Αναβλήθηκε στο πάρα πέντε συνάντηση Τσαβούσογλου με Ντι Μάιο – Δεν έχει γίνει γνωστός ο λόγος

Αναβλήθηκε στο πάρα πέντε συνάντηση Τσαβούσογλου με Ντι Μάιο – Δεν έχει γίνει γνωστός ο λόγος

Ο Ντι Μάιο επρόκειτο να συναντηθεί με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις 12.30 (τοπική ώρα) στην Άγκυρα, για να συζητήσουν διμερή θέματα, τη σχέση ΕΕ- Τουρκίας, την αντιμετώπιση του κοροναϊού αλλά και τις εξελίξεις στη Λιβύη. Επίσης, είχε προγραμματισθεί κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη της συνομιλίας τους.

Όμως σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η προγραμματισμένη επίσκεψη στην Αγκυρα του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο αναβάλλεται.

Μέχρι στιγμή, δεν έχει γίνει γνωστός ο λόγος της αναβολής της επίσκεψης, αλλά ιταλικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι μπορεί να οφείλεται σε αλλαγή του προγράμματος του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών.

Την περασμένη εβδομάδα Ελλάδα και Ιταλία υπέγραψαν την ιστορική συμφωνία για την ΑΟΖ, με τον Τούρκο ΥΠΕΞ να σημειώνει πως «η συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία δεν αφορά το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Στη συμφωνία για την ΑΟΖ με την Ιταλία όμως η Ελλάδα σε τρια νησιά στην Κεφαλλονιά, στους Στροφάδες και στους Οθωνους δεν έδωσε πλήρη επήρεια στα νησιά αυτά. Ο Κοτζιάς γι’ αυτό κατηγόρησε τη συμφωνία αυτή».

Χαρακτήρισε, μάλιστα, τη συμφωνία «θετική» για την Τουρκία, ισχυριζόμενος ότι «αυτό είναι θετικό για εμάς και μας δίνει δίκιο για τη συμφωνία μας με τη Λιβύη. Εμείς με τη Λιβύη ενδέχεται να υπογράψουμε συμφωνία και να κάνουμε βήματα έτσι ώστε να κάνουμε έρευνες και γεωτρήσεις στην υφαλοκρηπίδα τους».

Απαντώντας στον κ. Τσαβούσογλου, ελληνικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως «χαιρόμαστε που ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκφράζει την ικανοποίησή του για την υπογραφή της Συμφωνίας Οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, η οποία κατοχυρώνει πλήρως τα δικαιώματα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, διότι αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία μεταβάλλει τη μέχρι σήμερα στάση της και έρχεται σε αντίθεση με την υιοθέτηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου».

«Βεβαίως, συνεχίζει να έχει μια τάση επιλεκτικής ανάγνωσης του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, αλλά θα τον συμβουλεύαμε να βλέπει το δάσος και όχι το δέντρο», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν:

«Όσον αφορά την ουσία πάντως της Συμφωνίας Ελλάδας – Ιταλίας και τις ανακρίβειες που επικαλείται ο Υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, θα ήταν σκόπιμο να έχει ως πηγή πληροφόρησης το ίδιο το κείμενο τις συμφωνίας».

Σχετικά Άρθρα