Ποσό – μαμούθ για ΚΥΤ σε τρία νησιά
Σοβαρά ερωτήματα που αφορούν το πραγματικό μέγεθος των νέων ΚΥΤ, που πρόκειται να κατασκευαστούν σε Λέρο, Κω και Σάμο, προκύπτουν από το αίτημα χρηματοδότησης που υπέβαλε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο οποίος ζητά από τον εθνικό προϋπολογισμό το απίστευτο ποσό των 132.680.000 ευρώ, μόνο γι’ αυτά τα τρία νησιά!
Με δεδομένο μάλιστα ότι στα συγκεκριμένα, και ειδικότερα σε Κω και Λέρο, ο αριθμός των φιλοξενούμενων ποτέ δεν ξεπέρασε τους 3.000 ανθρώπους -σε αντίθεση με τη Σάμο όπου ξεπερνά τους 6.000-, τα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται, ενώ γίνονται αμείλικτα αν συνυπολογίσουμε ότι η ΒΙΑΛ, με ονομαστική χωρητικότητα τα 1.200 άτομα, κατά τη φάση κατασκευής κόστισε στο ελληνικό δημόσιο λιγότερο 1,5 εκατομμύριο ευρώ.
Ποσό που τότε είχε θεωρηθεί «προκλητικό» και «σκάνδαλο», με το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη να καταθέτει σχετική ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας εξηγήσεις για «το υψηλό κόστος» της νεοσύστατης τότε δομής. Ας θυμηθούμε ότι η κατασκευή της διαβόητης Αμυγδαλέζας δεν είχε ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια ευρώ.
Και όμως, τώρα το υπουργείο Μετανάστευσης, με σχετικό αίτημα προς το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που συνοδεύεται από όλα τα απαραίτητα έγγραφα και κυρίως το Τεχνικό Δελτίο Εργου, εκτινάσσει το κόστος σε αυτά τα δυσθεώρητα ύψη.
«Σας υποβάλλουμε το Τεχνικό Δελτίο Εργου με τίτλο: “Κατασκευή Περιφερειακών Υπηρεσιών, δομών και διακριτών χώρων του άρθρου 8 του Ν. 4375/2016 στα νησιά Σάμο προτεινόμενου προϋπολογισμού 132.680.000,00€ για την ένταξή του στο εθνικό σκέλος του ΠΔΕ και σας γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο Μετανάστευσης έχει υποβάλει στην Ε.Ε. αίτημα χρηματοδότησης του έργου μέσω της Assistance του Asylum, Migration and Integration Fund» αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο.
Θέλοντας μάλιστα να χρυσώσει το χάπι, το υπουργείο επικαλείται και σχετικό ενδιαφέρον που έχει εκδηλώσει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση του έργου.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει, «μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης του ανωτέρω αιτήματος χρηματοδότησης, προτείνεται η προσωρινή ένταξη του έργου στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων προκειμένου να εκκινήσει άμεσα η κατασκευή της Δομής.
Μετά την έγκριση της χρηματοδότησης μέσω της Emergency Assistance του Asylum, Migration and Integration Fund, το εν λόγω Ταμείο θα καλύψει τις δαπάνες του έργου» αναφέρει ο κ. Μηταράκης, χωρίς πάντως να δίνει διαβεβαιώσεις για την αποδοχή του αιτήματος και ας είναι πρόσφατη η κριτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των αρμόδιων οργάνων της στα σχέδια περί κλειστών δομών που αρχικά ετοίμαζε το υπουργείο και στη συνέχεια αναγκάστηκε να τα μαζέψει, υπό τον φόβο ακριβώς της διακοπής χρηματοδότησης.
Θυμίζουμε ακόμα ότι λίαν προσφάτως και με αφορμή τους υπολογισμούς του κόστους ανά ωφελούμενο, το υπουργείο είχε σπεύσει να απαντήσει ότι αυτό ανέρχεται στα 2.466 ευρώ για τη Σιντική Σερρών και στα 2.904 ευρώ ανά ωφελούμενο για τη δομή της Μαλακάσας.
Ποσά που αν θεωρήσουμε ότι είναι ανάλογα και για τα νησιωτικά ΚΥΤ σε Σάμο, Λέρο και Κω, τότε πιθανότατα μιλάμε για δομές που συνολικά μπορούν να φιλοξενήσουν πάνω από 50.000 ανθρώπους!
Νούμερα εξωπραγματικά, που αναλογούν σε ροές όπως αυτές του μακρινού 2015, όταν είχαν ξεκινήσει οι εχθροπραξίες στη Συρία και πολλές εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν εγκαταλείψει τις εστίες τους τρέχοντας για να σωθούν, αλλά τότε αναχωρούσαν γρήγορα από τα νησιά μετά την ταυτοποίησή τους, αφού ήταν ανοιχτός ο βαλκανικός διάδρομος.
Η αγωνία όμως του υπουργού ώστε το αίτημα χρηματοδότησης να γίνει αποδεκτό άμεσα είναι τόσο μεγάλη που δεν διστάζει να αναιρέσει και τον εαυτό του ακόμα. Επικαλείται «αυξημένες μεταναστευτικές ροές» τη στιγμή που το ίδιο πρωί σε τηλεοπτικές του δηλώσεις επαιρόταν για μείωση της ροής σε ποσοστό 90%!
Στην τελευταία παράγραφο του εγγράφου διαβάζουμε: «Αν και ο λόγος του συνολικού ανεκτέλεστου ΠΔΕ του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου είναι 1,26 λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών που αντιμετωπίζει η χώρα και της συνακόλουθης προσφυγικής μεταναστευτικής κρίσης δεν είναι δυνατή η απομείωση ή απένταξη άλλου έργου».
Πηγή: efsyn.gr