Λιβύη: Σε “θέσεις μάχης” Άγκυρα και Κάιρο

Λιβύη: Σε “θέσεις μάχης” Άγκυρα και Κάιρο

Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις στην Λιβύη το αμέσως προσεχές διάστημα, ενώ φαίνεται πως ρόλο καταλύτη γι αυτές τις εξελίξεις παίζει η Αίγυπτος.

Κάποιοι υποστήριζαν ότι το Κάιρο -αν και στήριζε τον Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ και τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA)- το έκανε διακριτικά, καθώς απέφευγε να έρθει σε απευθείας αντιπαράθεση με την Τουρκία, που στηρίζει την κυβέρνηση της Τρίπολης υπό τον Φαγέζ Σάρατζ.

Ωστόσο οι τελευταίες κινήσεις του Αλ Σίσι δείχνουν το αντίθετο. Τις απαριθμούμε:

Στις 6 Ιουνίου, έχοντας στο πλευρό του τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, καθώς και τον Αγκουίλα Σάλεχ, πρόεδρο του εκλεγμένου κοινοβουλίου που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη, πρότεινε την κατάπαυση του πυρός, την εκλογή Συμβουλίου ηγεσίας στη χώρα και -κυρίως- την απομάκρυνση των ξένων πολιτοφυλακών από την Λιβύη, μια ευθεία αναφορά στους μισθοφόρους που έχει μεταφέρει εκεί η Τουρκία για να υποστηρίξουν τον Σάρατζ.
Στις 9 Ιουνίου αναφέρθηκαν μεγάλες κινήσεις δυνάμεων του Στρατού της Αιγύπτου προς τα σύνορα με την Λιβύη.

Στις 21 Ιουνίου και αφού είχε προηγηθεί επιθεώρηση του Αλ Σίσι των αεροπορικών δυνάμεων της Αιγύπτου που σταθμεύουν κοντά στα σύνορα με την Λιβύη, προειδοποίησε πως για το Κάιρο είναι «κόκκινη γραμμή» ενδεχόμενη κατάληψη της Σύρτης από τις δυνάμεις του Σάρατζ (άρα και της Τουρκίας…) και πως αν αυτή η γραμμή ξεπεραστεί, τότε «κάθε άμεση επέμβαση της Αιγύπτου καθίσταται νόμιμη στο διεθνές επίπεδο, είτε βάσει του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για τη νόμιμη αυτοάμυνα είτε βάσει της μόνης νόμιμης αρχής εκλεγμένης από τον λαό της Λιβύης: το κοινοβούλιο της Λιβύης».

Η τελευταία κίνηση του Αλ Σίσι εξόργισε την κυβέρνηση της Τρίπολης, που -όπως από χθες Κυριακή σας ενημέρωσε το OnAlert- κατήγγειλε την Αίγυπτο για «κήρυξη πολέμου» στην Λιβύη!

Οποιαδήποτε «επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του λιβυκού κράτους» και «προσβολή της εθνικής κυριαρχίας» της Λιβύης είτε «πρόκειται για δηλώσεις (…) όπως αυτές του Αιγύπτιου προέδρου», ή για «την υποστήριξη σε πραξικοπηματίες, σε παραστρατιωτικούς και μισθοφόρους» (σσ εννοώντας τον Στρατάρχη Χάφταρ) είναι ενέργειες «απαράδεκτες», ανέφερε η Τρίπολη.

Αντίθετα, ο πρόεδρος του εκλεγμένου κοινοβουλίου που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη, ο Αγκίλα Σάλεχ, φάνηκε να τάσσεται ανοικτά υπέρ της προειδοποίησης του Σίσι, κρίνοντας ότι είναι «απαραίτητη» η επέμβαση του αιγυπτιακού στρατού «για να υποστηρίξει τις ένοπλες δυνάμεις μας μπροστά στην τρομοκρατία και την ξένη εισβολή».

Στο παζλ έρχεται να προστεθεί και η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας που έσπευσε να ταχθεί στο πλευρό της Αιγύπτου, καλύπτοντας ακόμη και το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στην Λιβύη, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «τάσσεται με την Αίγυπτο στο δικαίωμά της να υπερασπιστεί τα σύνορά της και τον λαό της από εξτρεμιστικές τάσεις και τρομοκρατικές πολιτοφυλακές και τους υποστηρικτές τους στην περιοχή».

Η θέση της Σαουδικής Αραβίας αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς καταγράφεται δύο ημέρες πριν από τη συνεδρίαση μέσω βιντεοδιάσκεψης σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου για την κατάσταση στη Λιβύη, στην οποία η πλευρά Σάρατζ (και η Τουρκία) έχει αρνηθεί να πάρει μέρος. Η συνεδρίαση, που αρχικά προβλεπόταν να γίνει σήμερα Δευτέρα, αναβλήθηκε για αύριο λόγω «τεχνικών προβλημάτων», ανέφερε διπλωματική πηγή.

Σχετικά Άρθρα