Μητσοτάκης: Κεντρική επιλογή η προσέλκυση επενδύσεων – ΣΥΡΙΖΑ: Δύο κραυγαλέα ψέματα και δύο ένοχες σιωπές
Αιχμές για την περίοδο της προηγούμενης διακυβέρνησης και στοιχεία ως απάντηση σε ζητήματα που είχε θέσει κατά την πρωτολογία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συμπεριέλαβε στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του Αλέξη Τσίπρα περί διαχείρισης της πανδημίας.
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε από το ζήτημα των μικροπιστώσεων επισημαίνοντας: «Πράγματι, η κυβέρνηση παρέλαβε από εσάς ένα σχέδιο νόμου σχετικά με τις μικροπιστώσεις, το οποίο επικαιροποιούμε και καταθέσουμε προς ψήφιση στην εθνική Αντιπροσωπεία. Θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό να λειτουργήσει αυτός ο θεσμός, υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος, έτσι ώστε να μπορούν μικροί επιχειρηματίες, αυτοαπασχολούμενοι, να έχουν πρόσβαση σε ποσά μέχρι 25.000 ευρώ, χωρίς τις βαριές γραφειοκρατικές διαδικασίες και κυρίως χωρίς τις εγγυήσεις που συνήθως η επαφή με το τραπεζικό σύστημα αναπόφευκτα συνεπάγεται.
Η αλήθεια είναι ότι, από τις εμπειρίες άλλων χώρων, γνωρίζουμε καλά ότι ο ρυθμός της αποπληρωμής αυτών των δανείων είναι εξαιρετικά υψηλός, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις. Είναι στην ουσία μια ψήφος εμπιστοσύνης σε συμπολίτες μας οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό ήταν αποκλεισμένοι από το τραπεζικό σύστημα. Και με αυτόν τον τρόπο θα έχουν τη δυνατότητα να έχουν έστω και μια μικρή χρηματοδότηση. Βέβαια, το γεγονός ότι και αυτό το νομοσχέδιο δεν το ψηφίσατε φαντάζομαι ότι εντάσσεται στη συνολική σας λογική με τίτλο “Δεν προλάβαμε”. Τεσσεράμισι χρόνια κυβερνούσατε και ό,τι καλό κάνει αυτή η κυβέρνηση έρχεστε και λέτε “μα και εμείς θέλαμε να το κάνουμε, αλλά δυστυχώς δεν προλάβαμε”».
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός παραμένοντας στην εξήγηση οικονομικών στοιχείων και απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε: «Θα προσθέσω ένα μόνο επιχείρημα, κύριε Τσίπρα, το οποίο δεν ανέφερα στην πρωτολογία μου. Ο λόγος για τον οποίο το τέταρτο τρίμηνο του 2018 ήταν ένα καλό τέταρτο τρίμηνο. Αναφέρομαι στο ’18. Ήταν ακριβώς γιατί επιλέξατε τότε να δώσετε ένα κοινωνικό μέρισμα. Καλά κάνατε, το είχαμε στηρίξει τότε και καλά κάνατε και δώσατε το κοινωνικό μέρισμα τα Χριστούγεννα του 2018 και έτσι προφανώς στηρίχθηκε η κατανάλωση το 2018. Τι έγινε το 2019, κύριε Τσίπρα; Να φρεσκάρω λίγο τη μνήμη σας; Το ποσό αυτό το οποίο επρόκειτο να δοθεί τον Δεκέμβριο του 2019, το μοιράσατε τον Μάιο του 2019, μπας και διασώσετε τη διαφαινόμενη εκλογική σας ήττα. Φούσκωσε λοιπόν έτσι το δεύτερο τρίμηνο και δυστυχώς έλειπαν τα χρήματα αυτά από την οικονομία το τέταρτο τρίμηνο. Άρα, καλό είναι να θυμόμαστε σε αυτήν τη χώρα τη μεγάλη ευκολία με την οποία επιχειρήσατε στο παρελθόν και μπρος στο φάσμα της διαφαινόμενης εκλογικής ήττας να εξαγοράσετε τις συνειδήσεις των Ελλήνων πολιτών».
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα» την αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Αργεντινή, υπογραμμίζοντας ότι «η κρίση στην Αργεντινή ήταν μία κρίση ισοτιμίας του νομίσματος. Και η Ελλάδα ουδέποτε πρόκειται να αντιμετωπίσει τέτοιο πρόβλημα, διότι ευτυχώς κατάφερε και έμεινε στο ευρώ παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες κάποιων δικών σας συναδέλφων να φύγουμε από την ευρωζώνη το καταστροφικό πρώτο εξάμηνο του 2015».
Κατηγόρησε επίσης τον κ. Τσίπρα ότι «δεν διαβάζει ολόκληρα τα κείμενα που καταθέτει στα Πρακτικά ή συνειδητά διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και θέλει να δίνει άλλες εντυπώσεις».
Ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Για να δούμε, λοιπόν, ακριβώς το κείμενο το οποίο καταθέσατε. Γράφει εδώ πέρα: “Κατάθεση, κύριος. Τσίπρας στα πρακτικά της Βουλής”. Για να δούμε, λοιπόν, ακριβώς τι είπε το Eurogroup το οποίο εσείς επικαλεστήκατε και ισχυριστήκατε ότι η χώρα δεσμεύθηκε -αυτό είπατε- σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για το 2021. Σε πρωτογενή πλεονάσματα. Ότι δεσμεύτηκε. Διαβάζω, λοιπόν: “The updated forecast of the European Institutions”, οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτιμούν ότι θα επιστρέψουμε σε πλεόνασμα το 2021. Εκτιμούν ότι θα επιστρέψουμε, αλλά υπάρχει μια πρόταση ακόμα. Λοιπόν, να σας τη διαβάσω: «We recall in this context the Eurogroup statement of March 16th, where we agreed that “automatic revenue shortfalls and unemployment benefit increases, resulting from the drop in economic activity will not affect compliance with the applicable fiscal rules”. Έρχεται το Eurogroup το ίδιο και λέει ότι επιβεβαιώνουμε ότι ο κανόνας αυτός, εάν υπάρχει ανάγκη, δεν θα ισχύσει. Και έρχεστε εδώ πέρα και ψεύδεστε για ακόμα μία φορά και μετά απορείτε γιατί σας λέει όλος ο κόσμος ψεύτη. Ψεύτη σάς λέει και ο κύριος Κοτζιάς και οι δικοί σας συνάδελφοι ψεύτες σάς λένε. Ντροπή σας, κύριε Τσίπρα. Ντροπή σας. Αλλά πάλι πιαστήκατε αδιάβαστος».
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός όπως είπε ξανακατέθεσε «στα Πρακτικά αυτό το οποίο κατέθεσε ο κύριος Τσίπρας, για να έχουν όλοι γνώση του τι πραγματικά έγινε στο Eurogroup. Την επόμενη φορά, κύριε Τσίπρα, μείνετε μακριά από καταθέσεις εγγράφων. Νομίζω ότι είναι η τέταρτη φορά, τουλάχιστον, που έχετε πιαστεί ψευδόμενος για έγγραφα τα οποία εσείς ο ίδιος έχετε καταθέσει. Εντάξει, ψυχραιμία».
“Η κυβέρνηση έχει κάνει την προσέλκυση επενδύσεων κεντρική επιλογή“
Για το θέμα των επενδύσεων, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Μιλήσατε για επενδύσεις. Και εκεί πραγματικά μπλέχτηκα, διότι από τη μία μας είπατε ότι υπάρχει ένδεια επενδύσεων από την άλλη είπατε, “μα τώρα που θα έρθουν επενδύσεις, έρχονται γιατί έχετε μία νομοθεσία η οποία είναι αντεργατική και θα προσελκύσουμε επενδύσεις με αυτόν τον τρόπο”. Κοιτάξτε, η κυβέρνηση αυτή έχει κάνει την προσέλκυση των επενδύσεων κεντρική πολιτική της επιλογή. Και για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις χρειαζόμαστε προφανώς μια καλή συνολική εικόνα της χώρας, ένα καλό μακροοικονομικό κλίμα, χρειαζόμαστε μειώσεις φόρων, απλούστευση της γραφειοκρατίας, απλούστευση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας με προστασία του περιβάλλοντος και ταυτόχρονα μια δυνατότητα να μπορούμε να προσελκύσουμε επενδύσεις, διαφυλάσσοντας καίρια εργατικά δικαιώματα και προστατεύοντας τον κόσμο της εργασίας.
Το πρώτο μας μέλημα ήταν, είναι και θα είναι, η μείωση της ανεργίας και η δημιουργία καλά πληρωμένων θέσεων εργασίας».
Και προσέθεσε: «Αναφέρθηκα σε κάποιες επενδύσεις, ενδεικτικές, μικρές, διότι έχουν να κάνουν με το οικοσύστημα της νέας επιχειρηματικότητας το οποίο, ευτυχώς, αναπτύσσεται και ανθεί στη χώρα μας. Αν θέλετε μεγάλες επενδύσεις, έχω άλλες τόσες να σας πω. Blackstone, 500 εκατομμύρια επενδύθηκαν το Σεπτέμβριο του 2019 σε πέντε σημαντικά ελληνικά ξενοδοχεία. Cisco, ανακοίνωσε τη δημιουργία νέου κέντρου big data στη Θεσσαλονίκη. Pfizer, το ίδιο πράγμα. Μεγάλοι κολοσσοί οι οποίοι επιλέγουν να έρθουν να επενδύσουν στη χώρα και τι, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Γιατί βλέπουν τι; Από τη μία βλέπουν ένα εξαιρετικό εργατικό δυναμικό -διότι ευτυχώς τα δημόσια πανεπιστήμιά μας, παρά τα προβλήματά τους, εξακολουθούν και παράγουν εξαιρετικούς πτυχιούχους οι οποίοι μπορούν να αξιοποιηθούν και δικαιούνται να έχουν καλές θέσεις εργασίας με καλούς μισθούς.
Και από την άλλη βλέπουν μια κυβέρνηση η οποία βελτιώνει ραγδαία το επιχειρηματικό περιβάλλον, δημιουργεί συνθήκες μακροοικονομικής σταθερότητας, βελτιώνει -όσο και αν σας ενοχλεί αυτό και δεν θα έπρεπε να σας ενοχλεί κύριε Τσίπρα- την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Είναι κατάκτηση εθνική για τη χώρα το γεγονός ότι σήμερα τυγχάνει καθολικής αναγνώρισης για τον τρόπο που αντιμετώπισε την πανδημία. Είπα η χώρα, όχι η κυβέρνηση, η χώρα. Πρωτίστως οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι συμμορφώθηκαν με τις υποδείξεις των ειδικών. Είναι κατάκτηση αυτό για τη χώρα. Και βγάζετε, εξακολουθείτε να βγάζετε σε κάθε ευκαιρία και εσείς και τα στελέχη σας, μία μιζέρια, μία στεναχώρια, μία ενόχληση γι’ αυτό που έχει γίνει. Λες και δεν αφορά, συνολικά, ολόκληρη τη χώρα, δεν είναι προίκα συνολικά της ελληνικής κοινωνίας και είναι μόνο προίκα της κυβέρνησης».
Για τα περί βιώσιμης ανάπτυξης
Επίσης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε «σε όλη αυτή τη συζήτηση την οποία μονίμως ανακυκλώνετε περί βιώσιμης ανάπτυξης η οποία προστατεύει το περιβάλλον και δεν δίνει τη δυνατότητα στα μεγάλα συμφέροντα να ασκήσουν μία αντιπεριβαλλοντική πολιτική». Μια ρητορική η οποία έρχεται από το παρελθόν, είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:
«Αλλά, αναρωτιέμαι, για τις εμβληματικές πρωτοβουλίες αυτής της κυβέρνησης όσον αφορά τη μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών, δεν έχετε πει λέξη. Δεν έχετε πει λέξη για το γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση πήρε την τολμηρή πρωτοβουλία να κλείσει όλες τις λιγνιτικές μονάδες, εκτός από μία στην περιοχή της Κοζάνης και στην περιοχή της Μεγαλόπολης. Λέξη δεν έχετε πει για αυτό το ζήτημα. Εμβληματική πρωτοβουλία η οποία αναγνωρίστηκε διεθνώς ως μία τολμηρή κίνηση.
Και δεν έχετε πει και λέξη για το γεγονός ότι καταφέραμε και εξασφαλίσαμε από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης σημαντικότατους πόρους. Θα φτάσουν κοντά στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ για να μπορέσουμε ακριβώς να χρηματοδοτήσουμε αυτήν τη μετάβαση, να δημιουργήσουμε άλλες θέσεις εργασίας, να μετατρέψουμε ειδικά τη Δυτική Μακεδονία σε ένα κέντρο καινοτομίας, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, διατηρήσιμου οικοτουρισμού, βιώσιμης ανάπτυξης. Γιατί; Γιατί κλείνετε το μάτι σε κάποια συμφέροντα και σε κάποιες παθογένειες του χθες. Αυτό σημαίνει ουσιαστική, πραγματική πολιτική βιώσιμης ανάπτυξης που δίνει έμφαση στην κυκλική οικονομία. Και όχι να μένουμε κολλημένοι σε στερεότυπα του παρελθόντος, τα οποία δεν έχουν καμία θέση την Ελλάδα του 2020.
Όταν προσπάθησα να αναλύσω το πρόγραμμά σας, το “Μένουμε Όρθιοι 1”, το οποίο μετά έγινε “Μένουμε Όρθιοι 2”, και φαντάζομαι ότι πολύ σύντομα θα γίνει “Μένουμε Όρθιοι 3”, διότι στην ουσία το μόνο το οποίο κάνετε είναι κάθε φορά που έρχεται η κυβέρνηση να επιστρατεύσει επιπρόσθετα “πολεμοφόδια”, έρχεστε και λέτε “πολύ καλά είναι αυτά, να δώσουμε παραπάνω”. Ό,τι κάνουμε να δώσουμε παραπάνω. Αν κάναμε τα διπλά, θα λέγατε να δώσουμε τα τετραπλάσια. Η βασική μας φιλοσοφία όμως, και αυτό δεν το θεωρώ λάθος επί της αρχής, δεν διαφέρει τόσο πολύ. Τι ήρθε αυτή η κυβέρνηση και έκανε; Ήρθε και είπε: Αναλαμβάνω το κόστος της μισθοδοσίας ιδιωτικών επιχειρήσεων. Και το έκανε με πάρα πολύ μεγάλη ταχύτητα. Καταλαβαίνω ότι αυτό σας αιφνιδίασε. Δεν είναι κάτι το οποίο το περιμένατε από μία “νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση η οποία δεν προστατεύει τον κόσμο της εργασίας”. Ήρθε αυτή η κυβέρνηση και επέκτεινε τα επιδόματα ανεργίας.
Ναι, τι να κάνουμε; Συγκρούεται με την πραγματικότητα την οποία θέλετε να χτίσετε για μία “ανάλγητη κυβέρνηση η οποία νοιάζεται μόνο για τα συμφέροντα των μεγάλων και των τρανών”. Ήρθε αυτή η κυβέρνηση και, ναι, έμπρακτα στήριξε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Με πολλές προσλήψεις, με ενίσχυση, 4.300 προσλήψεις διετίας. Έχω δεσμευτεί προσωπικά ότι σχεδόν όλες από αυτές θα έχουν χαρακτηριστικά μονιμότητας. Στηρίξαμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και μία απάντηση από εσάς και από τους λαλίστατους υπουργούς οι οποίοι διαχειρίστηκαν το χαρτοφυλάκιο αυτό στο παρελθόν, γιατί μας παραδώσατε 565 κρεβάτια εντατικής εσείς που είχατε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για το Εθνικό Σύστημα Υγείας; Και ανεχόσασταν και εσείς αυτή την άθλια πρακτική, όχι μόνο τώρα, αλλά και στο παρελθόν να χρειάζονται πολιτικές παρεμβάσεις για να βρίσκει κάποιος ένα κρεβάτι στην Εντατική. Αυτό ήταν κοινωνική πολιτική, κύριε Τσίπρα; Αυτό ήταν κάτι το οποίο υπερασπιζόταν τα συμφέροντα του λαού και των πιο αδύναμων Ελλήνων;».
Ο πρωθυπουργός εγκάλεσε επίσης τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη στάση που τήρησε στη συζήτηση για την Παιδείας επισημαίνοντας ότι δεν απάντησε «στο βασικό επιχείρημα: Γιατί η ενίσχυση της δημόσιας Παιδείας και των πρότυπων και πειραματικών σχολείων που απευθύνονται κυρίως σε παιδιά τα οποία οι γονείς τους δεν έχουν τη δυνατότητα να τα στείλουν σε ιδιωτική εκπαίδευση, γιατί πολεμάτε με τόση λύσσα ένα θεσμό που απευθύνεται πρωτίστως στα φτωχά πλην, όμως, ιδιαίτερα προικισμένα ελληνόπουλα;».
“Η κυβέρνηση έχει σήμερα μία αναγνώριση από την ελληνική κοινωνία“
«Όλα αυτά, τα οποία τα κάνουμε εμείς, “η ανάλγητη, νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση των ελίτ”, έρχονται και συγκρούονται με το κεντρικό σας αφήγημα. Και μετά απορείτε γιατί ο λεγόμενος χώρος του πολιτικού Κέντρου, ο μεσαίος χώρος, έχει καταληφθεί πολιτικά από τη Νέα Δημοκρατία. Και αναρωτιέστε γιατί τα όποια ανοίγματα κάνετε στην Κεντροαριστερά, στη Σοσιαλδημοκρατία, πέφτουν ουσιαστικά στο κενό. Μα ξέρετε, κύριε Τσίπρα, όλοι κρινόμαστε τελικά για τις πολιτικές μας. Και αν αυτή η κυβέρνηση έχει σήμερα μία αναγνώριση από την ελληνική κοινωνία -και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο είναι αναμφισβήτητο- έχει αναγνώριση διότι κάνει περισσότερα από αυτά που λέει και διότι ενδιαφέρεται για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, χωρίς διακρίσεις, και την εποχή της κρίσης στρέφει πρώτα το βλέμμα της στους πιο αδύναμους», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Σας είπα και ξανά, σε αυτήν την αίθουσα, ότι όταν επιλέξαμε την οριζόντια επιδότηση της εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, το κάναμε με μία λογική η οποία ήταν σχεδόν -επαναλαμβάνω τον όρο που είχα χρησιμοποιήσει- σοσιαλιστική. Ναι. Εσείς τι είχατε προτείνει; Ποσοστό επί του μισθού ή και ολόκληρο το μισθό, γιατί όχι και διπλάσιο από το μισθό, ανέξοδα είναι για εσάς, μπορείτε να λέτε ό,τι θέλετε. Λοιπόν, εμείς είπαμε όχι. Και ο εργαζόμενος των 5.000 ευρώ και ο εργαζόμενος των 600 ευρώ το ίδιο ποσό θα πάρει. Με αυτόν τον τρόπο στηρίξαμε τους πιο αδύναμους, εις βάρος αυτών οι οποίοι είχαν υψηλότερους μισθούς.
Ακόμη, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «ο πλανήτης ολόκληρος περνάει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση από τη δεκαετία του ’30; Σήμερα η συζήτηση που έγινε αφορούσε το τι έγινε το τέταρτο τρίμηνο του 2019, αλλά ποιος είπε ότι σήμερα η κατάσταση στην οικονομία είναι καλή; Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Αντιμετωπίζουμε μία πρωτοφανή κρίση. Η κρίση είναι παγκόσμια. Φαντάζομαι ότι δεν ισχυρίζεστε -ακόμα δεν το είπατε σήμερα- ότι η κρίση αυτή είναι «κρίση Μητσοτάκη και Νέας Δημοκρατίας». Δεν το λέτε, φαντάζομαι, αυτό. Είναι μία παγκόσμια, συμμετρική κρίση που αφορά όλους. Και όλοι θα κριθούμε τελικά, απολογιστικά, για το πόσο λιγότερο επώδυνη θα είναι αυτή η κρίση και πόσο γρήγορη θα είναι η ανάκαμψη η οποία θα την ακολουθήσει.
Λοιπόν, αυτό είναι το μέτρο της επιτυχίας μας. Δεν το γνωρίζουμε ακόμα. Φαντάζομαι ότι όλοι μας σε αυτήν την αίθουσα ευχόμαστε η κρίση να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομη, όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνη, και η ανάκαμψη να έρθει όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Αλλά σήμερα αντιμετωπίζουμε μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Άρα με το να περιγράφετε με γλαφυρά λόγια την πραγματικότητα της οικονομίας σήμερα δεν λέτε στον κόσμο κάτι καινούριο. Ο κόσμος δεν ξέρει ότι σήμερα τα πράγματα είναι δύσκολα; Αλλά το να χρεώνετε αυτή την κατάσταση στην κυβέρνηση, όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι αφενός με μία μεγάλη πανδημία και αφετέρου όταν η αυτή κυβέρνηση έβαλε πολύ γρήγορα, πολλά χρήματα στο τραπέζι και είναι διατεθειμένη να προσθέσει ακόμα περισσότερα, ανάλογα με την εξέλιξη της κρίσης, λυπάμαι κύριε Τσίπρα, αυτό είναι κάτι το οποίο δεν αδικεί μόνο την κυβέρνηση, νομίζω ότι αδικεί και εσάς και αδικεί τελικά την κοινή λογική».
“Δεν θα γίνουν εκλογές πριν το τέλος της τετραετίας“
Ο πρωθυπουργός έκλεισε τη δευτερολογία του με μια αναφορά στο ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, που όπως είπε του δίδεται η εντύπωση ότι αποτελεί «εφιάλτη» για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Δίνετε μερικές φορές την εντύπωση ότι ξυπνάτε κάθιδρος το βράδυ και λέτε “εκλογές, τι θα γίνει αν γίνουν εκλογές”; Και αυτός ο πανικός είναι διάχυτος και σε εσάς και στα στελέχη σας. Ηρεμήστε, κύριε Τσίπρα. Μπορώ να αποκαταστήσω την ηρεμία του ύπνου σας και να διασφαλίσω ότι θα πάτε διακοπές άνετα το καλοκαίρι. Δεν θα γίνουν εκλογές πριν το τέλος της τετραετίας. Μπορείτε, λοιπόν, να μην έχετε αυτήν την ανησυχία και εσείς και τα στελέχη σας. Η χώρα δεν χρειάζεται, σε καμία περίπτωση, εκλογές. Η κυβέρνηση έχει πολιτικό κεφάλαιο, το οποίο προτίθεται να επενδύσει. Ο κεντρικός πυρήνας της κυβερνητικής πολιτικής, ως προς την ανάγκη η χώρα αυτή να μεταμορφωθεί μέσα από ένα μεγάλο κύμα μεταρρυθμίσεων, δεν έχει αλλάξει. Κάποιες επιμέρους προσαρμογές στο σχέδιό μας προφανώς και θα γίνουν και ευχόμαστε και ελπίζουμε να μπορούμε να έχουμε επιπρόσθετα, σημαντικά κεφάλαια στη διάθεσή μας από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε αυτόν το μεγάλο μετασχηματισμό, τον οποίον τόσο ανάγκη έχει η ελληνική κοινωνία. Επομένως, μπορείτε να κάνετε τις διακοπές σας άνετα και να ξαναδώσουμε όλοι μαζί εκλογικό ραντεβού το 2023. Μέχρι τότε έχετε ακόμα τρία χρόνια στην αντιπολίτευση».
ΣΥΡΙΖΑ: Δύο κραυγαλέα ψέματα και δύο ένοχες σιωπές σήμερα στη Βουλή
Σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το πέρας της συνεδρίασης στη Βουλή επί της επίκαιρης ερώτησης σχετικά με την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. «Μετά από 61 λεπτά ομιλίας, ο κ. Μητσοτάκης δεν βρήκε λέξη να πει για το όργιο διασπάθισης δημοσίου χρήματος σε ανύπαρκτα ΜΜΕ. Απλώς σιώπησε», σημειώνει ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας πως «δεν απάντησε για τη δέσμευση που ανέλαβε η κυβέρνηση στο χθεσινό Eurogroup για την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας στο τέλος Ιουλίου. Και εδώ σιώπησε».
«Και μετά τις ένοχες σιωπές, κατέφυγε στα ψεύδη», συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, εγκαλώντας τον πρωθυπουργό ότι «δεν εξήγησε πώς, μετά από δώδεκα συνεχή τρίμηνα ανάπτυξης επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κατάφερε μόλις σε τέσσερις μήνες να βάλει τη χώρα σε ύφεση, ήδη από τον Οκτώβριο του 2019, δηλαδή, πολύ πριν από τον κορονοϊό». «Αντίθετα, με λαθροχειρία και ψέματα προσπάθησε να αλλοιώσει ακόμα και τα στοιχεία της Eurostat που αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα ήταν πρωταθλήτρια της ύφεσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση το τέταρτο τρίμηνο του 2019. Αρκέστηκε μόνο να παραδεχθεί ότι μειώνει τους μισθούς των εργαζομένων και τους σπρώχνει στην εκ περιτροπής εργασία», τονίζει η ανακοίνωση και συμπληρώνει: «Και για άλλη μια φορά -ως γνωστός, πια, πολιτικός απατεώνας- στη δευτερομιλία του, γνωρίζοντας ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει δικαίωμα ανταπάντησης, τον αποκάλεσε ψεύτη σε σχέση με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση στη χθεσινή δήλωση του Eurogroup, στην οποία αναφέρεται ρητά η δέσμευση της χώρας να επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2021». «Προς τούτο, επικαλέστηκε την παραπομπή σε προηγούμενη δήλωση του Eurogroup, της 16ης Μαρτίου. Αυτή ωστόσο αφορά το 2020, λόγω της ύφεσης στην Ευρώπη, και όχι το 2021!».
«Δεν μας εκπλήσσει. Ως πολιτικός απατεώνας εξελέγη, τάζοντας στον ελληνικό λαό ανάπτυξη 4%. Το μόνο που κατάφερε ήταν να βυθίσει την οικονομία σε ύφεση πριν από τον κορονοϊό. Και ως πολιτικός απατεώνας συνεχίζει, οδηγώντας τη χώρα σε νέες δεσμεύσεις, τις οποίες θα κληθούν και πάλι να πληρώσουν οι πιο αδύναμοι και η μεσαία τάξη», καταλήγει η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κυρ. Μητσοτάκης: Η περιβόητη ύφεση δεν είναι ύφεση αλλά ανάπτυξη 1% (vid)