Κοροναϊός: Γιατί οι έλεγχοι δεν εντοπίζουν τα εισαγόμενα κρούσματα – Συναγερμός ενόψει της 1ης Ιουλίου
Στις πτήσεις ερχόμενες από χώρες της Ευρώπης οι οποίες θεωρούνται χαμηλού ρίσκου, δεν είναι υποχρεωτικό να ελέγχονται οι επιβάτες, όμως πολλοί από τους επιβάτες προέρχονται από χώρες υψηλού ρίσκου όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι επιβάτες αυτοί “χρησιμοποίησαν” κάποιο ευρωπαϊκό αεροδρόμιο ως ενδιάμεσο σταθμό για τη μετάβαση στην Ελλάδα.
Από τις 15 Ιουνίου και μετά όταν “άνοιξαν” τα ελληνικά σύνορα έχουν σημειωθεί συνολικά 166 νέα κρούσματα εκ των οποίων τα 30 είναι εισαγόμενα (χθες βρέθηκαν 5 εισαγόμενα κρούσματα). Επίσης ένα ανησυχητικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι από τα συνολικά αυτά νέα κρούσματα τα 74 δε συνδέονται ούτε με ταξίδι ούτε με κάποιο γνωστό κρούσμα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, η Ξάνθη και η Θεσπρωτία βρίσκονται στο επίκεντρο της πανδημίας στη χώρα μας.
Τη Δευτέρα καταγράφηκαν 21 νέα κρούσματα του ιού στη χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες, εννέα από τα κρούσματα καταγράφηκαν στην Ξάνθη, πέντε στη Θεσπρωτία, ένα στην Έδεσσα και ένα στην Αθήνα, ακόμη πέντε κρούσματα ήταν εισαγόμενα.
Συνολικά από τα μέσα Ιουνίου μέχρι χθες έχουν γίνει 35.000 έλεγχοι ήτοι περίπου 4380 την ημέρα. Με δεδομένο ότι έχει δοθεί σημαντικό βάρος στους πληθυσμούς της Βορείου Ελλάδας όπου εντοπίζονται πολλά κρούσματα, οι έλεγχοι που αντιστοιχούν σε εισερχόμενους στην Ελλάδα πολίτες θα είναι λιγότεροι. Έτσι το ενδεχόμενο να έχει “ξεφύγει” κάποιο κρούσμα είναι ιδιαίτερα πιθανό.
Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες εντοπίστηκαν χθες το βράδυ και 2 ακόμη νέα κρούσματα στην περιοχή της Παραμυθιάς στη Θεσπρωτία. Να υπενθυμίσουμε ότι χθες εντοπίστηκαν 5 νέα κρούσματα στο νομό Θεσπρωτίας μετά τη διάγνωση ως θετικών στον κορονοϊό, δύο αδελφών 52 και 59 χρόνων από την Παραμυθιά. Επίσης είχαμε και πάλι υψηλό αριθμός νέων κρουσμάτων στην περιφέρεια της Ξάνθης τα οποία δεν εντοπίζονται μόνο στο Δήμο Μύκης. Από τα 9 κρούσματα στην περιφέρεια 4 είναι από τον Εχίνο.
Ακόμη χθες ανακοινώθηκε ένα νέο κρούσμα στην Έδεσσα και 1 στην Αττική.
Σήμερα 23 Ιουνίου ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Π. Αρκουμανέας μεταβαίνει σε Ξάνθη και Κομοτηνή. Το πρόγραμμα της επίσκεψής του περιλαμβάνει συσκέψεις αλλά συναντήσεις στο ΚΑΠΗ Ξανθης όπου πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τις κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ Επίσης θα επισκεφτεί και το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης και το Κέντρο Υγείας Ιάσμου όπου πραγματοποιούνται επίσης δειγματοληπτικοί έλεγχοι.
Στις «κόκκινες» περιοχές συγκαταλέγονται η Ξάνθη, η Αργολίδα, η Λάρισα, η Κοζάνη κι η Καστοριά. Αμέσως μετά ακολουθούν οι περιοχές του Έβρου, Δράμας , Εύβοιας, Ηλείας, Αχαΐας, Κορινθίας κι η Αττική. Περιοχές με την λιγότερη και ελάχιστη επίπτωση θεωρούνται οι νομοί Μεσσηνίας, Σερρών, Φθιώτιδας, η Κρήτη και το Βορειανατολικό Αιγαίο, αντίστοιχα.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι ανέρχεται σε 3287 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 54.9% άνδρες.
Από την έναρξη της επιδημίας μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί συνολικά 190 θάνατοι.
Από το σύνολο των 3287 κρουσμάτων, 725 (22.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1836 (55.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Όσον αφορά το κρούσμα στην Έδεσσα, πρόκειται για μαία που εργάζεται στο νοσοκομείο της πόλης. Είναι η μοναδική που βρέθηκε θετική, από τις 45 επαφές της νοσηλεύτριας που είχε κορωνοϊό είναι μια μαία που δουλεύει στο νοσοκομείο. Είναι η μοναδική από τις 45 επαφές της νοσηλεύτριας που νόσησε. Είχε έρθει σε άμεση επαφή.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 48 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη: