Διακόπουλος:”Ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία θα ήταν lose-lose-lose”…
«Όλοι (σ.σ. εταίροι και διεθνής κοινότητα) γνωρίζουν τις ‘κόκκινες γραμμές’ μας»: αυτό διαμηνύει ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Αλέξανδρος Διακόπουλος, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή».
Εξειδικεύοντας, στη συνέντευξή του στο Βασίλη Νέδο, ο Α. Διακόπουλος επισημαίνει χαρακτηριστικά, «δεν θα γίνει αποδεκτή η παραβίαση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο πλαίσιο ενός παράνομου μνημονίου. Με τίποτα, με καθαρή ‘κόκκινη γραμμή’». Επιπλέον, «οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. περνούν μέσα από το φίλτρο των σχέσεων σεβασμού και καλής γειτονίας της Ελλάδας». Οι δύο αυτοί παράγοντες «σε συνδυασμό με την κρίσιμη μάζα αποτρεπτικής ισχύος που διατηρούν οι Ένοπλες Δυνάμεις, παρά τα προβλήματα που άφησε η δεκαετής κρίση καθιστούν αδιανόητη την κλιμάκωση».
Άλλωστε, προσθέτει, «ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο θα ήταν ‘lose-lose-lose’». Και τούτο γιατί «θα αποσταθεροποιούσε την περιοχή, θα προξενούσε ανήκεστο βλάβη στη Συμμαχία και τεράστιο πολιτικό πρόβλημα στην Ευρώπη». Και επικαλείται το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ για τη συλλογική άμυνα και τη ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την ίδια στιγμή, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας δεν φαίνεται να προκρίνει τη λύση της προσφυγής στη Χάγη, στην περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας με την Αίγυπτο: «απαιτεί χρόνο, συναίνεση της άλλης πλευράς, ξανά διαπραγματεύσεις για συνυποσχετικό και εγκυμονεί και τον κίνδυνο εμπλοκής άλλης χώρας» που μπορεί, όπως αναφέρει, «ακόμη και αν δεν έχει κυρώσει το Δίκαιο της Θάλασσας, να επικαλεστεί νόμιμο συμφέρον και να παρέμβει στη διαδικασία». Με βάση όλα τα παραπάνω, «η επιλογή της Χάγης δεν ανταποκρίνεται στον αντικειμενικό στόχο».
Κλειστά κρατά τα χαρτιά του στο θέμα της ελληνο-γαλλικής συμφωνίας, υπογραμμίζει πάντως την «κοινή οπτική με τη Γαλλία τόσο σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο όσο και το ευρωπαϊκό μέλλον. Αυτή η ταύτιση συμφερόντων και απόψεων δημιουργεί πολιτικά ένα πολύ καλό υπόβαθρο για να προχωρήσουμε στο μέλλον σε κάποιας τέτοιας μορφής συμφωνία». Όπως, εξάλλου, σημειώνει σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, «το Ναυτικό χρειάζεται ενίσχυση με φρεγάτες και νομίζω αυτό είναι κάτι που θα γίνει αργά ή γρήγορα». Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντική η ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, αναγνωρίζει σε άλλο σημείο.
Επίσης ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας σε μια συνέντευξη που δόθηκε προφανώς πριν τις τελευταίες εξελίξεις με επίκεντρο την Αγία Σοφία, εκφράζει την προσωπική άποψή του ότι δεν υπάρχει έδαφος για συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν (και, ως εκ τούτου, τον επιβεβαιώνουν οι αποφάσεις του Προέδρου της Τουρκίας τα τελευταία 24ωρα).
Ανοίγει, τέλος, θέμα είτε αύξησης της στρατιωτικής θητείας είτε πρόσληψης επαγγελματιών πολιτών, υπενθυμίζοντας το κενό που δημιουργήθηκε στα χρόνια της οικονομικής κρίσης όταν «σταματήσαμε να παίρνουμε επαγγελματίες πολίτες, αλλά λόγω του πολιτικού κόστους δεν επαναφέραμε τη θητεία στην προηγούμενη κατάστασή της». Και προτείνοντας τις δύο λύσεις που αναφέρονται πιο πάνω, καταλήγει: «Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και πρέπει να επιλυθεί».
Ν. Παπ.