Όλοι περιμένουν τον ανασχηματισμό – Τα μπρος – πίσω του Κυρ. Μητσοτάκη “παραλύουν” το κυβερνητικό έργο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ακριβής στις λέξεις που χρησιμοποίησε: «Διορθωτικές κινήσεις». Κοιτώντας, πράγματι, τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ με τους… υπουργούς εν αναμονή, εύκολα διαπιστώνει κανείς γιατί ο ανασχηματισμός δεν θα είναι σαρωτικός, αλλά… διορθωτικός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πραγματικότητα δεν έχει πάγκο, με δύο εξαιρέσεις: μπαρουτοκαπνισμένους από το παρελθόν, υπουργούς παλαιότερων κυβερνήσεων της ΝΔ και προσωπικότητες εκτός πολιτικής, με τις οποίες συνομιλεί τακτικά ο πρωθυπουργός.
Το δύσκολο, βέβαια στη δεύτερη περίπτωση είναι να θελήσουν οι φωτισμένοι αυτοί άνθρωποι να βάλουν πλάτη στην κυβέρνηση, σε μια συγκυρία που ούτως ή άλλως δεν είναι και από τις πιο εύκολες που γνώρισε ο τόπος, σε μια συγκυρία που μάλλον απαιτεί περισσότερο πολιτικές λύσεις.
Πιο κοντά (;) ο ανασχηματισμός – Οι τελευταίες πληροφορίες για το ποιοι μένουν και ποιοι φεύγουν
Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη το μεγάλο πρόβλημα είναι άλλο: ότι με τα παρόντα πρόσωπα καλείται να διαχειριστεί το δεύτερο κύμα οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, και μαζί το μεγαλύτερο πακέτο ενίσχυσης εκ Βρυξελλών, όπως και το σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας και της παραγωγικής της δομής.
Η έλλειψη ικανών πρωτοκλασάτων στελεχών φαίνεται πως καθορίζει και το άλλο μεγάλο στοίχημα του πρωθυπουργικού επιτελείου να σπάσει τα 3-4 υπερυπουργεία, μαζί, φυσικά, με την απροθυμία των νυν υπουργών να δουν να χάνουν μέρος του χαρτοφυλακίου τους.
Η δικαιολογία εξάλλου του Μεγάρου Μαξίμου ότι ο ανασχηματισμός δεν θα είναι σαρωτικός, γιατί η κυβέρνηση τα πηγαίνει… περίφημα, ώστε να μην υπάρχει λόγος ανατροπών, δεν ισχύει και για έναν ακόμη λόγο: υπάρχουν υπουργοί που βρίσκονται σε μια γκρίζα ζώνη. Χωρίς να έχουν κάνει το μεγάλο λάθος, δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι έφεραν άνεμο αλλαγών στο υπουργείο τους, ότι αποδείχθηκαν αποτελεσματικοί (με βάση και το ηλεκτρονικό σημειωματάριο του Άκη Σκέρτσου), ότι έχουν σημαντικό απολογισμό νομοθετικού έργου με τη συμπλήρωση ενός χρόνου διακυβέρνησης. Αυτούς, λοιπόν, τους υπουργούς δεν πρόκειται να τους αλλάξει ο πρωθυπουργός -ίσως αργότερα;- φοβούμενος πρωτίστως το πολιτικό κόστος και την αναταραχή που θα προκαλείτο εντός των γαλάζιων τειχών.
Έτσι, λοιπόν, στα υπάρχοντα δύο «ποδαράκια» της κυβέρνησης, τεχνοκράτες και κεντροαριστερούς, αναμένεται να προστεθεί και ένα τρίτο, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Με το φόβο πάντα, η αύρα των νεοεισερχόμενων στο κυβερνητικό σχήμα γρήγορα να επικαλυφθεί από τη μουρμούρα είτε εκείνων που απομακρύνθηκαν είτε αυτών που δεν αξιοποιήθηκαν.
Ένα τελευταίο ζήτημα, είναι πότε θα γίνει ο ανασχηματισμός. Κακά τα ψέματα, μετά τα μπρος – πίσω του πρωθυπουργού, οι υπουργοί δεν πρόκειται να σηκώσουν ξανά τα μανίκια και το ξαναζεσταμένο φαγητό δεν είναι ποτέ φρέσκο.
Ως εκ τούτου, οι, κατά Μητσοτάκη, «διορθωτικές αλλαγές», όχι μόνο είναι επιβεβλημένο να γίνουν, αλλά είναι επιβεβλημένο να γίνουν και γρήγορα.
Παρά τις περί του αντιθέτου διαρροές ότι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δεν είναι στις προθέσεις του να γίνουν τις επόμενες εβδομάδες.
Νίκος Παπαδημητρίου