Ρ. Δούρου: “Η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι δεν υπήρξε Νοβάρτις όπως δεν υπήρξε Ζίμενς”

Ρ. Δούρου: “Η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι δεν υπήρξε Νοβάρτις όπως δεν υπήρξε Ζίμενς”

“Είμαι σίγουρη ότι θέμα της υποκλαπείσας συνομιλίας θα συντηρηθεί από τη ΝΔ γιατί τα ζόρια είναι τεράστια και θα πρέπει να συνεχιστεί ο αντιπερισπασμός με όλα τα μέσα. Όμως στο τέλος, δεν θα είναι θέμα του Τσίπρα ή του Παππά, θα είναι πρώτα και κύρια του κ. Μητσοτάκη. Και κρούω τον κώδωνα του κινδύνου όταν ακούω τη σημερινή κυβέρνηση να προσπαθεί να μας πει ότι δεν υπήρξε Νοβάρτις όπως δεν υπήρξε και Ζίμενς”. Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων η Ρένα Δούρου, σε συνέντευξή της σήμερα στο ραδιόφωνο RealFM και τους δημοσιογράφους Γ. Παγάνη και Αν. Γιάμαλη. 

“Στη ΝΔ ή έχουν τελειώσει το Κολάμπια και το Χάρβαρντ ή κάποιο ελληνικό φροντιστήριο αγγλικών” συνέχισε η ίδια, προσθέτοντας : “θυμάμαι με πόσο μένος με είχαν αντιμετωπίσει, με αφορμή ότι ήμουν “governor” γιατί δεν ήξεραν ότι στα αγγλικά σημαίνει “περιφερειάρχης”. Τώρα μπερδεύουμε τους “officers”, τους “officials”, στο τέλος θα μας πουν ότι ήσαν οι καθαρίστριες των υπουργείων!”
Η Ρένα Δούρου παρατήρησε ότι “ενώ ζητάμε τη δημοσίευση της λίστας του “Μένουμε Σπίτι”, αυτή καθυστερεί γιατί μάλλον μαγειρεύεται”. 

Αναφερόμενη στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, η ίδια υπογράμμισε ότι “ήταν πολύ σημαντική, όχι για το πώς διεξήχθη – ήσαν χαμηλοί οι τόνοι και δεν επικεντρώθηκε στο θέμα Παππά – αλλά για το ότι έγινε διάλογος για τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ και τον μετασχηματισμό του στη μαζική, δημοκρατική, προοδευτική, αριστερή παράταξη που χρειάζεται ο τόπος επειδή ακριβώς αντιμετωπίζει και κρίση δημοκρατίας, πολιτικού συστήματος και βέβαια οικονομική κρίση”. Η Ρ. Δούρου προσέθεσε ότι στη συνεδρίαση “έγιναν σημαντικά βήματα, τόσο σε σχέση με το όνομα όσο και ως προς τους άξονες και τις προτεραιότητες όπως τα ανέφερε στην πρωτομιλία και το κλείσιμό του ο Αλέξης Τσίπρας”. 

“Χρειαζόμαστε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα διακυβέρνησης της χώρας. Έχουμε και τη γνώση και την εμπειρία και από τα λάθη και από τις κατακτήσεις” συνέχισε η ίδια προσθέτοντας ότι επιμένει “σε αυτό που είπε ο πρόεδρός μας στην πρωτολογία του όταν έθεσε την περιβαλλοντική διάσταση που οφείλει να διαπερνά το σύνολο του προγράμματος και των προτάσεών μας γιατί τα ζητήματα της κλιματικής κρίσης δεν αφορούν μόνο την προστασία του περιβάλλοντος, των ζωών και των περιουσιών μας αλλά έχουν να κάνουν και με την οικονομία.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης της Ρένας Δούρου:

· Θέτω το ζήτημα του απόλυτου ευτελισμού των θεσμών. Αν στην κρίση Δημοκρατίας αθροίσουμε και όσα λαμβάνουν χώρα με απειλές κατά των εισαγγελέων, μηνύσεις, κα, τότε θα μιλάμε για ανεπίστρεπτη κρίση των θεσμών. Και αυτό μπορεί να μας οδηγήσει, όπως έγινε στο παρελθόν, στους απογόνους των φονιάδων των παππούδων μας, στους νεοναζιστές. Σίγουρα όμως δεν θα αντιμετωπίσουμε έτσι τις ανάγκες της κοινωνίας. 

· Θέλω να αποφύγω συμψηφισμούς γιατί αυτοί οδηγούν στο “όλοι ίδιοι είμαστε”. Και δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Και φοβάμαι πολύ ότι ο κ. Μητσοτάκης κάνει αυτό που έλεγε η συγχωρεμένη γιαγιά μου ότι δηλαδή θύμωσε ο αγάς πολύ κι έκοψε το… χέρι του. Διότι η λογική “όλοι ίδιοι είμαστε” δεν πλήττει τον ΣΥΡΙΖΑ, πέραν από το ότι δεν περνάνε οι αντιπερισπασμοί παράνομων διαδικασιών που οδήγησαν την Όλγα Γεροβασίλη και τον Φώτη Κουβέλη στην Εισαγγελία, αλλά προσθέτει στην αναξιοπιστία των δημοσιογράφων και των πολιτικών. 

· Υπάρχει κάτι που δεν το έχουμε συναντήσει ούτε στη σημερινή κυβέρνηση ούτε στις προηγούμενες που ευθύνονται για τη χρεοκοπία της πατρίδας μας. Μιλώ για την τοποθέτηση του ίδιου του Νίκου Παππά που αναλαμβάνει πλήρη πολιτική ευθύνη για τη συνομιλία του”.  

· Τα θέματα αυτοκριτικής ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει πόσο διαφορετικά τα αντιμετωπίζει σε σχέση με τα άλλα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα κι έκρυβαν ό,τι δεν τους συνέφερε κάτω από το χαλί. 

· Είχαμε έναν Πρωθυπουργό, τον Αλέξη Τσίπρα που ανέλαβε την ευθύνη, μιλώντας μάλιστα για αυταπάτες, ταράσσοντας το πανελλήνιο, εισάγοντας αυτή την έννοια στο λεξιλόγιο ενός πρωθυπουργού και αναλαμβάνοντας τις ευθύνες για τους υπουργούς του.  

· Η ελληνική κυβέρνηση έφτιαξε ένα μιντιακό τείχος γύρω από τον τρόπο αντιμετώπισης των πολιτικών που μεσούσης της πανδημίας προωθήθηκαν, μέσω Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου που επιτρέπουν στους ΟΤΑ να κάνουν διαρκώς αναθέσεις μέχρι τα μυστικά κονδύλια στο υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής ή την απευθείας ανάθεση 2 εκατομμυρίων από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας που ευτυχώς κατέπεσε ύστερα από τη γνωμοδότηση της Ανεξάρτητης Αρχής για τις Δημόσιες Συμβάσεις. 

· Δεν μπορεί να γίνει συμψηφισμός της καμπάνιας “Μένουμε Σπίτι” με εκείνη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τις Πρέσπες, γιατί αυτά έχουν δοθεί στη δημοσιότητα. 
· Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια κηδεία της αξιοπιστίας όλων. Το θέμα της λίστας δεν είναι θέμα μόνο του κ. Πέτσα και δεν ήμουν ποτέ υπερ της θεωρίας του αποδιοπομπαίου τράγου. Είναι θέμα Μητσοτάκη. Γιατί μπορεί να μιλάμε διαρκώς για το επιτελικό κράτος αλλά έχουμε ξεχάσει ότι αυτό δεν είναι επιτελικό κράτος αλλά ένα εξάμβλωμα από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός μιας ευρωπαϊκής χώρας διαθέτει υπερεξουσίες, ελέγχοντας την ΕΡΤ και την ΕΥΠ. Η ΕΥΠ δεν ανήκει στον εκάστοτε πρωθυπουργό.

· Πως θα κερδίσει ο κ. Μητσοτάκης από το “όλοι ίδιοι είμαστε” όταν την ίδια στιγμή θα πρέπει να βοηθηθεί από μία αξιωματική αντιπολίτευση στα ανοικτά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, βλέπουμε τι γίνεται με το τουρκολιβυκό σύμφωνο, με το προσφυγικό / μεταναστευτικό;

· Η αξιωματική αντιπολίτευση επιδεικνύει σύμπνοια στην εξωτερική πολιτική, κάνει σοβαρές προτάσεις και για την οικονομία, τον τουρισμό και για το περιβάλλον, και βλέπουμε ότι ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης διαβάζει ένα νον πέιπερ. 
· Διαπιστώσαμε τις οικονομικές επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο της ζωονόσου του Covid19. Το περιβάλλον δεν πρέπει να είναι ούτε σημαία ευκαιρίας, ούτε εμπόδιο στην ανάπτυξη όπως το αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και ο κ. Χατζηδάκης. 

· Σε ό,τι αφορά το “βρώμικο 89”, δεν απασχολεί σήμερα τα κόμματα, είναι θέμα που έχει απασχολήσει και τους αιρετούς και τους πολιτικούς επιστήμονες και θα συνεχίσουν να τους απασχολούν. Αλλά όπως είπα στην ομιλία μου στην ΚΕΑ, είμαστε στο 2020.  

· Για να συγκρουστεί κανείς, πρέπει να συγκρουστεί επί των ιδεών. Δεν θα με δείτε να συγκρούομαι επί ηθικολογίας και επιθετικών προσδιορισμών. Κάτι που οι πολιτικοί μου αντίπαλοι, είτε όταν ήμουν βουλευτής είτε όταν ήμουν Περιφερειάρχης, δεν το εκτίμησαν για να μου το αντιγυρίσουν, αντιθέτως μου αντιγύρισαν πολλούς επιθετικούς προσδιορισμούς. 

Σχετικά Άρθρα