Τσίπρας: Η κυβέρνηση “μπουκώνει” ανύπαρκτα ΜΜΕ, αλλά δεν δίνει στους ανθρώπους του μόχθου και της παραγωγής
«Για τους αγρότες δεν υπήρξε καμία στήριξη, ούτε σε ΔΕΗ, ούτε σε εφορία», «στην πραγματική οικονομία των αγροτών δεν έπεσε ούτε σεντ! Αυτή είναι η πραγματικότητα!». Με αυτά τα λόγια οι αγρότες της δυτικής Θεσσαλίας περιέγραψαν στον Αλέξη Τσίπρα την αντιμετώπιση που έχουν από την κυβέρνηση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του ξεκαθάρισε πως η κυβέρνησή του άφησε στα ταμεία 34 δισ. ευρώ για τη στήριξη της χώρας και σήμερα από την κυβέρνηση «βλέπουμε να υπάρχει μια τάση στήριξης ημέτερων, να υπάρχει χρήμα για να μπουκώνει ανύπαρκτα ΜΜΕ. Για να διαμορφώνουν μια εικόνα πλασματική της πραγματικότητας».
Αναλυτικότερα οι αγρότες με τους οποίους συναντήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε καφενείο κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλία, αρχικά μιλώντας του για τις τιμές, τόνισαν ότι αυτές «έχουν πιάσει πάτο» και αν συνεχίσουν έτσι και πηγαίνουν παρακάτω δεν θα καλλιεργηθεί η γη. Ακόμα παραπονέθηκαν ότι η κυβέρνηση τα έχει αφήσει όλα στον αυτόματο πιλότο και ούτε η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν λειτουργεί.
Οι αγρότες περιέγραψαν με «μελανά» χρώματα την κατάσταση που ζουν χωρίς να έχουν λάβει οποιαδήποτε βοήθεια από την κυβέρνηση. Τόνισαν ότι υπήρξε μεγάλη αναστάτωση στις αγορές κάτι που επηρέασε τα αγροτικά προϊόντα. Όπως εξήγησαν όλη αυτή η αναταραχή ήταν πρωτόγνωρη, λόγω της μείωσης των μεταφορών, των εξαγωγών και της ευρύτερης διαχείρισης των προϊόντων. «Το δυσκολότερο ήταν πως ήταν κάτι που δεν είχαμε ξαναζήσει ως χώρα και ως διεθνή κοινότητα», τόνισαν.
Οι ίδιοι ανέφεραν πως παρά την πρωτόγνωρη αυτή αναστάτωση δεν έχει υλοποιηθεί καμία στήριξη από κυβερνητικής πλευράς. Συγκεκριμένα για το σιτάρι που κατευθύνεται στη ζυθοποιία, οι αγρότες ανέφεραν ότι παρά τις ποσότητες που έχουν απορροφηθεί, οι εγχώριες αγορές δεν καλύπτουν την εγχώρια αγορά. Έκαναν λόγο για «ελληνοποιήσεις» ποσοτήτων σιταριού και άλλων πρώτων υλών που γίνονται, με αποτέλεσμα τα ελληνικά προϊόντα «να κάθονται μέσα». Κι αυτό όπως ανέφεραν, οι τιμές ανταγωνισμού από όμορες χώρες είναι χαμηλότερες.
Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Αλέξης Τσίπρας σταχυολογώντας τα προβλήματα ανέφερε πως αυτά δεν επικεντρώνονται μόνο στις συνέπειες του κοροναϊού, αλλά ευρύτερα καθώς η Ελλάδα κινδυνεύει να μετατραπεί αποκλειστικά σε χώρα υπηρεσιών και μόνο. Αναφερόμενος σε αυτά τα προβλήματα, είπε ότι αυτά είναι το μεγάλο κόστος παραγωγής, η πίεση από τα οργανωμένα καρτέλ, η μη ύπαρξη δυνατού συνεταιριστικού κινήματος και επίσης το γεγονός ότι δεν λειτουργεί σωστά το τραπεζικό σύστημα. Επίσης χαρακτήρισε αποσπασματικές τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης και χωρίς σχέδιο.
Αντίθετα, μιλώντας για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «έχουμε κάνει μια πρόταση που καλύπτει συνολικά την εργασία, καλύπτει συνολικά την επιχειρηματικότητα – μέσα στην επιχειρηματικότητα και τις συνεταιριστικές και αγροτικές επιχειρήσεις». Ακόμα έκανε λόγο για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης και ενός ισχυρού εγγυοδοτικού χαρτοφυλακίου στην Αναπτυξιακή Τράπεζα για να προχωρήσουν οι δανειοδοτήσεις «χωρίς να ζητάνε να αποδείξεις ότι ουσιαστικά δεν έχεις ανάγκη τα χρήματα».Επιπλέον μίλησε για το νομοσχέδιο που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τις μικροπιστώσεις, το οποίο έδινε τη δυνατότητα δανειοδότησης μέχρι 25.000 ευρώ με business plan.
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ένα νέο παραγωγικό συμβόλαιο και υπογράμμισε ότι πρέπει «να καταλάβουμε ότι μόνο επενδύοντας σε ενώσεις αγροτών και συνεταιρισμούς, ώστε να παράγεις μεγάλες ποσότητες που θα έχουν μια δυνατότητα να παίρνουν τιμές» καθώς και ότι πρέπει να «επενδύσουμε στην καινοτομία και στις νέες τεχνολογίες». Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αγελαδοτρόφων-Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας και συναντήθηκε με το ΔΣ και με μέλη του Συνεταιρισμού, οι οποίοι τον ξενάγησαν στις εγκαταστάσεις. Ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού εξέφρασε την ευχή «να σας ξαναδούμε πρωθυπουργό στην επόμενη τετραετία».
“Αφήσαμε 37 δισ. πανάθεμά μας…”
Ο Αλέξης Τσίπρας αφού άκουσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Συνεταιρισμός τόνισε ότι δυστυχώς οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης από το κλείσιμο της οικονομίας δεν θα είναι συμμετρικές. «Η Ελλάδα, δυστυχώς, θα είναι μία από τις χώρες που θα ξεφύγει πιο αργά από την κρίση», εκτίμησε χαρακτηριστικά. Σημείωσε ότι ούτως ή άλλως η Ελλάδα θα είχε πρόβλημα λόγω του μοντέλου παραγωγής της, πρόσθεσε όμως «πόσο, δε, μάλλον όταν η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης με αποσπασματικότητα, χωρίς να έχει μια προληπτική στάση, χωρίς εμπροσθοβαρή και οριζόντια μέτρα».
Μάλιστα, ανέφερα, ότι αυτό γίνεται τη στιγμή που η ΕΕ προτρέπει στη στήριξη της οικονομίας απελευθερώνοντας τις χώρες από τους δημοσιονομικούς στόχους. Ακόμα είπε πως δεν ευσταθεί το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν λεφτά στα ταμεία υπενθύμισε πως ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «αφήσαμε 37 δισ. πανάθεμά μας! Σωστά κάναμε! Να στηρίξουμε την οικονομία, τη χώρα θέλαμε να στηρίξουμε».«Και πώς βλέπουμε να αξιοποιούνται αυτοί οι πόροι;» διερωτήθηκε. «Βλέπουμε να υπάρχει μια τάση στήριξης ημέτερων, να υπάρχει χρήμα για να μπουκώνει ΜΜΕ ανύπαρκτα. Για να διαμορφώνουν μια εικόνα πλασματική της πραγματικότητας. Αλλά όχι σε αυτούς που έχουν ανάγκη να στηριχθούν τώρα. Όχι αύριο που μπορεί να βάλουν λουκέτα στις επιχειρήσεις τους. Στους ανθρώπους της παραγωγής και τους ανθρώπους του μόχθου τα μέτρα ήταν ανεπαρκή και αργοπορημένα».
Αφού αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ Μένουμε Όρθιοι, δήλωσε ότι η παρουσία τους εκεί σηματοδοτεί «να υπογραμμίσουμε την ανάγκη να ενισχυθεί ουσιαστικά ο κτηνοτροφικός κόσμος, ο κόσμος του μόχθου και της παραγωγής, δεν είναι αόρατοι οι άνθρωποι αυτοί».