Σφοδρή επίθεση Μαξίμου: Παρακράτος ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με παραδικαστικά κυκλώματα που προσπάθησε να αλώσει ΜΜΕ και να επιβάλλει καθεστώς
Για «παρακράτος το οποίο είχε να κάνει με παραδικαστικά κυκλώματα, με προσπάθεια άλωσης των ΜΜΕ και προσπάθεια δημιουργίας ενός καθεστώτος, επί των ημερών της διακυβέρνησης του κ. Τσίπρα», έκανε λόγο ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον ΑΝΤ1. «Κι αυτά προκειμένου να διατηρηθεί στην εξουσία μια ομάδα ανθρώπων, η οποία κατάφερε να εκμεταλλευτεί την αγωνία του κόσμου μέσα στην οικονομική κρίση και να πάρει την εξουσία και ήθελε να παραμείνει σ’ αυτή με κάθε τρόπο. Μια πολύ βαθιά πληγή στη διάκριση των εξουσιών και στη Δημοκρατία μας. Και αυτό είναι το ζήτημα, το οποίο πρέπει να μας απασχολήσει, ώστε η ενίσχυση των θεσμών να είναι τέτοια, που να μην ξαναδούμε τέτοιες προσπάθειες», τόνισε ο κ. Πέτσας.
Πρόσθεσε επίσης πως «αυτή τη στιγμή είναι στη Δικαιοσύνη το ζήτημα. Υπάρχουν πάρα πολλές διαφορετικές επιλογές, οι οποίες έχουν να κάνουν με τη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η υπόθεση θα διερευνηθεί μέχρι τέλους».
Ακόμη ότι «είχε μια ευκαιρία ο κ. Τσίπρας -κατ’ επανάληψη του είχαμε ζητήσει τις τελευταίες εβδομάδες- να αποπέμψει τον κ. Παππά, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, προκειμένου να δείξει ότι δεν τον ακουμπά αυτό το ζήτημα. Αντιθέτως, παίρνοντας αγκαλιά χθες τον κ. Παππά, δείχνει ότι όλα ήταν σε γνώση του. Επομένως προσπαθεί να έχει μια διάχυση ευθύνης στο κόμμα του και στην παράταξή του, προκειμένου να προστατευθεί, όχι μονο ο κ. Παππάς, που ήταν ο στενότερος συνεργάτης του, αλλά ενδεχομένως και ο ίδιος».
Για το νομοσχέδιο για τις συγκεντρώσεις
Αναφορικά με το νομοσχέδιο που αφορά στις δημόσιες συναθροίσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως «είναι θετικό ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις, πέραν της κυβέρνησης, που στηρίζουν το νομοσχέδιο για τις συναθροίσεις, όπως για παράδειγμα το ΚΙΝΑΛ» κα προσέθεσε:
«Υπήρξε συνεννόηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και έγιναν διάφορες τροποποιήσεις ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη πολιτική συναίνεση για το νομοσχέδιο, το οποίο είναι πολύ σημαντικό. Κι αυτό διότι προσπαθεί να συγκεράσει τη συνταγματική επιταγή του άρθρου 11 για το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, με τη δυνατότητα να εξασφαλίζει κάθε άλλος πολίτης τα δικά του δικαιώματα. Δηλαδή, να μην καταπατούνται τα δικαιώματα των πολλών, είτε είναι επαγγελματίες, είτε επισκέπτες, είτε πολίτες που κινούνται στην πόλη. Το βασικό ζήτημα ήταν πάντα το ποιος είναι ο υπεύθυνος για την πορεία, πώς περιχαρακώνεται μία πορεία και κάτω από ποιους κανόνες εμπλέκεται η Αστυνομία. Όλα αυτά διευθετούνται με το νέο νομοσχέδιο. Και το δεύτερο ζήτημα, θα υπάρχει πλέον αστική ευθύνη των οργανωτών. Υπάρχουν στο νομοσχέδιο κανόνες, που μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν, προκειμένου αυτό να εξασφαλιστεί. Είναι ένα ζήτημα οι μεγάλες πορείες, οι εμβληματικές -για παράδειγμα στην επέτειο του Πολυτεχνείου ή την Πρωτομαγιά- και είναι άλλο ζήτημα οι εκατοντάδες ή και χιλιάδες μικροπορείες των 40-50 ατόμων, που παραλύουν το κέντρο. Στόχος είναι να μην παραλύει το κέντρο της Αθήνας, να μην στραγγαλίζεται ο παραγωγικός ιστός, να μην ταλαιπωρούνται οι επισκέπτες και οι κάτοικοι της πόλης που πάνε στις δουλειές τους, να μην στραγγαλίζεται η πόλη».
Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Αναφορικά με την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως «η τουρκική προκλητικότητα, γενικά στην Ανατολική Μεσόγειο, τους πολλούς τελευταίους μήνες έχει χτυπήσει κόκκινο» αλλά και ότι η ελληνική πλευρά απαντά με ένα τρίπτυχο. Είπε χαρακτηριστικά: «Το έχουμε αναδείξει αυτό παντού, σε όλα τα διεθνή φόρα, και όχι μόνο στους διεθνείς οργανισμούς, αλλά και στις διμερείς μας σχέσεις. Αυτή η προκλητικότητα έχει καταδικαστεί πάρα πολλές φορές, από τους πιο μεγάλους παίκτες στο Παγκόσμιο Σύστημα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και μεγάλες χώρες της Ευρώπης. Απέναντι σ’ αυτήν την προκλητικότητα έχουμε ένα τρίπτυχο με το οποίο απαντάμε. Έχουμε τους συμμάχους μας στο πλευρό μας, το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας και τη δύναμη ως χώρα να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και αυτό κάνουμε, αν χρειαστεί. Ελπίζουμε σε μια έμπρακτη αποκλιμάκωση, από πλευράς της Τουρκίας, αυτής της προκλητικότητας, προκειμένου να μπορέσουμε να έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας, που εμείς πάντα τις επιδιώκουμε».
Έκανε επίσης ειδική αναφορά στην τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι ήταν «ένα καλό βήμα. Θυμίζω ότι τις μέρες που είχαμε τα γεγονότα στον Έβρο και στις Καστανιές, ο κ. Ερντογάν είχε δηλώσει ότι δεν θέλει να συνομιλεί με τον κ. Μητσοτάκη. Ήταν ένα φιάσκο για την τουρκική πολιτική, που εκβίαζε για πάρα πολύ καιρό την Ελλάδα και την Ευρώπη, με εργαλείο κατατρεγμένους ανθρώπους, πρόσφυγες και μετανάστες. Αυτή η εκβιαστική προσπάθεια έσκασε σαν φούσκα, στο τέλος Φεβρουαρίου -αρχές Μαρτίου στις Καστανιές. Το γεγονός ότι είχαμε την επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο δείχνει ότι πράγματι σε επίπεδο ηγετών, μπορεί να υπάρξει αυτό το κανάλι επικοινωνίας που θα αποτρέψει ενδεχόμενα μία κατάσταση που θα ξέφευγε από έλεγχο. Είναι ένα πολύ θετικό πρώτο βήμα. Από κει και πέρα, όμως, περιμένουμε έμπρακτη αποκλιμάκωση, προκειμένου να έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας, που θα επιτρέψουν προϊόντος του χρόνου να διευθετήσουμε και τη μόνη εκκρεμότητα μεταξύ των δύο χωρών, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».
Τόνισε μάλιστα πως «νιώθουμε ότι η Ελλάδα σήμερα είναι σε μία θέση αρκετά ισχυρή, ίσως την ισχυρότερη σε σχέση με την Τουρκία εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Υπάρχει μία εθνική αυτοπεποίθηση και μία εμπιστοσύνη των Ελλήνων προς το Κράτος, που βοηθούν οποιαδήποτε ενέργεια έχει να κάνει, όχι μόνο με την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και με την πραγματική τους άσκηση, όπως τα θέματα των θαλασσίων ζωνών. Άρα, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα δεν μπαίνουν στον πάγο. Από εκεί και πέρα, αυτό που έχει σημασία είναι ότι τα μηνύματα έχουν φτάσει στην Τουρκία από παντού. Και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από τον κ. Μπορέλ και από τους ηγέτες των μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών. Προσβλέπουμε στην έμπρακτη αποκλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, προκειμένου να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα τους επόμενους μήνες».
Για την κρίση του κορονοϊού και τα μέτρα
Αναφορικά με την κρίση του κορονοϊού και τη φάση που διερχόμαστε ο κ. Πέτσας επεσήμανε πως «πρέπει να προσέχουμε και να εξακολουθήσουμε να τηρούμε τους κανόνες. Δηλαδή να εφαρμόζουμε τους κανόνες ατομικής υγιεινής, να φοράμε μάσκα ιδίως στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και να προσέχουμε πάρα πολύ την απόσταση. Καταλαβαίνουμε ότι σε καταστάσεις όπως στα πανηγύρια είναι πολύ δύσκολο να τηρούνται οι αποστάσεις. Είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί σοβαρά και θα το εξετάσουμε όπως θα εξετάσουμε και τα θέματα που αφορούν στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Έχει φανεί το τελευταίο διάστημα ότι μερικά μέτρα ήταν ίσως κάπως υπερβολικά. Για παράδειγμα, το θέμα των έξι ατόμων σε ένα τραπέζι στα εστιατόρια. Αυτό θα αναθεωρηθεί με μία μεγαλύτερη ευελιξία τις αμέσως επόμενες ημέρες. Θα αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται στο ίδιο τραπέζι. Αυτό είναι βέβαιο. Γιατί συνήθως -όπως είδαμε το προηγούμενο διάστημα- οι άνθρωποι που κάθονται μαζί είτε είναι άτομα της ίδιας οικογένειας είτε είναι φίλοι που γενικά κάνουν παρέα. Είναι πιο εύκολο να ελεγχθεί η τήρηση των κανόνων σε καταστήματα που οι πελάτες είναι καθιστοί παρά στα καταστήματα που είναι όρθιοι, όπου υπάρχει συνωστισμός παρά τις εκκλήσεις που έχουμε κάνει κατ’ επανάληψη».
Απαντώντας σε ερώτηση για τον τουρισμό και για το κατά πόσο υπάρχει ανησυχία για τα εισαγόμενα κρούσματα, ο κ. Πέτσας είπε ότι «ξέραμε από την αρχή πως, όταν θα ανοίγαμε σιγά- σιγά τις πύλες μας στον κόσμο, θα είχαμε και εισαγόμενα κρούσματα» κα τόνισε: «Σημασία έχει με τον στοχευμένο έλεγχο που κάνουμε, να εντοπίζουμε γρήγορα τα όποια κρούσματα και να τα περιχαρακώνουμε για να μην υπάρχει διασπορά στην κοινότητα. Και αυτό δουλεύει μέχρι στιγμής. Έχουμε δείξει ότι είμαστε έτοιμοι να αναθεωρούμε τις αποφάσεις μας, είτε επιταχύνοντας το άνοιγμα, όπως για παράδειγμα με το Ηνωμένο Βασίλειο, που -επειδή τα επιδημιολογικά δεδομένα ήταν καλά- προχωράμε σε απελευθέρωση των πτήσεων από τις 15 Ιουλίου, είτε να τα κλείνουμε όπως έγινε με την περίπτωση της Σερβίας, όταν φάνηκε ότι υπήρχε μία έξαρση στη γειτονική μας χώρα και αναγκαστήκαμε να σταματήσουμε τις εισροές για ένα χρονικό διάστημα. Και αυτά πάντα σε συνεργασία με τις αντίστοιχες κυβερνήσεις και πάντα με πρώτο γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας. Πάμε καλά μέχρι στιγμής».
Υπογράμμισε ταυτόχρονα πως «είναι κρίσιμο να διατηρηθεί αυτή η εικόνα τις επόμενες 15 ημέρες, όταν θα δούμε ποιο ήταν το αποτέλεσμα μετά τις 15 Ιουνίου και ιδίως από την 1η Ιουλίου, ώστε να μη θέσουμε σε κίνδυνο τον μόνο μήνα του καλοκαιριού που φαίνεται ότι θα είναι πολύ καλός, τον Αύγουστο. Κάνουμε μια ακόμη έκκληση σε όλους. Τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια τους κανόνες ατομικής υγιεινής και προστασίας και προσέχουμε τις αποστάσεις, προκειμένου να έχουμε το καλό αποτέλεσμα που είχαμε μέχρι σήμερα».
Όσον αφορά τη διαφημιστική καμπάνια για τον κορονοϊό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για πρωτοφανή κατάσταση, την οποία κανείς από μας δεν είχε ξαναζήσει και τόνισε ότι διαμορφώθηκε ένα πρόγραμμα «το οποίο είχε να κάνει με την ενημέρωση του κοινού και κάναμε μία εκστρατεία ενημέρωσης σε περίπου δυόμισι μήνες, σε πάνω από 1.200 μέσα, σε όλη την επικράτεια». Είπε χαρακτηριστικά πως «αυτή η καμπάνια ενημέρωσης έσωσε ζωές. Έπρεπε οι Έλληνες να ξέρουν τι είχαν να αντιμετωπίσουν, από τι κινδύνευαν, ποια μέτρα προστασίας έπρεπε να πάρουν, αλλά και πώς σιγά- σιγά να φύγουν από το καθεστώς lockdown και να μπουν με προσοχή σε μια νέα κανονικότητα. Όλα αυτά έπρεπε να γίνουν με έναν επαγγελματικό και οργανωμένο τρόπο. Αυτό κάναμε, δεν κρυφτήκαμε πίσω από τις δαιδαλώδεις διαδικασίες που υπήρχαν. Θέσαμε μια νέα βάση, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στις 14/3/2020, δηλαδή στην αρχή της πανδημίας, προκειμένου να έχουμε για δυόμισι μήνες τα μηνύματα που χρειαζόταν, ώστε να πειστεί ο κόσμος να ακολουθήσει τις οδηγίες των ειδικών. Και τα καταφέραμε. Επομένως, αυτά τα χρήματα είχαν να κάνουν με μια διαφημιστική εκστρατεία. Αγοράστηκαν τηλεοπτικός, ραδιοφωνικός χρόνος και καταχωρήσεις, χώρος ή χρόνος δηλαδή για να προβληθούν μηνύματα. Επομένως, κάναμε μια διαδικασία με πλήρη διαφάνεια. Δώσαμε στη δημοσιότητα ποια Μέσα συμμετείχαν και πόσα πήραν, μετά την ολοκλήρωση των τυπικών διαδικασιών, τον ποιοτικό και ποσοτικό έλεγχο που έπρεπε να γίνει, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι όντως έγιναν αυτές οι καταχωρήσεις, αυτές οι αναρτήσεις».
Πρόσθεσε ωστόσο ο κ. Πέτσας πως «όταν δεν υπάρχει αντιπολιτευτική ατζέντα, ασκείται μια κριτική με πυροτεχνήματα. Η κριτική στην αρχή τι έλεγε; Ότι κάνατε μία απευθείας ανάθεση σε μία εταιρεία για να πάρει 20 εκατομμύρια. Απαντάμε ότι τα μέσα τιμολογούσαν ξεχωριστά στο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο πλήρωνε. Μετά έλεγαν ότι θα γίνουν επιστροφές. Μα δεν γίνονται επιστροφές, το έχουμε ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή. Μετά η κριτική ήταν, ότι θα δώσετε μόνο στα φίλα προσκείμενα μέσα. Όμως, 1.200 και πλέον μέσα συμμετείχαν στην καμπάνια, σε όλη την Επικράτεια. Από το «Ριζοσπάστη» και το «Κόκκινο» μέχρι την «Αυγή» και την «Εφημερίδα των Συντακτών». Καμία διάθεση, λοιπόν, καμία πολιτική σκοπιμότητα πίσω από τη συμμετοχή των Μέσων. Κάναμε την επιλογή, να δώσουμε σε έναν ανάδοχο, που είχε το προσωπικό, την εμπειρία και το εξειδικευμένο πρόγραμμα, προκειμένου να κάνει αυτήν την κατανομή σε όλα τα Μέσα. Αυτό κάναμε».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ