Διαδηλώσεις: Επιστροφή σε εποχές… καραντίνας – Από το Μεγάλο Περίπατο στο ν/σ Χρυσοχοΐδη

Διαδηλώσεις: Επιστροφή σε εποχές… καραντίνας – Από το Μεγάλο Περίπατο στο ν/σ Χρυσοχοΐδη

Ελεύθερες διαδηλώσεις μόνο Πρωτομαγιά και 17η Νοέμβρη! Αυτό, grosso modo, θα προβλέπει το νομοσχέδιο του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη για τα συλλαλητήρια και τις διαδηλώσεις, που θα έρθει μέσα στο καλοκαίρι, ανεβάζοντας και άλλο τις, πολιτικές, θερμοκρασίες εντός της Βουλής. Νομοσχέδιο που θα θυμίζει κάτι από τις ημέρες αναγκαστικού εγκλεισμού, τότε που για να βγεις από το σπίτι έπρεπε να το δηλώσεις με γραπτό μήνυμα.

Διαδηλώσεις, λοιπόν, με sms του, κατά νόμο, «οργανωτή» της πορείας προς τις αρμόδιες αρχές.

Ν/Σ για διαδηλώσεις: Αντιδράσεις και ομοιότητες… με διατάγματα της χούντας

Αξίζει όμως να δούμε πώς φτάσαμε στην επιτάχυνση, ως φαίνεται, των διαδικασιών εκ μέρους της κυβέρνησης σε ένα υπαρκτό, ούτως ή άλλως, ζήτημα. Δεύτερη μέρα των μέτρων του Μεγάλου Περιπάτου, την περασμένη Τρίτη, και οι υγειονομικοί -ναι, εκείνοι που κάποτε τους χειροκροτούσαμε από τα μπαλκόνια…- πραγματοποιούν πορεία από την πλατεία Μαβίλη προς το υπουργείο Υγείας στην οδό Αριστοτέλους. Στην Πανεπιστημίου η πορεία συνεχίζει πάνω στο οδόστρωμα και όχι στις κιτρινοπράσινες λωρίδες των πεζών, προκαλώντας κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Το γεγονός, ωστόσο, δίνει μιαν ανάσα στους, φιλικούς προς την κυβέρνηση, ραδιοφωνικούς παραγωγούς που ένιωθαν άβολα από το «βουνό» μηνυμάτων από ακροατές τους και οι οποίοι είχαν βγει στα κεραμίδια με τα πειράματα του δημάρχου Αθηναίων από την πρώτη μέρα εφαρμογής τους.

«Φταίνε οι πορείες», αποφάνθηκαν οι εν λόγω ραδιοφωνικοί παραγωγοί –ενώ την ίδια στιγμή ταχύτατα κυκλοφορούσε πανοραμική φωτογραφία της Πανεπιστημίου, που απεικόνιζε άδειες τις λωρίδες των πεζών και γεμάτες από διαδηλωτές τις λωρίδες για τα αυτοκίνητα. Φωτογραφία που πρόβαλαν ιδιαιτέρως δημοσιογράφοι που είναι κοντά στο πρωθυπουργικό περιβάλλον…

Τη σκυτάλη έπαιρνε την Παρασκευή η εφημερίδα «Τα Νέα» με πρωτοσέλιδο που, αναμφίβολα, προκαλούσε το ενδιαφέρου του αναγνώστη. «Αγνοείται…» ήταν ο κεντρικός, με μεγάλα γράμματα, τίτλος με υπέρτιτλο, «Πού βρίσκεται το νομοσχέδιο για τις πορείες;». Επιπλέον, το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας μας πληροφορούσε ότι «έξι μήνες μετά την εξαγγελία και οκτώ χρόνια μετά τη διατύπωση της πρότασης για τις διαδηλώσεις στο κέντρο των πόλεων, το πρόβλημα είναι εδώ».

Εξίσου επικριτικός ήταν και ο τίτλος στις εσωτερικές σελίδες της εφημερίδας: «Amber alert για ένα νόμο». «Το Μαξίμου ζεσταίνει και ξαναπαγώνει το νομοσχέδιο για τις ‘δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις’ και, σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις τουλάχιστον για τις επόμενες εβδομάδες», σημείωνε στο ρεπορτάζ της η Ελένη Ευαγγελοδήμου.

Σε κάθε περίπτωση, «το θέμα δείχνει να προκαλεί νέες πιέσεις στο κυβερνητικό επιτελείο», καθώς ο συνδυασμός «Μεγάλου Περιπάτου» και πορειών, από το φθινόπωρο προφανώς, είναι… εκρηκτικός. Κάτω από τη συγκεκριμένη πίεση δε, κυβερνητικοί παράγοντες γνωστοποιούσαν στα «Νέα»: «Θα φέρουμε το νόμο ως το τέλος του Ιουλίου. Δεν μπορεί, πράγματι, να αναβάλλεται επ’ αόριστον».

Με την εφημερίδα να καταγράφει τη δημοκρατική ευαισθησία της κυβέρνησης να μην θέλει να ψηφίσει το νόμο, υπό το ισχύον πλαφόν των 60 βουλευτών στην Ολομέλεια, και άρα, μόλις δώσουν το πράσινο φως οι επιστήμονες, το νομοσχέδιο θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή -η σχετική διαβούλευση έχει ολοκληρωθεί- και θα απομένει ένα Προεδρικό Διάταγμα για την εξειδίκευση του επιχειρησιακού σκέλους. Όπως και αν είναι, στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει τελειώσει με το θέμα μέσα στο καλοκαίρι, για προφανείς λόγους…

Οι εξελίξεις επιταχύνονται έτι περαιτέρω, καθώς, όπως μας πληροφορεί το κυριακάτικο «Έθνος» και ο ρεπόρτερ του, Αλέξανδρος Καλαφάτης, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες.

Πώς θα διαδηλώνουμε

Μερικά από τις νέες διατάξεις, είναι οι εξής: Ο οργανωτής της πορείας θα είναι υπεύθυνος για την ομαλή πραγματοποίησή τους, θα υπάρχει, άλλωστε, και αστυνομικός ή λιμενικός διαμεσολαβητής. Υπάρχει πρόβλεψη για επιβολή περιορισμών «εάν πιθανολογείται ότι η διεξαγωγή τους θα διαταράξει δυσανάλογα την κοινωνικο-οικονομική ζωή της περιοχής». Επίσης προβλέπεται η δημιουργία ειδικής ιστοσελίδας, από όπου θα ενημερώνονται οι πολίτες για τις κινητοποιήσεις και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Και κάτι αυτονόητο για το τέλος: οι πορείες της Πρωτομαγιάς και της 17ης Νοέμβρη δεν θα εμπίπτουν στους περιορισμούς του νομοθετήματος.

Τούτων δοθέντων, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η επίσημη απάντηση του ΚΚΕ πρωτίστως –και δεν εννοούμε με αυτό την αναμενόμενα σφοδρή αντίδρασή του κατά τη συζήτηση στις αίθουσες της Βουλής. Αλλά μετά…

Νίκος Παπαδημητρίου

Σχετικά Άρθρα