Κουρτς κατά Τουρκίας: Δημιουργεί κλίμα για τα δικά της συμφέροντα
Στη διαμάχη μεταξύ της ‘Αγκυρας και της Βιέννης σχετικά με τα επεισόδια και τις επιθέσεις τουρκικών υπερεθνικιστικών και ακροδεξιών ομάδων εναντίον διαδηλώσεων Κούρδων στον δέκατο τομέα της Βιέννης τις προηγούμενες ημέρες, δεν υπάρχει κάποια εκτόνωση, ακόμη και έπειτα από την χθεσινή συνάντηση διπλωματών.
Αντιθέτως, η ηγεσία της αυστριακής κυβέρνησης άσκησε εκ νέου κριτική, με τον ομοσπονδιακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, να κατηγορεί σήμερα την Τουρκία ότι “σπέρνει διχόνοια” και εργαλειοποιεί τα περιστατικά για τους δικούς της σκοπούς.
Σύμφωνα με τον καγκελάριο, η ‘Αγκυρα χρησιμοποιεί την κατάσταση για να “δημιουργήσει κλίμα” για τα δικά της συμφέροντα, και αυτό συνιστά εκμετάλλευση των ανθρώπων με τουρκικές ρίζες που ζουν στην Ευρώπη.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, για τον λόγο αυτό είχε κληθεί στο αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών ο Τούρκος πρέσβης στη Βιέννη, για να του καταστεί σαφές “ότι πρέπει να δοθεί τέλος στην επιδίωξη της Τουρκίας να ασκεί επιρροή στους ανθρώπους εδώ στην Αυστρία και να τους εργαλειοποιεί για τις διαφορές της” (σ.σ. προφανώς με τους Κούρδους).
Το ό, τι η Τουρκία κάνει λόγο για χρησιμοποίηση αστυνομικής βίας εναντίον Αυστριακών τουρκικής καταγωγής, είναι “απαράδεκτο”, και “οξύτατα απορριπτέο”, τόνισε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, επισημαίνοντας πως δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό το γεγονός ότι στις συγκρούσεις – στις οποίες εκτινάχθηκαν διάφορα αντικείμενα (κροτίδες, γυάλινες φιάλες, πέτρες και σιδερένιοι ράβδοι) – τραυματίστηκαν επτά αστυνομικοί.
Ο καγκελάριος ανέφερε στις δηλώσεις του πως ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ να ακολουθήσει μια “πολιτική μηδενικής ανοχής”, παρατηρώντας ότι “αυτές οι συγκρούσεις εισάγονται από την Τουρκία”.
Διαμηνύοντας πως “όποιος έχει ανάγκη για αντιπαραθέσεις στο δρόμο, θα πρέπει να το κάνει στην Τουρκία, αλλά στην Αυστρία δεν υπάρχει θέση για κάτι τέτοιο”, ο Αυστριακός καγκελάριος εκτίμησε πως δεν αναμένει “λόγια αποκλιμάκωσης της κατάστασης” από την Τουρκία, από την οποία επίσης δεν προσδοκά και μεγάλη υποστήριξη στο θέμα.
Πρόσθεσε δε, πως τώρα θα πρέπει να εξεταστεί “ποιες επαφές και διασυνδέσεις υπάρχουν με την Τουρκία και με διάφορους τουρκικούς συλλόγους στην Αυστρία, και αυτές οι διασυνδέσεις πρέπει να κοπούν”.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ προειδοποίησε πως κάθε δράστης θα διώκεται με συνέπεια, και κάνουν λάθος εκείνοι που πιστεύουν πως η χρησιμοποίηση προστατευτικής μάσκας (σ.σ. για τον κορονοϊό) εμποδίζει την αναγνώριση τους , ενώ επισήμανε πως το υπάρχον βίντεο είναι εξαιρετικής ποιότητας και αξιολογείται.
Όπως σημείωσε ο ίδιος, ένας από τους φερόμενους επικεφαλής των ταραξιών έχει ήδη εντοπιστεί, μεταξύ των έντεκα κρατουμένων είναι και δύο Τούρκοι πολίτες που φέρεται να έχουν ρίξει μεγάλους κυβόλιθους, κάτι το οποίο, όπως είπε, επίσης διερευνάται.
Ο υπουργός Εσωτερικών, θεωρώντας πως είναι ανάγκη η Τουρκία να ακολουθήσει τον δρόμο της αποκλιμάκωσης, προειδοποίησε ότι “σε καμία περίπτωση η Δημοκρατία της Αυστρίας δεν πρόκειται να αποδεχθεί επιδιώξεις οποιασδήποτε επιρροής της αυστριακής πολιτικής από έξω”, και πως θα υπάρξει αντίσταση ενάντια σε κάθε μορφή “αποσταθεροποίησης και εργαλειοποίησης συλλόγων”.
Και μπορεί πολλοί από τους υπεύθυνους για τις ταραχές και τα επεισόδια των τελευταίων ημερών να είναι Αυστριακοί πολίτες, ωστόσο, ο δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης της Βιέννης Μίχαελ Λούντβιγκ, τάχθηκε “σε τελική ανάλυση” ακόμη και υπέρ μίας απέλασής τους, επισημαίνοντας πως “μία ακραία μειονότητα δεν επιτρέπεται να θέτει σε κίνδυνο την ειρηνική συμβίωση, και κάτι τέτοιο δεν έχει θέση στη Βιέννη”.
Στο μεταξύ, η ‘Αγκυρα ενημέρωσε έναν εκπρόσωπο της αυστριακής πρεσβείας ότι “υπάρχουν ανησυχίες για το γεγονός ότι επιτρέπεται σε ομάδες που σχετίζονται με το ΡΚΚ να διοργανώνουν συγκεντρώσεις στη Βιέννη για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες”.
Η Τουρκία κατηγόρησε επίσης την Αυστρία ότι οι αυστριακές δυνάμεις ασφαλείας είχαν χρησιμοποιήσει βία εναντίον “Τούρκων” νεαρών κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων τις τελευταίες ημέρες, ενώ το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε επίσης παράπονα για “ζημιές που προκλήθηκαν σε εταιρείες στην τουρκική κοινότητα”.
Χθες, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, σε συνάντησή του με τον πρεσβευτή της Τουρκίας στη Βιέννη, του είχε ζητήσει να συμβάλει στην αποκλιμάκωση και να μην ρίχνει λάδι στην φωτιά.
Ταυτόχρονα, είχε καλέσει την τουρκική κυβέρνηση να μην αποκαλεί τρομοκράτες τους Κούρδους διαδηλωτές, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι “το να αποκαλούνται οι διαδηλωτές οπαδοί τρομοκρατικών οργανώσεων, είναι ένα στίλ το οποίο απορρίπτουμε”.
Απαιτώντας επιτακτικά να αποφεύγονται τέτοιες δηλώσεις στο μέλλον, ανακοίνωση του αυστριακού Υπουργείου Εξωτερικών υπογραμμίζει πως “το δικαίωμα να πραγματοποιούνται ελεύθερα συγκεντρώσεις και να εκφράζονται απόψεις, συνιστά μεγάλο επίτευγμα της Αυστρίας”, ενώ προστίθεται ότι „κοινό μας συμφέρον είναι να μην μεταφέρονται στην Βιέννη διενέξεις ξένων χωρών”.
Αφορμή για τη νέα ένταση στις σχέσεις Αυστρίας και Τουρκίας υπήρξαν οι συγκρούσεις που προκλήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες κατά την διάρκεια διαδηλώσεων περίπου 300 Κούρδων, εναντίον των οποίων επιτέθηκαν Τούρκοι αντιδιαδηλωτές, ρίχνοντας πέτρες και πυροτεχνήματα και χρησιμοποιώντας συνθήματα και χειρονομίες που σχετίζονται με την ακραία εθνικιστική οργάνωση των “Γκρίζων Λύκων”.