Στο τραπέζι το “πακέτο” Πισσαρίδη- Τι συζητούν ο πρωθυπουργός με τον νομπελίστα
Μητσοτάκης – Πισσαρίδης συζητούν σήμερα για το «νέο Σχέδιο Ανάπτυξης της χώρας». Ποιες οι πολιτικές και τα εργαλεία που προτείνει ο Νομπελίστας, ποιες οι απόψεις του που προκαλούν ανησυχία
Σε μια κρίσιμη καμπή για την οικονομία της χώρας αλλά και ενός εκάστου νοικοκυριού, σήμερα ο πρωθυπουργός έχει προγραμματίσει στο καλεντάρι του τηλεδιάσκεψη με την επιτροπή Πισσαρίδη σχετικά «με το νέο Σχέδιο Ανάπτυξης της χώρας», όπως ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Η συζήτηση δεν θα είναι θεωρητική αλλά επί του προσχεδίου των ιδεών της επιτροπής, προσχέδιο που βρίσκεται ήδη στα συρτάρια του Κυριάκου Μητσοτάκη και των στενών συνεργατών του. Σύμφωνα με τις διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου, η επιτροπή του νομπελίστα καθηγητή ρίχνει το βάρος της στην άνοδο των επενδύσεων και των εξαγωγών ως ποσοστού του ΑΕΠ, στην ενίσχυση της μισθωτής εργασίας και τη μείωση της παραοικονομίας, στην επένδυση στην εκπαίδευση και τη γνώση, στην αύξηση του μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων (με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει για τους χιλιάδες μικρομεσαίους), στην προώθηση της τεχνολογίας αιχμής, την υλοποίηση περιβαλλοντικών στόχων και τη στήριξη των πιο αδύναμων νοικοκυριών.
Στα επιμέρους εργαλεία ο Χρ. Πισσαρίδης και οι συνεργάτες του προτείνουν, μεταξύ άλλων, μείωση του φορολογικού βάρους στη μισθωτή εργασία, ριζική αναβάθμιση του συστήματος κατάρτισης για ανέργους και εργαζομένους, δημιουργία εξειδικευμένων τμημάτων στα δικαστήρια για υποθέσεις «σημαντικού οικονομικού ενδιαφέροντος», με ανώτατο όριο έκδοσης απόφασης τους 12 μήνες, εκσυγχρονισμό (;) της εκπαίδευσης, επίσης αναδιάρθρωση του εθνικού συστήματος υγείας κ.α.
Μεταξύ των προτάσεων του Κύπριου Νομπελίστα είναι και η εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στο δεύτερο πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης, μέτρο που αναμένεται ότι θα προκαλέσει την αντίδραση συνδικάτων και εργαζομένων.
Ο ίδιος άλλωστε έχει ικανά δείγματα γραφής ως …σούπερ μνημονιακός (βλ. και «Υποστηρικτής των μνημονίων ο νομπελίστας Πισσαρίδης που αναλαμβάνει το “ταμείο των 32 δισ”»), με πολύ συγκεκριμένες απόψεις υπέρ της μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων κατά ½ περίπου και δια της οδού των απολύσεων, υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων, των ανατροπών στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, της μείωσης των συντάξεων στο 65% των αποδοχών, της μετατροπής των δημόσιων νοσοκομείων σε αυτοτελή ιδρύματα κ.α. (βλ. και «Η “Μνημονιακή Βίβλος” Πισσαρίδη – Τι θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση για δημόσιο, εργασιακά, ασφαλιστικό»).
Η κοινωνική ειρήνη από το φθινόπωρο και μετά, περνά, όπως φαίνεται, και μέσα από τις προτάσεις Πισσαρίδη…
Νίκος Παπαδημητρίου