Ελληνοτουρκική κρίση: Αυτή είναι η πραγματικότητα με το Oruc Reis – Θρίλερ διπλωματικής προπαγάνδας
Με μεγάλη προσοχή παρακολουθεί η Αθήνα τις κινήσεις της Άγκυρας η οποία ενώ στην πραγματικότητα έχει αρχίσει να αποσύρει τα πλοία της από την περιοχή γύρω από το Καστελόριζο, μεταδίδει αντιφατικά μηνύματα για το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές όλα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο της προσπάθειας της Τουρκίας να σύρει την Αθήνα σε διάλογο χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Η Τουρκία ισχυρίζεται πως το Oruc Reis ξεκίνησε σεισμικές έρευνες- Τι λέει το Πεντάγωνο
Η Αθήνα έχει καταστήσει σαφές ότι είναι ανοιχτή σε διάλογο αλλά με συγκεκριμένο πλαίσιο και με τερματισμό των τουρκικών ενεργειών που δυναμιτίζουν το κλίμα, όπως η έκδοση της Navtex και η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: Κινήσεις αποκλιμάκωσης στο Αιγαίο – Αποχωρούν τουρκικά πλοία από το Καστελόριζο
Παράλληλα και στο Πεντάγωνο “βλέπουν” σημάδια αποκλιμάκωσης της έντασης στην αν. Μεσόγειο, επιβεβαιώνοντας την μερική απόσυρση τουρκικών πλοίων. Όμως ο ελληνικός στόλος θα παραμείνει σε πλήρη επιφυλακή και ετοιμότητα έως και τις 2 Αυγούστου, οπότε και λήγει η Navtex της Τουρκίας με την οποία δεσμεύει τη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελόριζου για σεισμικές έρευνες.
Μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες ότι μεγάλο μέρος του στόλου θα παραμείνει στο Αιγαίο και μετά την ολοκλήρωση της NAVTEX.
Τι γίνεται με το Oruc Reis
Ενώ το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis παρέμενε αμετακίνητο στην Αττάλεια, εμφανίστηκε ένα tweet στο λογαριασμό της πρεσβείας της Τουρκίας στις ΗΠΑ, που ανακοίνωνε την έναρξη σεισμικών ερευνών στο Ανατολικό Αιγαίο.
Λίγες ώρες αργότερα το επίμαχο tweet «κατέβηκε» και έγινε νέα ανάρτηση που ανέφερε ότι το Oruc Reis είχε δηλώσει στις 21 Ιουλίου ότι θα ξεκινήσει τις έρευνες.
Σημειώνεται πάντως ότι σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marine Traffic, το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis την ώρα του αρχικού tweet της τουρκικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον, βρισκόταν αγκυροβολημένο στα ανοιχτά της Αττάλειας.