Τα “σκοτεινά” σημεία της επένδυσης του Ελληνικού

Τα “σκοτεινά” σημεία της επένδυσης του Ελληνικού

Ένα από τα πρώτα σημεία είναι ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του νόμου για την επένδυση του Ελληνικού, οπότε η έκταση και η Ελληνικό Α.Ε. ανήκουν ακόμα στο ΤΑΙΠΕΔ, αν και έχει περάσει ένα χρόνος από τις εκλογές και μαζί πλήθος τροπολογιών, με κάποιες εξ αυτών να αναιρούνται και να επανέρχονται ύστερα από λίγο καιρό.

Την ίδια ώρα οι καλά γνωρίζοντες αναφέρονται σε πιθανές μελλοντικές εμπλοκές σε ό,τι αφορά το κόστος κατεδαφίσεων και την ιδιοκτησία των αυθαιρέτων, την ώρα που φαίνεται πως υπάρχει πληθώρα λανθασμένων διατυπώσεων και ασάφειες.

Πολλοί θα θυμούνται πως ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε στις 11.6.2019 ότι μία εβδομάδα μετά τις εκλογές θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι θεσμικές πράξεις και οι ΚΥΑ ώστε να ξεμπλοκάρει το έργο στο Ελληνικό, ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης, ως υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων πλέον, δεσμεύτηκε ότι τα έργα θα έχουν αρχίσει μέχρι το τέλος του 2019.

Τι συνέβη όμως και φτάνουμε στις 3 Ιουλίου χωρίς να αρχίζει το έργο; Ας μην ξεγελιέται κανείς… Τελικά οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις δεν ολοκληρώθηκαν σε μία εβδομάδα μετά τις εκλογές. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό…

Την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019 ο κ. Γεωργιάδης εξέδωσε πανηγυρικό δελτίο Τύπου περί του ότι «Εκδόθηκε και η τελευταία ΚΥΑ για την επένδυση στο Ελληνικό». Στις 3 Οκτωβρίου 2019 εκδόθηκε νέα ΚΥΑ (4η) για το Ελληνικό, για τις Ζώνες Πολεοδόμησης, για την έκδοση της οποίας προηγήθηκε μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (30.9.19), η οποία άλλαξε τρεις φορές.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως η ΠΝΠ της 30ής Σεπτεμβρίου προέβλεπε πως οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι παραμένουν στην Ελληνικό Α.Ε. και άρα στη Lamda Developement και όχι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως γίνεται σε αντίστοιχα έργα και πολεοδομικές παρεμβάσεις.

Ακολούθως, στις 18 Νοεμβρίου, προστίθεται στο τελευταίο άρθρο (30) τροποποίηση / συμπλήρωση της ΠΝΠ της 30ής Σεπτεμβρίου 2019, ύστερα από κατάθεση βουλευτικής τροπολογίας που υπογράφουν 10 βουλευτές της Ν.Δ. και που κυρώνεται με το δεύτερο άρθρο του ίδιου νόμου (!) που προβλέπει ρητή αναφορά σε Κοινή Απόφαση υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου θα περιλαμβάνεται και καταληκτική ημερομηνία κατά την οποία η Ελληνικό Α.Ε. υποχρεούται να παραδώσει τους χώρους στους δικαιούχους, και οι χώροι αυτοί περιέρχονται στην κυριότητα των δικαιούχων αμέσως μετά τη διανομή του ακινήτου.

Έχει προηγηθεί η γενική κατακραυγή (ΣΕΠΟΧ, αρχαιολόγοι, Πολυτεχνεία κ.λπ.), αλλά και η προσφυγή στο ΣτΕ των αρχαιολόγων. Έτσι η κυβέρνηση μπαίνει στη λογική του «ψηφίζω… ξεψηφίζω…».

Αργότερα υπήρξαν κι άλλες αστοχίες από κυβερνητικές πλευράς, έως ότου φτάσουμε στη 12η Ιουνίου και στον… σχετικό με το θέμα νόμο «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις».

Σε αυτόν εισήχθη ρύθμιση για τμηματική υλοποίηση κατεδαφίσεων με αλλαγή του άρθρου 67 του Ν. 4663/20, ώστε να μπορέσει να κατεδαφίσει η Lamda Development 5 κτήρια από τα 101 του σχετικού Παραρτήματος ή από τα 961 συνολικά της περιοχής, χωρίς να έχει ακόμα ολοκληρωθεί η διαδικασία διανομής του ακινήτου και χωρίς να έχουν μεταβιβαστεί οι μετοχές της Ελληνικό Α.Ε. στη Lamda Development και χωρίς η τελευταία να έχει καταβάλει έστω ένα ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο από το τίμημα της απόκτησης της έκτασης.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση άλλαξε τον δικό της νόμο 4663/20 ακολουθώντας ξανά το δόγμα «ψηφίζω – ξεψηφίζω».

Σε όλη αυτήν την πορεία του πρώτου έτους υπήρξαν και πολλά περίεργα συμβάντα. Για παράδειγμα η φυγή Αράβων και Κινέζων επενδυτών από το έργο του Ελληνικού τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ως φάνηκε, είτε δεν εμπιστευόταν τον «συμπαίκτη» τους (βλέπε Lamda Development) είτε θεώρησαν πως για κάποιους λόγους θα καθυστερήσει η επένδυση (όπερ και εγένετο) και δεν θα γίνει με τρόπο ο οποίος να διαφυλάττει τα συμφέροντά τους και να αποφέρει κέρδη.

Γι’ αυτό και η Lamda Developement αναγκάστηκε σε αύξηση – μαμούθ στο μετοχικό της κεφάλαιο, ύψους 650 εκατ., η οποία ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2019.

Επόμενο ζήτημα ήταν το γεγονός ότι στις 27.1.2020 η Lamda Development, συμφερόντων του επιχειρηματία Σπύρου Λάτση, υπέγραψε με τις ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες Eurobank και Πειραιώς δάνειο 1,18 δισ. ευρώ με σκοπό τη χρηματοδότηση του έργου του Ελληνικού. Όποια άποψη κι αν έχει κανείς, το γεγονός ότι ένας από τους 838 πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο (και δεύτερος στην Ελλάδα) χρειάζεται δάνειο για να ολοκληρώσει μια επένδυση δημιουργεί αίσθηση, κι ας είναι αυτή η διεθνής πρακτική.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά την πρόκριση της κοινοπραξίας Mohegan – ΓΕΚ στον διαγωνισμό για το καζίνο στο Ελληνικό και την απόρριψη των προσφυγών της έτερης Hard Rock International, η αξιολόγηση της τεχνικής προσφοράς της Mohegan, η υπογραφή της σχετικής σύμβασης και η κύρωσή της από τη Βουλή απαιτεί αρκετούς μήνες, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.

Με πληροφορίες από εφημερίδα Αυγή

Σχετικά Άρθρα