Ενημέρωση πολιτικών αρχηγών: Κρίσιμα ερωτήματα, καθοριστικές αποφάσεις
Υπό στη σκιά της κρισιμότητας της κατάστασης στο Αιγαίο, με τις τουρκικές προκλήσεις στο Καστελόριζο, και μετά την παρέμβαση Τσίπρα στη Βουλή, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σήμερα Πέμπτη, θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων προκειμένου να τους ενημερώσει για τα αποτελέσματα της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλά κυρίως για τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ:
- Στις 12:30 με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Αλέξη Τσίπρα.
- Στις 13:30, με την πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.
- Στις 18:15 με τον πρόεδρο του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκο Βελόπουλο.
- Στις 19:30 με τον γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.
- Η συνάντηση με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρη Κουτσούμπα, θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή, στις 9:30.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κληθεί να απαντήσει σε δύο ερωτήματα-αιτήματα που συνδέονται άμεσα με την στάση της χώρας μας απέναντι στο σκηνικό έντασης και τον πόλεμο νεύρων που στήνει η Τουρκία.
Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει απαντήσει θετικά αλλά δεν απορρίπτει το αίτημα που αφορά στην σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών αλλά και εκείνο για την συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Γνωρίζει ότι η Φώφη Γεννηματά στην κατ’ ιδίαν συζήτηση που θα έχει σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου θα θέσει εκ νέου το αίτημα με το επιχείρημα ότι έτσι θα διαμορφωθεί ενιαία εθνική γραμμή, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας παρότι υιοθέτησε και εκείνος την πρόταση της αρχηγού του ΚΙΝΑΛ θα επιμείνει στην ανάγκη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.
Οι στιγμές είναι αναμφίβολα κρίσιμες και ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, να οχυρωθεί πίσω από τις δικές του δυνάμεις αγνοώντας τις απόψεις και τις επισημάνσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ωστόσο και παρότι η Τουρκία κλιμακώνει επικίνδυνα και παράγει «εύφλεκτες ύλες» στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ο ίδιος δεν θέλει να δραματοποιήσει τις καταστάσεις αλλά να παραμείνει στο… δόγμα της ψυχραιμίας, της ετοιμότητας και της αποφασιστικότητας.
Αυτό σημαίνει ότι αφού ενημερώσει αναλυτικά και ακούσει τις απόψεις των πολιτικών αρχηγών θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις κρίνοντας και τις εξελίξεις και των επόμενων 24ώρων.
Όταν ρωτήθηκε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη για το ΚΥΣΕΑ (πρόταση Τσίπρα) άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεδριάσει το όργανο όταν κριθεί αναγκαίο:
«Ο πρωθυπουργός όταν κρίνει ότι πρέπει να γίνει, θα γίνει. Είναι σε επαφή με όλους τους αρμόδιους υπουργούς. Ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει και προφανώς αυτό δεν είναι κάτι που θα υποδείξει o κ. Τσίπρας τον οποίο άκουσα να κατηγορεί την κυβέρνηση γιατί δεν συγκαλεί ο πρωθυπουργός το ΚΥΣΕΑ- είναι απόφαση του πρωθυπουργού. Δεν θέλω να αναφερθώ σε παρόμοια παραδείγματα σύγκλησης ΚΥΣΕΑ για επικοινωνιακούς λόγους επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν πρέπει να μπαίνουν σε αυτή τη ζυγαριά των εντυπώσεων και της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης γιατί όλοι κρινόμαστε και η εικόνα αυτή μεταδίδεται και προς τα έξω και δεν βοηθάει τη χώρα».
Όσον αφορά τα μηνύματα Μητσοτάκη προς τους εταίρους που προφανώς θα αναλυθούν στα τετ-α-τετ με τους αρχηγούς είναι ότι η συμπεριφορά αυτή υπερβαίνει τα ελληνοτουρκικά.