Εμβόλιο Οξφόρδης για COVID 19: Όλες οι απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα
Το εμβόλιο κατά του COVID 19, το οποίο έχει όνομα AZD1222 και βρίσκεται υπό ανάπτυξη από την AstraZeneca αλλά και επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δεν είχε σοβαρές παρενέργειες, ενώ προκάλεσε ανοσολογικές αποκρίσεις με παραγωγή αντισωμάτων και λεμφοκυττάρων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Lancet.
Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το εμβόλιο κρίνεται ότι διαθέτει ασφαλές προφίλ για τους ασθενείς και αναλόγως, ενισχύει την αυξημένη απόκριση των αντισωμάτων.
Τα ευρήματα είναι άκρως ενθαρρυντικά, αλλά είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε εάν θα είναι αρκετά για να προσφέρουν προστασία, ενώ οι μεγαλύτερης – κλίμακας δοκιμές είναι ακόμα σε εξέλιξη, αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC.
Πώς λειτουργεί
Το εμβόλιο είναι φτιαγμένο από έναν γενετικά σχεδιασμένο ιό, ο οποίος προκαλεί το απλό κρυολόγημα σε χιμπατζήδες.
Έχει υποστεί ισχυρή τροποποίηση, έτσι ώστε να μην μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις σε ανθρώπους καθώς και για να «θυμίζει» περισσότερο στον νέο κορωνοϊό.
Αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο παρουσιάζει ομοιότητες με αυτόν και έτσι δίνεται η δυνατότητα στο ανοσοποιητικό σύστημα να μάθει να του επιτίθεται.
Αντισώματα και λεμφοκύτταρα
Τα αντισώματα είναι μικρές πρωτεΐνες που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα και κολλούν στην επιφάνεια των ιών.
Τα αντισώματα που έχουν την ιδιότητα «εξουδετέρωσης» μπορούν να εμποδίσουν τον κορωνοϊό.
Τα λεμφοκύτταρα είναι ένα είδος λευκών αιμοσφαιρίων που βοηθούν στον συντονισμό του ανοσοποιητικού συστήματος και είναι ικανά να εντοπίσουν ποια κύτταρα του σώματος έχουν μολυνθεί για να τα καταστρέψουν.
Σχεδόν όλα τα αποτελεσματικά εμβόλια προκαλούν τόσο μια απόκριση αντισωμάτων όσο και μια απόκριση με παραγωγή λεμφοκυττάρων.
Είναι ασφαλές;
Ναι αλλά υπάρχουν παρενέργειες.
Δεν υπήρξαν επικίνδυνες παρενέργειες από τη χορήγηση του εμβολίου αλλά το 70% των συμμετεχόντων στη δοκιμή ανέπτυξαν συμπτώματα πυρετού και πονοκεφάλων.
Οι ερευνητές λένε ότι αυτό μπορεί να λυθεί με τη χρήση παρακεταμόλης.
Η καθηγήτρια Σάρα Γκίλμπερτ από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αναφέρει τα εξής:
«Χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά προτού να μπορούμε να είμαστε σίγουροι εάν το εμβόλιό μας θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά αυτά τα αρχικά αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά».
Ποια είναι τα επόμενα στάδια των δοκιμών;
Ο κύριος στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι το εμβόλιο είναι αρκετά ασφαλές για να χορηγηθεί σε ανθρώπους.
Η μελέτη δεν μπορεί να δείξει εάν το εμβόλιο μπορεί να τους προστατεύσει από το να νοσήσουν ή ακόμα και να μειώσει τα συμπτώματα της COVID-19.
Πάνω από 10.000 άνθρωποι θα συμμετάσχουν στην επόμενη φάση των δοκιμών στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ωστόσο, οι δοκιμές έχουν επεκταθεί και σε άλλες χώρες, καθώς τα επίπεδα μόλυνσης από κορωνοϊό είναι χαμηλά στη Βρετανία, καθιστώντας δύσκολο να γνωρίζει κανείς πόσο αποτελεσματικό είναι τελικά το εμβόλιο.
Θα υπάρξουν μεγάλης-κλίμακας δοκιμές που θα συμπεριλαμβάνουν 30.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ , 2.000 στη Νότιας Αφρική και 5.000 στη Βραζιλία.
Πότε θα έχουμε ένα εμβόλιο;
Είναι πιθανόν ένα εμβόλιο να αποδειχτεί αποτελεσματικό πριν από το τέλος του έτους, όμως δεν θα καταστεί ευρέως διαθέσιμο.
Προτεραιότητα θα έχουν οι υπάλληλοι στον τομέα της Υγείας καθώς και οι άνθρωποι που είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στον νέο κορωνοϊό λόγω της ηλικίας τους ή της κατάστασης της υγείας τους.
Παρόλα αυτά, ένας ευρείας-κλίμακας εμβολιασμός είναι πιθανόν να υπάρξει, το νωρίτερο, το επόμενο έτος εάν όλα πάνε βάσει σχεδίου.
Όπως δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον: «Είμαι προφανώς αισιόδοξος […] αλλά το να πω ότι είμαι 100% βέβαιος ότι θα έχουμε ένα εμβόλιο φέτος, ή έστω και του χρόνου, θα ήταν απλώς υπερβολικό».
«Δεν είμαστε ακόμα εκεί», πρόσθεσε.
Θετικά νέα και για εμβόλιο από τη Γερμανία
Η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech και η φαρμακοβιομηχανία Pfizer έδωσαν τη Δευτέρα στη δημοσιότητα νέα στοιχεία για το πειραματικό εμβόλιό τους για την Covid-19, τα οποία δείχνουν ότι ήταν ασφαλές και επέφερε ανοσοαπόκριση σε ασθενείς στους οποίους δοκιμάστηκε.
Η μετοχή της BioNTech αυξήθηκε κατά 12% και της Pfizer κατά 3,6% στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με την έναρξη της συνεδρίασης, μετά την ανακοίνωση αυτήν.
Περισσότερα από 150 πιθανά εμβόλια δοκιμάζονται σε όλον τον κόσμο με στόχο να ανακοπεί η πανδημία του νέου κορωνοϊού. Κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους γίνονται ήδη για 23 από αυτά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των εταιρειών Moderna και AstraZeneca Plc.
Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσεις πάντως ότι για να παραχθεί ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο χρειάζονται 12-18 μήνες.
Τα στοιχεία για το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer προέρχονται από μια δοκιμή που έγινε στη Γερμανία, σε 60 υγιείς εθελοντές. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα είχαν δοθεί στη δημοσιότητα δεδομένα από μια αντίστοιχη δοκιμή στις ΗΠΑ. Η δεύτερη δοκιμή, αυτή της Γερμανίας, έδειξε ότι οι εθελοντές που έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου παρήγαγαν αντισώματα ικανά να εξουδετερώσουν τον ιό, παρόμοια με εκείνα της πρώτης δοκιμής.
Οι εταιρείες ανέφεραν ότι τα δεδομένα εξετάζονται από ειδικούς επιστήμονες ώστε να προχωρήσουν σε μια δημοσίευση της μελέτης τους.