Η μάχη της σκανδαλολογίας- Σε τι ποντάρει η Ν.Δ, πως θα απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ
Ημέρες ’89 ζει ξανά η χώρα και το πολιτικό σύστημα αυτής, με κάποιες ομοιότητες και κάποιες διαφορές. Μία μεγάλη διαφορά -που θα πρέπει να προβληματίσει τα πολιτικά επιτελεία- είναι ότι οι πολίτες έδειχναν τότε μεγάλο ενδιαφέρον για την υπόθεση Κοσκωτά (κάτι που αποτυπωνόταν στις κυκλοφορίες των εφημερίδων την εποχή εκείνη) και ταυτίζονταν, ανάλογα με τις κομματικές τους προτιμήσεις, με το θύμα ή το θύτη, τον κατηγορούμενο ή τον κατήγορο. Επιπλέον, μια άλλη διαφορά είναι τώρα ζούμε καταστάσεις Λατινικής Αμερικής: όμως η λατινο-αμερικάνικη δημοκρατία δεν αφορά μόνο τον τρόπο ελέγχου των ΜΜΕ, όπως υποστηρίζει η ΝΔ, αλλά και τα δυσώδη κυκλώματα νύχτας, με απολήξεις, δυστυχώς, στην πολιτική και το Νόμο.
Και νέα ονόματα
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ παίζουν σε παράλληλα τερέν, με το κυβερνών κόμμα να εστιάζει στις υποθέσεις Μιωνή και Καλογρίτσα, αλλά να κωφεύει στις συνομιλίες που κατέγραψε ο κοριός της ΕΥΠ, την ώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση ρίχνει εκεί ακριβώς την μπάλα ούσα σε θέση άμυνας στις δύο πρώτες υποθέσεις.
Κατά τη Νέα Δημοκρατία οι δύο υποθέσεις (Μιωνή – Καλογρίτσα) τέμνονται στο όνομα του Νίκου Παππά, ως εκ τούτου η πίεση θα συνεχισθεί με στόχο το πρόσωπο του πρώην υπουργού Επικρατείας, με τη διαφορά ότι αναμένεται να προστεθούν και άλλα ονόματα από τις κατά καιρούς επαφές του Σάμπυ Μιωνή, με αντικείμενο την εξαγορά της ΛΑΡΚΟ. Προϊδέασε ο ίδιος για αυτό, θα πρέπει, ωστόσο, να περιμένει να δει κανείς αν οι συνομιλίες περιέχουν κάτι επιλήψιμο, ηθικά ή νομικά.
Περιχαρής Πέτσας
Η κυβέρνηση χθες εστίασε περισσότερο στο νέο story, αυτό του Χρήστου Καλογρίτσα, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να ανεβαίνει περιχαρής -ήταν πολύ εκδηλωτική η γλώσσα του σώματός του- στο βήμα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και να θέτει εισαγωγικά τα εξής ερωτήματα:
«Να απαντήσει σήμερα ο κ. Τσίπρας για τις παρακρατικές μεθοδεύσεις επί ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας οφείλει – σήμερα κιόλας – να εξηγήσει στον ελληνικό λαό τα όσα γίνονταν στο ‘μαγαζί’, όπως έλεγε ο κ. Νίκος Παππάς, στενότερος συνεργάτης του και πρωταγωνιστής όσων – αδιανόητων σε μια Δημοκρατία – πληροφορήθηκαν το Σαββατοκύριακο οι Έλληνες. Εγείρονται μείζονος σημασίας ζητήματα που αφορούν τον σεβασμό των θεσμών και τη διάκριση των εξουσιών στον τόπο μας.
Δεν ήξερε τίποτα ο κ. Τσίπρας για εικονικές συμβάσεις;
Δεν ήξερε τίποτα για εκατομμύρια που άλλαζαν χέρια;
Δεν ήξερε τίποτα για το σύστημα που επιχειρήθηκε να στηθεί στα ΜΜΕ;
Η σιωπή του διευρύνει το ‘πολιτικό κατηγορητήριο’ στη συνείδηση των πολιτών», έκλεισε τη σχετική αναφορά του ο Στέλιος Πέτσας.
Τώρα έγινε αξιόπιστος
Επ’ αυτού του θέματος, η αξιωματική αντιπολίτευση εστιάζει στη διαχρονική στάση της ΝΔ σε ό,τι αφορά την αξιοπιστία του επιχειρηματία («ο Μητσοτάκης μιλούσε ειρωνικά για τα ‘βοσκοτόπια’ του κ. Καλογρίτσα και τον παρουσίαζε ως αναξιόπιστο, τώρα τον εμφανίζει ως τον πλέον αξιόπιστο και καλεί τους πολίτες να βοσκήσουν στα λιβάδια της αλήθειας του»). Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει μόνο μια επιχειρηματική διαμάχη και μόνον, και ουδεμία εμπλοκή στελέχους του.
Πάντως η Κουμουνδούρου ανέλαβε, με το non paper της, να απαντήσει και για το σκέλος, αν τα 3 εκατ. ευρώ «έχτισαν» την εφημερίδα Documento: «Ο κ. Καλογρίτσας ισχυρίζεται μέσω του κ. Λοβέρδου στη μήνυσή του ότι δήθεν με ‘εντολή Παππά’ δόθηκαν τα 3 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία της εφημερίδας Documento. Η εφημερίδα Documento, όπως προκύπτει, δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο του 2016 από τον κ. Καλογρίτσα. Την περίοδο εκείνη ωστόσο, τα χρήματα αυτά παρέμεναν δεσμευμένα -ως εγγυητική επιστολή για το διαγωνισμό για τις άδειες- υπέρ του Δημοσίου ως τον Ιανουάριο του 2017. Όταν εν τέλει το Γενάρη του 2017 αποδεσμεύθηκαν τα χρήματα που είχαν καταβάλει οι υποψήφιοι για το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, μετά την απόφαση του ΣτΕ, άρα και τα 3 εκατ. ευρώ του κ. Καλογρίτσα, εκείνος είχε ήδη αποχωρήσει από την έκδοση της εν λόγω εφημερίδας».
Συνολικά, και μεε αυτά τα δεδομένα, αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον η σημερινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του αλλά και αυτή καθαυτή η συνεδρίαση, οι παρεμβάσεις, δηλαδή, των βουλευτών.
Επτά εγκλήματα αναζητούν ένοχο
Στην άλλη μεγάλη υπόθεση, αυτή της καταγραφής συνομιλιών, από την ΕΥΠ, με πρωταγωνιστές -σύμφωνα με το Documento- «γαλάζιους» πολιτικούς, αστυνομικούς, δικαστές και ανθρώπους της νύχτας, ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε το θέμα, με τη ΝΔ να τηρεί αμήχανη στάση.
Επτά ζητήματα θέτει, ειδικότερα, η αξιωματική αντιπολίτευση στο μακροσκελές non paper -γιατί με non paper άραγε;-, πιο συγκεκριμένα τα εξής:
«1) Οι καταγραφές της ΕΥΠ αποκαλύπτουν ένα παρακρατικό τρίγωνο. Στη μία του κορυφή βρίσκονται πολιτικοί. Ένας υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, από το περιβάλλον του Ανδρέα Λοβέρδου, μαζί με τον διευθυντή του επαγγελματικού του γραφείου και πρώην υπουργούς της ΝΔ. Στη δεύτερη κορυφή βρίσκονται ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ (ακόμη και μέλη της ηγεσίας), δικαστικοί και Αρεοπαγίτες. Στην τρίτη κορυφή είναι ποινικοί και καταζητούμενοι που συχνά βρίσκονται και σχεδιάζουν με τους υπόλοιπους που τυγχάνουν διώκτες τους.
2) Στις δραστηριότητες του παρακράτους είναι το trafficking, το στήσιμο δικών και η «τακτοποίηση» δικαστικών εκκρεμοτήτων που έχουν μιντιάρχες που τυγχάνει να είναι πολιτικοί και οικονομικοί χορηγοί της ΝΔ, μεταθέσεις αστυνομικών, εκβιασμοί επιχειρηματιών στους οποίους στέλνεται ως τιμωρία το ΣΔΟΕ και η Αστυνομία για να συνετιστούν, κομπίνες με ΦΠΑ και άλλα πολλά.
3) Η πιο ανατριχιαστική καταγραφή είναι αυτή που αφορά την προώθηση μικρού κοριτσιού σε πρώην υπουργό της ΝΔ. Ο ίδιος υπουργός φέρεται να στήνει απάτες με το κύκλωμα και να συμμετέχει σε εκβιασμούς.
4) Πρώην υπουργοί της ΝΔ, συναντιούνται συχνά με τα μέλη της ομάδας, δειπνούν, τους προσκαλούν μέσα στη Βουλή και μαζί τους κανονίζουν διάφορα θέματα. Ο εγκέφαλος του κυκλώματος εμφανίζεται ως συνεργάτης πρώην υπουργού της ΝΔ και νυν βουλευτή, ο οποίος έχει αναλάβει χρέη στον Τομέα Δικαιοσύνης της ΝΔ με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
5) Τα μέλη του κυκλώματος μιλούν άμεσα ή έμμεσα με Αρεοπαγίτες και τους δίνουν οδηγίες για το τι θα κάνουν σε διάφορες υποθέσεις που τους αφορούν. Φαίνεται πως υποθέσεις μεγάλων ‘πελατών’ που εξετάζονται στον Άρειο Πάγο κατευθύνονται σε συγκεκριμένους δικαστές. Άλλοι ανώτατοι δικαστικοί γράφουν δικόγραφα ή απολογητικά σημειώματα για το κύκλωμα κάνοντας δουλειά part time για το παρακράτος. Σε δύο περιπτώσεις καναλαρχών, ακούγονται να λένε πως θα τους απαλλάξουν, πράγμα που όπως προκύπτει εκ των υστέρων έγινε. Οι χρηματισμοί τους αναφέρονται ως ‘γλυκά’ ή ‘σοκολατάκια’ στις συνομιλίες.
6) Για αυτό το θέμα έχει ιδιαίτερη σημασία έχει πως πρόσφατα , η πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, ανέφερε στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής την ύπαρξη αυτού του κυκλώματος και την ανησυχία της για την έρευνα που δεν έχει προχωρήσει, αλλά η ΝΔ, αντί να ρωτήσει την Εισαγγελέα για τους επίορκους του παρακράτους που σχετίζονται με το χώρο της, προτίμησε να κάνει φέιγ βολάν τις παράνομες μαγνητοφωνήσεις του κ. Μιωνή.
7) Από το 2016 και 2017 που η ΕΥΠ παρέδωσε τις καταγεγραμμένες συνομιλίες στην Εισαγγελία, δεν φαίνεται να υπάρχει καμιά εξέλιξη και καμιά ανακριτική πράξη η έρευνα για τους ανώτατους δικαστές που συνομιλούν στις καταγραφές της ΕΥΠ. Κάποιοι έσβησαν τον κοριό και ίσως ενημέρωσαν τους πρωταγωνιστές. Μια ακόμη απόδειξη για την ύπαρξη του γαλάζιου παρακράτους», υποστηρίζει η Κουμουνδούρου.
44 λέξεις
Σε όλα τα απίστευτα και διόλου τιμητικά για το δημόσιο βίο μας, πώς απάντησε η κυβέρνηση; Με 44 λέξεις.
Ερωτηθείς από τον πολιτικό συντάκτη της «Αυγής», Κώστα Σαββόπουλο, ο Στέλιος Πέτσας έδωσε μια απάντηση με δύο σκέλη: «Όσον αφορά το θέμα σε επίπεδο Δικαιοσύνης, δεν ξέρω ούτε τι στοιχεία έχει η Δικαιοσύνη, ούτε ποια υπόθεση ερευνά. Όσον αφορά το πολιτικό επίπεδο, αυτό που έχει σημασία είναι ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές, σαν αυτές που αναφέρετε (σ.σ. παιδεραστία), δεν έχουν καμία θέση στη Νέα Δημοκρατία»
«Όμορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος», έγραφε ο Διονύσιος Σολωμός στο ποίημά του για την Φραγκίσκα Φράϊζερ, την κόρη του Άγγλου διοικητή του νησιού του, σήμερα, άραγε, τι θα έγραφε ο εθνικός ποιητής;
Νίκος Παπαδημητρίου