Κοροναϊός: Που εντοπίστηκαν τα πρώτα εισαγόμενα κρούσματα
Από τα περίπου 1.400 δείγματα στα αεροδρόμια προέκυψαν 5 θετικά κρούσματα κορωνοϊού, κάποια εκ των οποίων βρέθηκαν στο αεροδρόμιο της Σκιάθου, όπου χθες διεξήχθησαν 66 μοριακά τεστ. Από τα 5 εισαγόμενα κρούσματα κορoναϊού στα αεροδρόμια, ένα αφορά στον Ελληνοαμερικάνο που διαγνώστηκε θετικός στην Κάρπαθο. Τα υπόλοιπα 4 εισαγόμενα κρούσματα προέρχονται, ένα από τη Βουλγαρία, ένα από τη Βοσνία, ένα από την Αλβανία και ένα από την Ινδία μέσω πτήσης από την Ολλανδία.
Να σημειωθεί ότι από την 1η Ιουλίου που πραγματοποιήθηκε το άνοιγμα των συνόρων και των διεθνών πτήσεων η Ελλάδα υποδέχθηκε 235 πτήσεις από το εξωτερικό και χιλιάδες επιβάτες υποβλήθηκαν σε τεστ βάσει του αλγόριθμου του ΕΟΔΥ. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν όλο το επόμενο διάστημα με εντατικούς ρυθμούς προκειμένου να εντοπιστούν έγκαιρα περιστατικά μόλυνσης ξένων επισκεπτών από το νέο κορωνοϊό.
Δυο νέα εισαγόμενα κρούσματα από οδικές μεταφορές
Από τα 28 συνολικά κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, μόλις τα επτά ήταν εισαγόμενα. Τα πέντε αφορούσαν επισκέπτες από το εξωτερικό μέσω πτήσεων, ενώ άλλα δύο προέρχονται από οδικές μεταφορές. Τα δύο εισαγόμενα κρούσματα προέρχονται από 1.972 δείγματα που ελήφθησαν από ταξιδιώτες από οδικές μεταφορές, είτε στον Προμαχώνα, είτε από τα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας.
Από τα 1.032 δείγματα που ελέγχθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, κανένα δεν ήταν θετικό, όπως και από τα 550 δείγματα που εξετάστηκαν στην Κρήτη. Από τον Προμαχώνα έγιναν 388 έλεγχοι σε ταξιδιώτες και βρέθηκαν τα δύο θετικά κρούσματα.
Κορωνοϊός: Ανησυχία για την Ξάνθη
Από τα 21 επιπλέον κρούσματα του κορωνοϊού σε όλη την Επικράτεια, τα 10 εντοπίστηκαν στην Ξάνθη, όπου η Πολιτική Προστασία αποφάσισε παράταση της καραντίνας. Τα υπόλοιπα αφορούν 2 περιπτώσεις στην Καστοριά, 2 στη Ροδόπη, 3 στη Δράμα, 1 στην Κοζάνη, 2 Λάρισα και 1 στην Αττική.
Η βόρεια Ελλάδα παραμένει στο επίκεντρο καθώς πέρα από την Ξάνθη, η Καστοριά συνεχίζει να παρουσιάζει κρούσματα, όπως και η Κοζάνη, ενώ και η Λάρισα επανήλθε στον χάρτη με τα κρούσματα, από οικισμό Ρομά. Ανησυχία υπάρχει και για τα νησιά, όπου στο μικροσκόπιο βρίσκεται η Κάρπαθος μετά τον εντοπισμό των δύο κρουσμάτων του Ελληνοαμερικανού και της συζύγου του.
Ανακοίνωση ΕΟΔΥ
«Ανακοινώνουμε 28 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3458, εκ των οποίων το 55.0% άνδρες αφορά άνδρες. 785 (22.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1914 (55.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 8 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 60 ετών. 4 (50.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 118 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 192 θανάτους συνολικά στη χώρα. 61 (31.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».
Σύψας: Δεν μπορούμε να σβήσουμε την «πυρκαγιά»
Η κατάσταση στην Ξάνθη μάλιστα, δείχνει να ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες, με τον κ. Νίκο Σύψα να τονίζει πως πρόκειται για μία «πυρκαγιά που αναζωπυρώνεται και δεν μπορούμε να σβήσουμε».
«Το πρόβλημα είναι η Βόρεια Ελλάδα και κυρίως η Ξάνθη που έχουμε μια πυρκαγιά που δεν μπορούμε να σβήσουμε. Όμως και σε άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας παρατηρούνται κρούσματα, καθώς φαίνεται να υπάρχουν μετακινήσεις εργαζομένων στο εξωτερικό, όπως στη Γερμανία και πηγαινοέρχονται στη Θράκη. Επιπλέον, εποχικοί εργάτες από χώρες των Βαλκανίων που πηγαινοέρχονται στη Ελλάδα ενδεχομένως να κάνουν αυτή τη μικρή διασπορά. Ο τουρισμός είναι ελεγχόμενος προς το παρόν», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως «είναι σίγουρο ότι αυτοί οι αριθμοί σχετίζονται με τα βόρεια σύνορά μας, όπου υπάρχει έξαρση των κρουσμάτων σε Αλβανία και Βουλγαρία».