Τραγέλαφος ΕΥΠ… εν ώρα εθνικής κρίσης
Τραγελαφικές καταστάσεις στην ΕΥΠ καθώς οι… πράκτορες μιας χώρας αναγκάζονται να ζητήσουν την απομάκρυνση του επικεφαλής τους λόγω ανεπάρκειας. Ο λόγος για την ανακοίνωση του Συλλόγου των εργαζομένων στην ΕΥΠ που ζητά την απομάκρυνση του Διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα καθώς κρίνεται “ανεπαρκής”, και αποτελεί την θρυαλλίδα μιας σειράς εξελίξεων που δείχνουν απόλυτη αποδιοργάνωση. ΣΗΜ: Η Υπηρεσία Πληροφοριών υπάγεται, πλέον, απευθείας στην Πρωθυπουργό.
Αναλυτικά ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών αναφέρει: «Γιατί τώρα; Γιατί έτσι; Απορούν οι υπάλληλοι της ΕΥΠ με ποιο σκεπτικό η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει αυτό το νευραλγικό τομέα της Υπηρεσίας και ταυτόχρονα να καυχιέται στον Τύπο για τις επιτυχίες της. Αυτές τις κρίσιμες στιγμές σταματήστε τα πειράματα και ενεργοποιήστε όλες τις δυνάμεις της ΕΥΠ ώστε να οχυρωθεί η χώρα στον τομέα της ασφάλειας. Υπενθυμίζουμε ότι η ΕΥΠ είναι υπεύθυνη εκτός των άλλων, της Εθνικής ασφάλειας της εδαφικής ακεραιότητας και του Εθνικού πλούτου της χώρας. Καλούμε τον πρωθυπουργό να πάρει πίσω την απόφαση παραχώρησης της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικών Πληροφοριών στο ΓΕΕΘΑ και να απαλλάξει των καθηκόντων του τον κ. Κοντολέοντα γιατί είναι ανεπαρκής να στηρίξει το εθνικό έργο της ΕΥΠ».
Από την πλευρά τους πηγές της λεωφόρου Κατεχάκη «βλέπουν»… αλλότρια κίνητρα πίσω από τις ανακοινώσεις των συνδικαλιστών. Μία από αυτές τις πηγές αναφέρει ότι «σε μία τέτοια κρίσιμη περίοδο είναι αδιανόητο υπάλληλοι μυστικής υπηρεσίας να καταφέρονται ανοιχτά κατά του διοικητή τους. Μήπως υπάρχουν πολιτικά κίνητρα; Εκτός αυτού η ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες δεν εκπροσωπεί όλο το Διοικητικό Συμβούλιο. Υπάρχουν μέλη του Δ.Σ. που εκφράζουν αντίθετη άποψη και αντιδρούν σε αυτή τη στάση. Επίσης, το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή υπογράφεται από πολλούς υπουργούς και δεν είναι δημιούργημα ενός ανθρώπου. Σε κάθε περίπτωση οι διαφωνίες σε μία μυστική υπηρεσία δεν λύνονται με αυτόν τον τρόπο, αψηφώντας παντελώς τον κίνδυνο να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από άλλες χώρες».
Είναι η πολλοστή επιβεβαίωση της ανεπάρκειας του Διοικητή της ΕΥΠ, ο οποίος από άσημο στέλεχος εταιρίας σεκιούριτυ με τίτλο μουσικών σπουδών από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, βρέθηκε στην Κατεχάκη ως προσωπική επιλογή του Πρωθυπουργού. Μάλιστα για να κατορθώσει τον διορισμό του, η κυβέρνηση φρόντισε να περάσει μέχρι και φωτογραφική -όσο και εξευτελιστική- τροπολογία προκειμένου ο Παναγιώτης Κοντολέων να προσληφθεί χωρίς πτυχίο.
Αλλά και στον ένα χρόνο που βρίσκεται εκεί, αρκείται στο διεκπεραιωτικό ρόλο του “τοποτηρητή” του Μαξίμου, την ώρα που οι δομές της Υπηρεσίας είναι σε κατάρρευση.
Από την άλλη, τα δίκτυα πληροφοριών της ΕΥΠ βιώνουν πρωτοφανή αποσύνθεση με πιο χαρακτηριστικό το φιάσκο του Έβρου, όταν οι ελληνικές αρχές διαπίστωσαν το καραβάνι προσφύγων του Μαρτίου, μόνο όταν εμφανίστηκε στα σύνορα των Καστανέων καθώς η ΕΥΠ το αγνοούσε αλλά και το χακάρισμα από Τούρκους χάκερ ακόμη και της σελίδας της Υπηρεσίας.
Πρόσφατα η κυβέρνηση με νομοθετική αλλαγή, διέλυσε ουσιαστικά ένα μεγάλο μέρος της δομής της Υπηρεσίας, μετατάσσοντας υποχρεωτικά μέσα σε μια νύχτα τους “μη αρεστούς υπάλληλους” στο ΓΕΕΘΑ ενώ, όπως επισημαίνει και ο Σύλλογος, η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη αντιπαράθεση με την Τουρκία. Όμως όσο και αν προχωρούν οι “εκκαθαρίσεις” της ΝΔ στο “βαθύ κράτος”, η ανεπάρκεια του Διοικητή μοιάζει παροιμιώδης και οδηγεί σε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Ένα ακόμη σύμπτωμα του πολυδιαφημισμένου “Επιτελικού Κράτους”.
Στην ανακοίνωση των συνδικαλιστών αναφέρθηκε και ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος έγραψε ότι «αυτές τις κρίσιμες εθνικά στιγμές, δεν έχει όρια η προσωπική πολιτική ευθύνη του κ.Μητσοτάκη για την πρωτοφανή κρίση που εξελίσσεται στο εσωτερικό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Ο σύλλογος υπαλλήλων της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, απαιτεί από τον Πρωθυπουργό την αποπομπή του διοικητή της ΕΥΠ, κ.Κοντολέοντα λόγω ανεπάρκειας.
Έναν διοικητή, που για να τον διορίσει στη συγκεκριμένη θέση ο κ.Μητσοτάκης, καταστρατήγησε κάθε αρχή αξιοκρατίας που είχε θεσπιστεί στο ελληνικό κράτος. Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών είναι εθνικό καθήκον άμεσα να αφεθεί απερίσπαστη στο έργο της, με ένα προσωπικό που πρέπει και να αποκατασταθεί αλλά και να παραμείνει αφοσιωμένο στα κρίσιμα καθήκοντά του».