“Κοριοί”, σκάνδαλα και πόλωση στα ύψη- Σκηνικό εκλογών με την οικονομία και τα ελληνοτουρκικά σε “βέρτιγκο”

“Κοριοί”, σκάνδαλα και πόλωση στα ύψη- Σκηνικό εκλογών με την οικονομία και τα ελληνοτουρκικά σε “βέρτιγκο”

Με την δημοσίευση από συγκεκριμένες φιλοκυβερνητικές εφημερίδες των ηχογραφημένων συνομιλιών του Νίκου Παππά με τον Σάμπυ Μιωνή και του Πάνου Καμμένου με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, αλλά και με τις νέες “αποκαλύψεις” που έχουν προεξοφληθεί ακόμα και από κυβερνητικά στελέχη (πως άραγε;), η κυβέρνηση ξεδιπλώνει, πλέον, τον σχεδιασμό της για την ενοχοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα για μια σειρά υποθέσεις περί το σκάνδαλο της Novartis και την εμπλοκή δικαστικών λειτουργών.

Είναι σαφές πως επαναλαμβάνεται μια πολιτική και επικοινωνιακή μεθοδολογία που το πολιτικό σύστημα έχει ξαναζήσει, η ειρωνεία, μάλιστα, της ιστορίας είναι ότι θύμα μιας τέτοιας επίθεσης υπήρξε η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, με αφορμή την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου και πρόσωπα-στόχους τους κορυφαίους, τότε, υπουργούς και στενούς συνεργάτες και φίλους του πρώην πρωθυπουργού, Θόδωρο Ρουσσόπουλο και Γιώργο Βουλγαράκη.

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης έκανε λόγο, σε πρόσφατη συνέντευξή του, για “ντόμινο”, αφήνοντας -ως εξέχων νομικός-, μάλιστα, όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ενώ η σκληρή “σαμαρική” πτέρυγα της κυβέρνησης (Άδωνις Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης) εστίασαν στην διεύρυνση του κατηγορητηρίου για την Novartis, δημιουργώντας την αίσθηση πως σε ένα πιθανό Ειδικό Δικαστήριο (εφόσον το Δικαστικό Συμβούλιο συμφωνήσει με την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας και το πόρισμα που θα είναι έτοιμο το επόμενο 10αήμερο) μπορεί να μην φτάσει μόνο ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης.

Το καλοκαίρι των “κοριών”

Πρόκειται, αναμφίβολα, για μια καλά σχεδιασμένη πολιτική επίθεση κατά της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο να αφαιρέσει το λεγόμενο “ηθικό πλεονέκτημα” της Αριστεράς και να πλήξει πολιτικά ακόμα και τον Αλέξη Τσίπρα. Στην πολιτική και δημοσιογραφική “πιάτσα” κυκλοφορούν ήδη αρκετές ηχογραφήσεις συνομιλιών του Ισραηλινού επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, κάτι που αναμφίβολα αποδεικνύει την αφέλεια και ανευθυνότητα των χειρισμών ορισμένων στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης.

Θα είναι, πράγματι, πολιτικό “case study” μια κυβέρνηση που υποτίθεται πως ελέγχει τις δομές εξουσίας και κρατικών υπηρεσιών να βρίσκεται “παρακολουθούμενη” και “ηχογραφούμενη” από έναν επχιειρηματία και, πιθανώς, ένα παράπλευρο σύστημα. Και επ΄ αυτού οι ευθύνες είναι μεγάλες και δεν είναι τυχαίο πως ο Νίκος Παππάς δέχθηκε τα πυρά των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου στην τελευταία συνεδρίαση του οργάνου.

Ο στόχος, ωστόσο, είναι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Η αναφορά του στην ίδια συνεδρίαση για το ηθικό πλεονέκτημα ήταν σαφής και δεν επιδέχεται ερμηνειών σχετικά με το σε ποιους απευθύνεται: “εκείνο που διακρίνει την Αριστερά είναι οι αρχές και οι αξίες της. Η εντιμότητα και το ήθος. Η ανιδιοτέλεια και η αλληλεγγύη. Το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς προφανώς και ισχύει. Μόνο που αυτό δεν συνοδεύει αναγκαστικά όποιον δηλώνει αριστερός, ως σφραγίδα δωρεάς. Υποστηρίζεται και αναδεικνύεται κάθε στιγμή και σε κάθε πράξη”.

Κυβερνητικές πηγές προεξοφλούσαν πως θα ζήσουμε το επόμενο διάστημα έναν πολιτικό καύσωνα, με συνεχείς “αποκαλύψεις” ηχογραφήσεων και στοιχείων σχετικά με τους ομόκεντρους κύκλους γύρω από την υπόθεση Novartis, με ατμόσφαιρα ζόφου και προετοιμασίας…Ειδικού Δικαστηρίου και με τον ΣΥΡΙΖΑ να αντιμετωπίζει συνεχή μιντιακά και πολιτικά πυρά. “Θα είναι το καλοκαίρι των κοριών”, έλεγε, χαρακτηριστικά, στο libre, κυβερνητική πηγή.

Τι λένε οι συνεργάτες Τσίπρα για την υπόθεση Μιωνή - Παππά ...
Ο Νίκος Παππάς δέχεται πυρά τόσο από την κυβέρνηση για τις ηχογραφημένες συνομιλίες με τον Σάμπυ Μιωνή, όσο και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Η Novartis και το…”παρακράτος”

Η αντιπαράθεση των προηγούμενων ημερών σχετικά με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό της φαρμακευτικής πολυεθνικής στις ΗΠΑ ήταν, άλλωστε, μια γεύση όσων θα ακολουθήσουν. Η κυβέρνηση και τα φίλα προσκείμενα μίντια έχουν δημιουργήσει εντυπώσεις ότι η υπόθεση κατέρρευσε και αναδείχθηκε η σκευωρία, αποσιωπώντας τις σαφείς αναφορές στα κείμενα του Αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης για το σύστημα αθέμιτων πρακτικών και επηρεασμού των κυβερνήσεων της περιόδου 2012-15, και η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκει ευήκοα ώτα. Το γεγονός, δε, πως στην κυβερνητική επιχειρηματολογία περί Συριζαϊκού “παρακράτους” συνηγορεί και το ΚΙΝ.ΑΛ δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση στην Κουμουνδούρου, όπου δεν λείπουν και τα “φίλια πυρά” κατά Παπαγγελόπουλου και, κυρίως, Παππά, στο πλαίσιο των “εσωκομματικών λογαριασμών” ενόψει και της διαδικασίας διεύρυνσης και μετασχηματισμού στην οποία επιμένει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο τελευταίος εμφανίζεται πολιτικά “μόνος” απέναντι στην επικοινωνιακή και πολιτική έφοδο, την ώρα που προσπαθεί να αναδείξει σκανδαλώδεις υποθέσεις, όπως η διανομή των 20 εκατ. ευρώ της καμπάνιας για την πανδημία, και να εστιάσει στα μείζονα. Δηλαδή, στην ογκούμενη οικονομική κρίση, με την ύφεση να φθάνει, όπως ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών προβλέπει, στο 16%, το τελευταίο τρίμηνο του έτους, και τα χιλιάδες “λουκέτα” σε επιχειρήσεις σε συνδυασμό με την εκτόξευση της ανεργίας από το φθινόπωρο.

“Θυσία” η συναίνεση στο προεκλογικό σκηνικό

Πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης “θυσιάζει” το κλίμα συναίνεσης που του πρόσφερε, τους προηγούμενους μήνες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και εκτοξεύει την σκανδαλολογία και την πόλωση, αδιαφορώντας ακόμα και για το πλαίσιο συνεννοήσεων που πιθανώς θα χρειαστεί εκτός από την οικονομία και στα ελληνοτουρκικά. Η τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη- Ερντογάν με παρέμβαση του Βερολίνου έγινε για να εκμαιευτεί μια “ανακωχή” εκ μέρους της Τουρκίας και να κυλήσει όσο το δυνατόν πιο ήσυχα το καλοκαίρι. Το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να μην επηρεαστεί ακόμα περισσότερο ο τουρισμός -τα στοιχεία για τον οποίο προβλέπονται καταστροφικά- και να μην ανοίξουν νέα μέτωπα.

Ο Μητσοτάκης δεν «χαρίζει» το κέντρο στο ΣΥΡΙΖΑ, βάζει φρένο σε ...
Το κρίσιμο ερώτημα που μένει να απαντηθεί: Εκλογές τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο;

Όμως, εν μέσω αυτού του ζοφερού κλίματος, ο πρωθυπουργός μελετά μεν τον ανασχηματισμό (που έχει καθυστερήσει λόγω των πιέσεων του Αντώνη Σαμαρά), αλλά επανεξετάζει την πιθανότητα να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες διπλές κάλπες, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Προφανής στόχος να αντιμετωπίσει έναν εξασθενημένο και πανταχόθεν βαλλόμενο (με την σκανδαλολογία) ΣΥΡΙΖΑ και να “εξοντώσει” πολιτικά το αντίπαλό του, κερδίζοντας μια “καθαρή” τετραετία, με μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών απ΄ ότι σήμερα.

“Σκληραίνει” την στάση του ο Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του, κάνει λόγο για “χάρτινο τσίρκο” της κυβέρνησης και εστιάζει στην οικονομία, η διεύρυνση του κόμματος, ωστόσο, προκαλεί εσωτερικές αντιδράσεις και δυσκολεύει τις κινήσεις του. Μέσα σε αυτό το κλίμα, αν και ουδείς μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες μιας νέας εκλογικής ήττας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σκέπτεται σοβαρά να σηκώσει ακόμα περισσότερο τους τόνους της αντιπαράθεσης και να φέρει την πολιτική σύγκρουση στο “ένας εναντίον ενός”, ήτοι εκείνος απέναντι στον πρωθυπουργό. Δεν αποκλείεται, δε, να αναβαθμίσει την αντιπολιτευτική του τακτική ζητώντας ο ίδιος εκλογές, προ του ενδεχομένου οικονομικής καταστροφής, συσπειρώνοντας έτσι τον κομματικό μηχανισμό, ο οποίος μέχρι τώρα -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- εμφανίζεται να ομοφαλοσκοπεί…

Σχετικά Άρθρα