“Δέκα χρόνια λαϊκισμού”: Ποιους εννοούσε ο Κυρ. Μητσοτάκης; – Απαντήσεις και στον επικείμενο ανασχηματισμό

“Δέκα χρόνια λαϊκισμού”: Ποιους εννοούσε ο Κυρ. Μητσοτάκης; – Απαντήσεις και στον επικείμενο ανασχηματισμό

Ήταν από τα αγαπημένα θέματα – αιχμές του Κυριάκου Μητσοτάκη, τόσο προεκλογικά, πέρσι το καλοκαίρι, όσο και μετεκλογικά: ότι στην πραγματικότητα νίκησε το λαϊκισμό είτε αυτός προερχόταν από την Αριστερά (στο πρόσωπο, φυσικά, του βασικού του αντιπάλου, Αλέξη Τσίπρα) είτε από την Άκρα Δεξιά (που έμεινε εκτός Βουλής).

Λίγες ημέρες, μάλιστα, μετά την επικράτησή του στις εθνικές εκλογές, σε συνέντευξη που έδινε, και τότε όπως και τις προάλλες, στο CNN και τον Fareed Zakaria, ο πρωθυπουργός δήλωνε: «Νικήσαμε το λαϊκισμό επειδή εστιάσαμε στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών».

Αφορμή για αυτές τις ιστορικές αναδρομές ήταν μια αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από όσα είπε, προχθές, στη νυχτερινή εκπομπή του Παύλου Τσίμα στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι. Μιλώντας για το μοντέλο Τσιόδρα, ο Κυρ. Μητσοτάκης βρήκε την ευκαιρία να κάνει και μια γενικότερη διαπίστωση, που δεν επισημάνθηκε αρκετά μάλλον.

Εξέφραζε τη χαρά του όπως έλεγε, γιατί «μετά από δέκα χρόνια λαϊκισμού, όπου ξέρετε πόσο λοιδορήθηκαν οι ειδικοί, οι τεχνοκράτες, οι γνώστες του αντικειμένου τους, η ελληνική κοινωνία εμπιστεύθηκε πάλι αυτούς οι οποίοι ξέρουν».

«Δέκα χρόνια λαϊκισμού», λοιπόν, που συμπίπτουν με τα δέκα χρόνια κρίσης. Κάπου εδώ όμως αρχίζουν οι… απορίες.

  • Ποιοι είναι, κατά Μητσοτάκη, «ειδικοί και τεχνοκράτες» της προηγούμενης δεκαετίας;
  • Μήπως ήταν οι τεχνοκράτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με τις γνωστές… επιτυχείς προβλέψεις τους;
  • Μήπως ήταν το τραπεζικό – οικονομικό κατεστημένο της χώρας, για το οποίο δεν τρέφει και τα καλύτερα συναισθήματα η πλειοψηφία των πολιτών ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης;

Αλλά και κάτι ακόμη. Αυτά τα δέκα χρόνια σκληρής κρίσης, με μεγάλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, στο εισόδημα, δηλαδή, ούτως ή άλλως, ευάλωτων ανθρώπων, τι σημαίνει για τον πρωθυπουργό ότι ήταν «δέκα χρόνια λαϊκισμού»; Ότι οι πολίτες αντέδρασαν με λαϊκιστικό τρόπο στο βρόχο που δέθηκε γύρω τους;

Και  μια αμιγώς πολιτική απορία. Σε ποιες κυβερνήσεις παραπέμπει ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ με την αναφορά του σε «δέκα χρόνια λαϊκισμού»; Ως τώρα γνωρίζαμε, από την ΝΔ, για 4,5 χρόνια λαϊκισμού, τα χρόνια διακυβέρνησης, δηλαδή, από τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αίφνης τώρα όμως έγιναν… δέκα.

Αν θυμόμαστε καλά, το 2009 ήταν η χρονιά  που ο Γιώργος Παπανδρέου κατίσχυσε του Κώστα Καραμανλή, για να ακολουθήσει η πολιτική κυριαρχία του Αντώνη Σαμαρά ως την ήττα του από τον Αλέξη Τσίπρα το 2015. Όταν ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλά για «δέκα χρόνια λαϊκισμού» μέμφεται, άραγε, τις κυβερνήσεις Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά και Τσίπρα;

Και για τους μεν κ.κ. Τσίπρα και Παπανδρέου πιθανώς, καμία έκπληξη. Αλλά για τους κ.κ. Σαμαρά και Παπαδήμο;

Μήπως με την αποστροφή του αυτή επικρίνει τον Αντώνη Σαμαρά ότι και εκείνος ενέδωσε στο λαϊκισμό, με τις υποσχέσεις που έδωσε από το Ζάππειο Μέγαρο; Μήπως ο πρωθυπουργός ακροθιγώς διατυπώνει την κριτική του γιατί η κυβέρνηση Σαμαρά δεν ολοκλήρωσε το έργο που της είχε ανατεθεί; Μήπως εν τέλει ήταν μια καλή ευκαιρία για τον πρωθυπουργό να κρατήσει αποστάσεις από τον κ. Σαμαρά, μιλώντας, εν μέσω πολλών άλλων, σε μια εκπομπή με διαφορετικό περιεχόμενο;

Ερωτήματα που δεν μπορούν να απαντηθούν τώρα. Το άμεσο μέλλον, όμως, και ο ανασχηματισμός ειδικότερα, αλλά και, από την άλλη, η αντίδραση από το περιβάλλον Σαμαρά θα μας πουν πολλά…

Νίκος Παπαδημητρίου

Σχετικά Άρθρα