Γιατί ο Δένδιας έχει νεύρα; Τα “Νέα” επιβεβαιώνουν το Libre για διάσταση με το Μαξίμου
Από την πρώτη στιγμή το libre.gr. σας είχε κρατήσει ενήμερους για κάποιες δυσεξήγητες πτυχές της τριμερούς συνάντησης (Ελλάδας – Τουρκίας – Γερμανίας) στο Βερολίνο την περασμένη Δευτέρα.
Χθες ήταν η σειρά του Γιάννη Πρετεντέρη να αποδομήσει τη συνάντηση. Σήμερα, όμως, είναι η σειρά του Γιώργου Παπαχρήστου, και πάλι από τα «Νέα», να σταθεί «απέναντι» μεταφέροντας αυτός, την ενόχληση του υπουργού Εξωτερικών.
Στο σημείωμά του με το, χαρακτηριστικό, τίτλο, «ο υπουργός έχει νεύρα», διαβάζουμε: «Πληροφορούμαι εγκύρως ότι τα νεύρα του υπουργού των Εξωτερικών Νίκου Δένδια δεν είναι σε καλή κατάσταση τελευταία, και ειδικά μετά το φιάσκο της περασμένης Δευτέρας, οπότε και πραγματοποιήθηκε η τριμερής, μυστική συνάντηση στο Βερολίνο, μεταξύ των εκπροσώπων της Γερμανίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας, ώστε να βρεθεί κοινή συνισταμένη και να πέσουν οι τόνοι μεταξύ των δύο χωρών. Διπλωμάτες θεωρούν ότι παρά το γεγονός πως ο κ. Δένδιας είναι σχετικά νέος σε ένα τέτοιο πόστο, όπως αυτό του υπουργού Εξωτερικών, είχε τις ενστάσεις του να προηγηθεί η συνάντηση αυτή, της κρίσιμης συνόδου κορυφής, η οποία θα αποφάσιζε, υποτίθεται, αυστηρές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας προκειμένου να την ‘συνετίσει’ ώστε του λοιπού να αποφεύγει προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου (…) το συμβούλιο θα ήταν δύσκολο να πάρει αποφάσεις γνωρίζοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεσολαβητική προσπάθεια μεταξύ των δύο χωρών, όπως αυτή του Βερολίνου.
Η συνέχεια τον δικαίωσε», σύμφωνα με τον Γ. Παπαχρήστο, «όπως και δικαιώθηκε διπλά από το γεγονός ότι οι Τούρκοι ‘έκαψαν’ τη διαδικασία, με τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού των Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αφού πια οι υπουργοί των Εξωτερικών είχαν αποτύχει να λάβουν κοινή απόφαση για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία…».
Χθες το πρωί πάντως, ο Ν. Δένδιας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ‘Alpha’ έλεγε πως «επρόκειτο για συνάντηση, από την δική μας πλευρά, ενός υπηρεσιακού παράγοντα, της Πρέσβη κυρίας Σουρανή» υποβαθμίζοντας εμμέσως το γεγονός. Και συμπλήρωνε πως «η Ελλάδα δεν είχε κανένα λόγο να το αρνηθεί», με το πρόσθετο επιχείρημα ότι «ακριβώς στο ίδιο χρονικό σημείο, εγώ στις Βρυξέλλες ζητούσα από τους ομολόγους μου να συμφωνήσουν να δοθεί εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο να προετοιμάσει κατάλογο κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Τη στιγμή που η Ελλάδα ζητάει κυρώσεις, είναι αντιφατικό να μην δέχεται εξηγήσεις ή συζητήσεις με την τουρκική πλευρά».
Ν. Παπ.