Μια δύσκολη συνάντηση- Το παρασκήνιο του τετ α τετ Μητσοτάκη με Τσίπρα

Μια δύσκολη συνάντηση- Το παρασκήνιο του τετ α τετ Μητσοτάκη με Τσίπρα

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Αλέξης Τσίπρας προσήλθε στην χθεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό μάλλον θυμωμένος. Η καλλιέργεια κλίματος από κυβερνητικά στελέχη (Άδωνις Γεωργιάδης), πολιτικούς παράγοντες (Ευάγγελος Βενιζέλος), και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ότι επιχείρησε να εξαργυρώσει την συναίνεση στα εθνικά θέματα με μια ήπια αντιμετώπιση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου από την πλειοψηφία Ν.Δ-ΚΙΝ.ΑΛ λέγεται πως τον είχε εξοργίσει. Σε αυτό το κλίμα εξελίχθηκε και η συνομιλία των δύο ανδρών. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και πηγές της Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για μια δύσκολη συνάντηση, αν και όσα τελικώς ειπώθηκαν δημιούργησαν μια βάση εποικοδομητικής συνεννόησης. Ακόμα και ο τονισμός στις δηλώσεις Τσίπρα, μετά την συνάντηση, όταν αναφερόταν στον “κ. Μητσοτάκη” ήταν αποκαλυπτικός…

Ο πρωθυπουργός φαίνεται πως επικαλέστηκε την δύναμη του…τυχαίου, σχετικά με όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα και στοχοποιούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (Παππάς, Γεροβασίλη κ.ά) και απέρριψε τις αιτιάσεις για μια καθοδηγούμενη από την κυβέρνηση προσπάθεια καλλιέργειας τοξικού πολιτικού κλίματος και πολιτικής “ομηρείας” του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στον ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να πιστεύουν πως δεν είναι, πλέον, ο Αντώνης Σαμαράς που πυροδοτεί αυτή την σκληρή αντιπαράθεση αλλά το ίδιο το πρωθυπουργικό επιτελείο. Άλλωστε, όπως λένε, το γεγονός πως στοχοποιείται εκ νέου ο Αλέξης Τσίπρας για την τραγωδία στο Μάτι αφορά τον σκληρό πυρήνα του Μαξίμου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται να στηρίζει όλες τις προσπάθειές του για αποκλιμάκωση της έντασης στα ελληνοτουρκικά στην Άγκελα Μέρκελ. Το όνομα της Γερμανίδας καγκελαρίου ακούστηκε πολλές φορές στην συνάντηση των δύο ανδρών, κάτι που κατά τις ίδιες πληροφορίες συμμερίζεται έως ένα βαθμό και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχοντας την εμπειρία της γερμανικής συνδρομής στην προσφυγική και ελληνοτουρκική κρίση του 2015 και του 2016, αναγνωρίζει, ωστόσο, πως οι συνθήκες έχουν μεταβληθεί επί τα χείρω.

Η ανάλυση κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κατατείνει στο συμπέρασμα πως στην ιεράρχηση του τουρκικού σχεδιασμού αυτή την περίοδο πρώτος στόχος δεν είναι η Ελλάδα αλλά η προσπάθεια δια της όξυνσης της επιθετικότητας προς την χώρα μας να πεισθεί η Γερμανίδα καγκελάριος να αποδεσμεύσει σειρά θεμάτων της ευρωτουρκικής ατζέντας που είναι μείζονα για την Άγκυρα. Όπως η αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, οι βίζες προς τους Τούρκους πολίτες, τα κονδύλια για το μεταναστευτικό και η ενίσχυση του τουρκικού τουρισμού με χαλάρωση των μέτρων λόγω πανδημίας.

Το δεύτερο θέμα που απασχολεί τον Ταγίπ Ερντογάν είναι οι φυσικοί πόροι στην Κυπριακή ΑΟΖ και η προσπάθειά του να υπάρξει γερμανική πίεση προς τον Νίκο Αναστασιάδη να αποδεχθεί διαδικασία που θα καταλήγει στον διαμοιρασμό με ισότιμη αναγνώριση του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους. Η ανατολική Μεσόγειος είναι το μεγάλο θέμα της τουρκικής διπλωματίας σε μια προσπάθεια να ενταχθεί επισήμως η Τουρκία στον ενεργειακό σχεδιασμό της περιοχής.

Για να εξασφαλίσει κάποια από τα παραπάνω ο Ερντογάν πιέζει την Ελλάδα στο Αιγαίο και απειλεί να παραβιάσει κυριαρχικά μας δικαιώματα στην θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου. Στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει έντονος προβληματισμός σχετικά με το κατά πόσο η Άγκελα Μέρκελ έχει την επιρροή και την επιθυμία να αποδεχθεί κάποια από τα τουρκικά αιτήματα της ευρωτουρκικής ατζέντας.

Ελληνοτουρκικά: Σε εξέλιξη η συνάντηση Μητσοτάκη - Τσίπρα - CircoGreco

Η γερμανική διαμεσολάβηση

Σύμφωνα με πληροφορίες του libre, στην προσπάθεια μιας ανάλογης συνεννόησης με το Βερολίνο, το 2016, ο Αλέξης Τσίπρας είχε αντιμετωπίσει την αντίσταση της Μέρκελ για παραχωρήσεις που, όπως έλεγε, πλήττουν τον Γερμανό φορολογούμενο (τελωνειακή ένωση, μεταφορά προσφύγων στη Γερμανία και άλλες βορειοευρωπαΪκές χώρες κ.ά). Εάν η Γερμανίδα καγκελάριος δεν μεταβάλλει άποψη ως προς ορισμένα τουρκικά αιτήματα (της ευρωτουρκικής, πάντοτε, ατζέντας) που δεν πρέπει να θεωρούνται εκ προοιμίου άδικα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να τελεσφορήσει οιαδήποτε γερμανική διαμεσολάβηση για την αποκλιμάκωση της ελληνοτουρκικής κρίσης. Εκλαϊκευμένα θα μπορούσε να πει κανείς πως εάν στο “παζάρι” της Άγκυρας με την ΕΕ δεν υπάρξουν απτά δείγματα για ωφέλη της Τουρκίας, ο Ερντογάν έχει κάθε λόγο να διατηρεί την ένταση στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Ιδιαίτερα όταν η Άγκελα Μέρκελ δείχνει να έχει παραιτηθεί από την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων προς την Τουρκία, κάτι που την φέρνει σε αντίθεση με την παρέμβαση του Εμανουέλ Μακρόν που συγκαλεί την Σύνοδο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου και ζητά κυρώσεις. Με την διαφορά πως ο Γάλλος πρόεδρος δεν είναι και δεν μπορεί να είναι συνομιλητής του Ερντογάν (λόγω της σκληρής γαλλοτουρκικής αντιπαράθεσης), το μόνο που θεωρητικώς μπορεί να κάνει είναι να δημιουργήσει θετικό ευρωπαϊκό κλίμα για την Ελλάδα και να πιεσθεί κάπως η Μέρκελ που κρατά τα κλειδιά της διαμεσολάβησης προς την Άγκυρα.

Εθνικό μέτωπο υπό προϋποθέσεις

Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας συμφώνησαν στην ανάγκη αρραγούς εθνικού μετώπου, ωστόσο παρά την προσφερόμενη συναίνεση εκ μέρους του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να θεωρείται τίποτε δεδομένο εάν συνεχισθεί το κλίμα τοξικότητας και η επίθεση που νοιώθει ότι δέχεται προσωπικά από κυβέρνηση και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν στο libre πως ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να ενισχύσει το θετικό κλίμα των συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς, κάτι, ωστόσο, που θα φανεί το αμέσως επόμενο διάστημα και σχετίζεται και με το κατά πόσο μπορεί να διαχειριστεί την παρασκηνιακή πίεση που δέχεται από τον Αντώνη Σαμαρά αλλά και υπουργούς και βουλευτές που διατηρούν ανοικτούς διαύλους μαζί του.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να μετακινείται, τις τελευταίες εβδομάδες, σε μια γραμμή που παραπέμπει στην διαχείριση των ελληνοτουρκικών επί της διακυβέρνησής του, όταν είχε διαμορφωθεί η συμπαγής ομάδα του πρωθυπουργού με τους Νίκο Κοτζιά και Ευάγγελο Αποστολάκη. Δεν είναι τυχαίο πως στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε την πρόταση Κοτζιά για επέκταση της αιγιαλίτιδας στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης και του Καστελορίζου. Όπως δεν είναι τυχαίο πως οι τελευταίες αποφάσεις λαμβάνονται από ένα στενό επιτελείο με τον διπλωματικό του σύμβουλο αλλά και τους Ευάγγελο Αποστολάκη (που καλείτει συχνά, πλέον, στην Κουμουνδούρου) και Χρ. Χριστοδούλου, τον πρώην Α/ΓΕΑ που θεωρείται εξαιρετικά έμπειρος στρατιωτικός με βαθιά γνώση των ελληνοτουρκικών.

Η συγκρότηση αυτής της ομάδας “έκτακτης ανάγκης” λέγεται πως έχει ανησυχήσει ορισμένα στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας που πρόσκεινται στην εκσυγχρονιστική εκδοχή του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Ο Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο, εξηγεί πως δεν έχει αποστεί από την ιδέα των συνομιλιών με την Τουρκία (επί του μοναδικού διαφιλονικούμενου θέματος της υφαλοκρηπίδας), αλλά επιθυμεί κάτι τέτοιο να συμβεί δίχως την ατμόσφαιρα κρίσης και απειλής θερμού επεισοδίου που προκαλεί η Τουρκία.

Σ.Κ

Σχετικά Άρθρα