Στην Μ. Βαρδινογιάννη και στον δρ. Μ. Κουγιάτε απονέμεται το βραβείο Νέλσον Μαντέλα για το 2020
Στην κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη και στον δρ Μορισάντα Κουγιάτε από τη Γουινέα απονέμει ο ΟHE το βραβείο Νέλσον Μαντέλα για το 2020 (Nelson Rolihlahla Mandela Prize) , όπως επέλεξε η ειδική επιτροπή του Οργανισμού.
Όπως επισημαίνει ο ΟΗΕ, το βραβείο στοχεύει στο να αναγνωρίσει τα επιτεύγματα εκείνων που αφιέρωσαν τις ζωές τους στην υπηρεσία της ανθρωπότητας καθοδηγούμενοι από τους στόχους και τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών, ενώ τιμούν και αποτίουν φόρο τιμής στην ξεχωριστή ζωή και κληρονομιά του Μαντέλα, εκείνη της συμφιλίωσης, της πολιτικής μετάβασης και της κοινωνικής μεταμόρφωσης.
Το βραβείο απονέμεται κάθε 5 χρόνια και απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 2015.
Οι βραβευθέντες θα τιμηθούν στην ετήσια τελετή από τη Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Ημέρας του Νέλσον Μαντέλα, η οποία, εξαιτίας της πανδημίας Covid-19, θα διεξαχθεί διαδικτυακά στις 20 Ιουλίου.
Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη με δήλωσή της που δημοσιεύεται στην σελίδα του Ιδρύματος Μαριάννα Β.Βαρδινογιάννη στο Facebook υπογραμμίζει πως «το βραβείο Nelson Mandela του ΟΗΕ ανήκει στην αγαπημένη μου πατρίδα, την Ελλάδα και το αφιερώνω στον ελληνικό λαό που στάθηκε δίπλα μου σε κάθε μου βήμα στηρίζοντας το έργο μου».
«Ο Nelson Mandela ήταν ένας φωτισμένος παγκόσμιος ηγέτης, ένας πρωτοπόρος και γενναίος υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μια κορυφαία προσωπικότητα του 21ου αιώνα.
Η παρακαταθήκη ιδανικών όπως η ελευθερία, η ισότητα και η αλληλεγγύη που μας κληροδότησε αποτελούν πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.
Ο ΟΗΕ εχθές με τίμησε με το βραβείο που φέρει το όνομα του και είναι αφιερωμένο στην μνήμη του. Νιώθω βαθιά συγκίνηση και ταπεινότητα από αυτή την μεγάλη τιμή, την οποία ποτέ δεν περίμενα.
Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου τον ΟΗΕ και τα 193 κράτη- μέλη του, τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμενων Εθνών κύριο Tijjani Muhammad-Bande και τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού κύριο Antonio Guterres.
Τη σημερινή ημέρα που ο ΟΗΕ τιμά την μνήμη του Nelson Mandela ας ανοίξουμε όλοι τις καρδιές μας στα διδάγματα που μας κληροδότησε.
Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για την ανθρωπότητα ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Η αρετή και η αλληλεγγύη που μας δίδαξε αυτή η μεγάλη προσωπικότητα να οδηγούν τα βήματά μας για ένα καλύτερο αύριο.
Το βραβείο Nelson Mandela του ΟΗΕ ανήκει στην αγαπημένη μου πατρίδα, την Ελλάδα και το αφιερώνω στον ελληνικό λαό που στάθηκε δίπλα μου σε κάθε μου βήμα στηρίζοντας το έργο μου», αναφέρει η κ. Βαρδινογιάννη στη δήλωσή της.
Χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με την κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη και τη συνεχάρη για την απονομή σε αυτήν από τον ΟΗΕ, του βραβείου Νέλσον Μαντέλα σε αναγνώριση της σημαντικής κοινωνικής της προσφοράς.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η υψηλή αυτή διάκριση αποτελεί τιμή όχι μόνο για την ίδια αλλά και για τη χώρα.
Συγχαρητήρια στη Μαριάννα Βαρδινογιάννη για την απονομή του βραβείου Νέλσον Μαντέλα εξέφρασε επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Βλάσης.
O Δρ Morissanda Kouyaté
O Δρ Morissanda Kouyaté είναι ηγέτης υπέρ του τερματισμού της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών στην Αφρική. Ξεκίνησε προσπάθειες για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών με την Επιτροπή της Αφρικανικής Ένωσης, οδηγώντας στο Πρωτόκολλο του Μαπούτο, το περιφερειακό μέσο της Αφρικής για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών. Ο Δρ. Kouyaté κατέβαλε εξαιρετικές προσπάθειες για την καταπολέμηση επιβλαβών παραδοσιακών πρακτικών, ιδίως για την εξάλειψη των ακρωτηριασμών των γυναικείων γεννητικών οργάνων: Πρωτοβουλία για τη διεθνή ημέρα μηδενικής ανοχής για τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων (A / RES / 67/146). Ο Δρ. Kouyaté κατέχει πτυχία ιατρικής από το Πανεπιστήμιο του Conakry της Γουινέας και το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και το Πανεπιστήμιο Clark Atlanta στις ΗΠΑ.
Το 1983, ο Δρ Morissanda Kouyaté γνώρισε μια σεισμική αλλαγή στην πορεία της ζωής του. Ένα απόγευμα, πέντε γυναίκες έσπευσαν στην κλινική, φέρνοντας δίδυμα κορίτσια στην αγκαλιά τους. Τα δίδυμα κορίτσια ήταν σε κρίσιμη κατάσταση, αιμορραγία και καλυμμένα με αίμα. Μέχρι εκείνο το σημείο, ο Δρ. Kouyaté δεν είχε ακούσει ποτέ για αυτό που συνήθως αναφέρεται ως γυναικεία περιτομή, αλλά τώρα είναι γνωστό ως ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων (FGM).
Ο Δρ Kouyaté και η ομάδα του έκαναν ό, τι μπορούσαν για να σώσουν τα κορίτσια, τη γυναίκα του ακόμη και δωρίζοντας αίμα, αλλά τα δίδυμα δεν μπόρεσαν να ανακάμψουν από το τραύμα της διαδικασίας. Μετά το θάνατό τους, ο Δρ Kouyaté κλονίστηκε στον πυρήνα. Σε μια προσπάθεια να αποτρέψει μελλοντικούς θανάτους, πήρε τρεις ημέρες προσωπικής άδειας για να γράψει ένα φυλλάδιο για τους κινδύνους της περιτομής των γυναικών. Ήταν το πρώτο βήμα σε αυτήν τη νέα κατεύθυνση της ζωής του: τερματισμός του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων και κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών.
Λίγο αργότερα, ο Δρ. Kouyaté συνδιοργάνωσε μια συνάντηση στο Ντακάρ της Σενεγάλης με εκπροσώπους από 16 αφρικανικές χώρες. Μαζί, δημιούργησαν τη Δια-Αφρικανική Επιτροπή (IAC) για τις επιβλαβείς παραδοσιακές πρακτικές, η αποστολή της οποίας είναι να τερματίσει πρακτικές που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των γυναικών και των παιδιών σε ολόκληρη την Αφρική.
Ταυτόχρονα, ο Δρ Kouyaté ίδρυσε το υποκατάστημα της Γουινέας του IAC, το οποίο ξεκίνησε εκτενείς εργασίες εντός της χώρας για το θέμα. Κατά τα τελευταία 35 χρόνια, ο Δρ. Kouyaté έχει υπηρετήσει τη Γουινέα σε μια ποικιλία θέσεων που εστιάζουν στην υγεία και έχει χρησιμοποιήσει καθέναν από αυτούς τους ρόλους ως ευκαιρία να αξιοποιήσει την υποστήριξη για να τερματίσει το FGM. Έχει επίσης συνεργαστεί με τα Ηνωμένα Έθνη, την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, την Παγκόσμια Τράπεζα, την Αφρικανική Ένωση και πολλές άλλες οντότητες για την παροχή εμπειρογνωμόνων μαρτυριών, τη διευκόλυνση της διεθνούς εκπαίδευσης και πολλά άλλα. Επιπλέον, έχει ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να εμπλακούν σε μεταρρυθμίσεις πολιτικής παρέχοντας καθοδήγηση σχετικά με τις βέλτιστες προσεγγίσεις για την πρόληψη και την ανταπόκριση στο FGM.
Σήμερα, αφού διετέλεσε Πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού του Conakry 3, ο Δρ. Kouyaté υπηρετεί ως Εκτελεστικός Διευθυντής του IAC και είναι μέλος της ομάδας εργασίας της Συνθήκης Every Woman. Ο Δρ. Kouyaté επιλέχθηκε επίσης ως ένας από τους Τιμητές Αλληλεγγύης του 2018 για το έργο του που τερματίζει τη βία με βάση το φύλο και τις βλαβερές παραδοσιακές πρακτικές.
Πηγή: ΑΜΠΕ