Αλήθειες και ψέματα για τη Συμφωνία των “27” και τα… 70 δισ.
Δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να θριαμβολογεί η κυβέρνηση κάνοντας μάλιστα λόγο για “εθνική επιτυχία” όπως επίσης είναι πρόωρο να μιλάει κανείς για “τέταρτο μνημόνιο” αναφερόμενος στη συμφωνία των “27”. Ούτε για θρίαμβο πρόκειται ούτε και για αποτυχία κι αν σε κάτι συμφωνούν όλοι είναι ότι είναι μία ακόμη νίκη των χωρών του Βορρά και μία υποχώρηση των χωρών του Νότου στις οποίες και συγκαταλέγεται και η Ελλάδα.
Τόσο όμως όσο να μην εκραγούν ο Κόντε και ο Σάντσεθ και τινάξουν το τραπέζι στον αέρα, όπως παραλίγο να γίνει το περασμένο Σάββατο.
Του Αντρέα Παναγόπουλου
Βεβαίως, στην Ελλάδα ζούμε και οι θριαμβολογίες ακόμη και για κάτι που δικαιούμαστε, είναι κάτι θεμιτό και συνηθισμένο. Ομως, από τη θριαμβολογία μέχρι το να λες “η Ελλάδα πήρε 70 δισ.” υπάρχει μεγάλη απόσταση.
Διότι ΔΕΝ πήραμε 70 δισ.!
Με βάση τη συμφωνία, η Ελλάδα αναμένεται να λάβει 19,5 δισ. σε μορφή επιχορηγήσεων και 12,5 δισ. σε μορφή δανείων. Τα οποία δάνεια, σύμφωνα με την προ μηνός δήλωση Σταϊκούρα, “δεν θα τα χρειαστούμε”. Αρα, καλώς εχόντων των πραγμάτων, η Ελλάδα θα πάρει 19,5 δισ. σε δόσεις.
Πρόσθεση: 19,5 δισ. συν 12,5 δισ. μας κάνουν 32 δισ. Τι είναι τα υπόλοιπα 38 δισ. μέχρι τα 70 τα οποία δήλωσε (δύο φορές σήμερα) ότι πήραμε, ο πρωθυπουργός;
Είναι οι πόροι του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΕΣΠΑ κτλ κτλ) που ήδη από το 2019ι είχαν εγκριθεί για το διάστημα 2020-2027. Ούτε καινούργια χρήματα είναι ούτε έχουν και κάποια σχέση με το 32…
Πάμε λοιπόν πάλι στα 19,5 δισ. των επιχορηγήσεων: Πότε θα τα πάρουμε; Από το καλοκαίρι του 2021 θα έχουμε πρόσβαση στο Ταμείο και θα μπορούμε να τα εκταμιεύουμε σταδιακά αφού πρώτα θα έχουμε καταθέσει σχέδιο όπου θα εξηγούμε ΤΙ θα τα κάνουμε. Στο σχέδιο αυτό ΔΕΝ πρέπει να περιλαμβάνονται μειώσεις φόρων, εισφορών και άλλα τέτοια, παρά μόνο προγράμματα ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων.
Μέσα στο 2021 μπορούμε να εκταμιεύσουμε ΜΟΝΟ 3,4 δισ. ευρώ
Το σύνολο των 19,5 δισ. θα μπορέσουμε δυνητικά να το πάρουμε, αν όλα πάνε καλά και οι εταίροι μας δεχτούν τα σχέδιά μας, μέχρι το 2023. Τώρα αν αυτό είναι καλό ή κακό, αν αυτά τα χρήματα αρκούν για να σταθούμε στα πόδια μας μετά την καταστροφή που επιφέρει η πανδημία, είναι ένα ζήτημα που θα εκτιμηθεί σε βάθος χρόνου. Αν τα χρήματα δεν επαρκούν τότε, παρά τις διαβεβαιώσεις Σταϊκούρα, θα χρειαστεί να ζητήσουμε και τα δάνεια. Κι εκεί είναι αυτονόητο ότι θα υπάρξουν σκληροί όροι, δηλαδή, ας μην κρυβόμαστε, μνημόνιο!
Αυτά προβλέπει η Συμφωνία των “27”. Μία Συμφωνία η οποία δεν περιλαμβάνει ούτε ένα ευρώ για την υγεία, για την ενεργειακή μετάβαση, για την έρευνα, για την εκπαίδευση. Μία Συμφωνία κατώτερη των αναγκών των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Μία Συμφωνία χωρίς ηττημένους και νικητές μεταξύ των ηγετών αλλά με βαριά τραυματισμένη την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση…