Βρούτσης έχει εκφράσει τη διαφωνία του για το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, που αποτελεί προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού, αλλά ξέρει το περίπλοκο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εργασίας. Ως πιθανός αντικαταστάτης του έχει ακουστεί ο Στέλιος Πέτσας. Ερωτήματα υπάρχουν και για την παραμονή του Χάρη Θεοχάρη στο υπουργείο Τουρισμού – να σημειωθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε προσφάτως τα υπουργεία Τουρισμού και Εργασίας ενισχύοντας παρά καθησυχάζοντας τις ανησυχίες των δύο υπουργών. Δεν θα απέκλειε κανείς να δει τον κ. Πέτσα στη θέση του κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη, αν το τελευταίος πάει στο νέο φορέα για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Κάποιες άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Βασίλης Κικίλιας θα επιθυμούσε να αφήσει το υπουργείο Υγείας και ισχυρός μετά την κρίση του κορονοϊού να διεκδικήσει κάτι καλύτερο. Ισως πάλι η πρόκληση της «ανάστασης» του τουρισμού να τον οδηγούσε προς τα εκεί.

Δεν αναμένονται αλλαγές, όπως όλα δείχνουν στα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας, όπως δεν αναμένονται και αλλαγές στο δίδυμο της οδού Νίκης, Χρήστο Σταϊκούρα, Αδωνι Γεωργιάδη.

Ούτε ο Μάκης Βορίδης φαίνεται να αποχωρεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Μυστήριο τι θα γίνει με το υπουργείο Παιδείας και αν θα υπάρξουν αλλαγές, όπως και με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που θα παραμείνει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Σε περίπτωση που ο Στέλιος Πέτσας αναλάβει το χαρτοφυλάκιο κάποιου υπουργείου, είναι δεδομένο ότι θα αλλάξει το επικοινωνιακό team του πρωθυπουργού. Στην επικοινωνία παραμένει η Αριστοτελία Πελώνη ωστόσο συζητούνται έντονα και στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, ανάμεσά τους «φρέσκα» πρόσωπα, όπως ο βουλευτής Επικρατείας, καθηγητής Χρήστος Ταραντίλης. Ενισχυμένο είναι πάντως και το σενάριο εισόδου στην κυβέρνηση για τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Σπήλιο Λιβανό και για τον βουλευτή Ανατολικής Αττικής, Βασίλη Οικονόμου.

Με πληροφορίες από ethnos.gr

Σχετικά Άρθρα