Ερώτηση στην Κομισιόν κατέθεσαν ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τους χειρισμούς στη διερεύνηση της Νovartis

Ερώτηση στην Κομισιόν κατέθεσαν ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τους χειρισμούς στη διερεύνηση της Νovartis

Ερώτηση προς την κομισιόν κατέθεσαν οι έλληνες ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Αρβανίτης, Δημήτρης Παπαδημούλης και Στέλιος Κουλογλου για την εν εξελίξει δικαστική διερεύνηση του σκανδάλου της Novartis αλλά και την εν εξελίξει διαδικασία της Προανακριτικής Επιτροπής του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Η ερώτηση κατατέθηκε με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη ο οποίος και ρωτά την Κομισιόν αν συνάδει με το άρθρο που προστατεύει τα δικαιώματα του κατηγορουμένου, το γεγονός ότι:

 Ενώ στην Ελλάδα εκκρεμεί η δικαστική διερεύνηση του σκανδάλου Novartis που έχει ως αντικείμενο την οικονομική διαφθορά αξιωματούχων στην χώρα μας από στελέχη της Novartis, υπόθεση για την οποία πρόσφατα υπεγράφη στις ΗΠΑ υπέρογκος εξωδικαστικός συμβιβασμός, πολιτικά πρόσωπα που αναφέρθηκαν στην δικογραφία ως εμπλεκόμενα, μήνυσαν εισαγγελείς που κίνησαν τις σχετικές ποινικές διαδικασίες. Επισημαίνεται ότι πρόσφατα Υπουργός της Ελληνικής Κυβέρνησης δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι η αρμόδια Εισαγγελέας Διαφθοράς «πρέπει να πάει φυλακή».

Στην εν εξελίξει προκαταρτική έρευνα από την αρμόδια επιτροπή της Ελληνικής Βουλής κατά του αρμόδιου Υπουργού καταπολέμησης της διαφθοράς για ηθική αυτουργία σε πράξεις σκευωρίας εις βάρος υπευθύνων «ανύπαρκτου σκανδάλου Novartis» η αρμόδια επιτροπή αρνήθηκε να καλέσει ως μάρτυρες καταξιωμένους δημοσιογράφους μετά από αίτημα του διερευνώμενου Υπουργού. Αντίθετα, παρότι η επιτροπή αναγνώρισε την χρησιμότητα των στοιχείων που θα έφεραν ως μάρτυρες, τους κάλεσε ως «υπόπτους», χαρακτηρισμός που θα υπέσκαπτε την αξιοπιστία τους και ο οποίος κρίθηκε ως παράνομος από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Ελληνικής Βουλής.   

Ολόκληρη η ερώτηση των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή Άρθρο 138 του Κανονισμού Konstantinos Arvanitis (GUE/NGL), Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL), Stelios Kouloglou (GUE/NGL)

Θέμα: Διαδικαστική νομιμότητα της ποινικής διερεύνησης της υπόθεσης Novartis Όπως είναι γνωστό, στην Ελλάδα εκκρεμεί η δικαστική διερεύνηση υπόθεσης οικονομικής διαφθοράς αξιωματούχων από στελέχη της φαρμακευτικής εταιρίας Novartis – υπόθεση για την οποία πρόσφατα υπογράφηκε υπέρογκος εξωδικαστικός συμβιβασμός της εταιρίας με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της ποινικής διερεύνησης, πολιτικά πρόσωπα, που αναφέρθηκαν στη δικογραφία ως εμπλεκόμενα, μήνυσαν εισαγγελείς που κίνησαν τις σχετικές ποινικές διαδικασίες. Πρόσφατα, μάλιστα, Υπουργός της Ελληνικής κυβέρνησης δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι η αρμόδια Εισαγγελέας Διαφθοράς «πρέπει να πάει φυλακή». Παράλληλα, κατά του Αναπληρωτή Υπουργού Καταπολέμησης της Διαφθοράς της προηγούμενης κυβέρνησης διεξάγεται προκαταρκτική έρευνα από αρμόδια Επιτροπή της Ελληνικής Βουλής, για ηθική αυτουργία σε πράξεις σκευωρίας εις βάρος υπευθύνων «ανύπαρκτου σκανδάλου Novartis». Κατά την πρόοδο της διαδικασίας ενώπιον του Ελληνικού Κοινοβουλίου, η αρμόδια επιτροπή αρνήθηκε να εξεταστούν ως μάρτυρες, κατ’ αίτημα του κρινόμενου Υπουργού, καταξιωμένοι δημοσιογράφοι που γνωρίζουν χρήσιμα στοιχεία για τη διερεύνηση της αλήθειας. Τη χρησιμότητα αυτών των στοιχείων είχε αναγνωρίσει προηγουμένως η ίδια επιτροπή, καλώντας τους ως υπόπτους – χαρακτηρισμός που θα υπέσκαπτε εξ’ αρχής την αξιοπιστία τους και κρίθηκε παράνομος από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Ελληνικής Βουλής.

 Ερωτάται η Επιτροπή: Συνάδει η παραπάνω ακολουθία δραστηριοτήτων με το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ και το άρθρο 6 παρ. 1 της Οδηγίας 2016/343/ΕΕ για την ενίσχυση δικαιωμάτων του κατηγορουμένου στην ποινική δίκη;

Σχετικά Άρθρα