ESM: Σημαντικός αντίκτυπος της πανδημίας στην ελληνική οικονομία – “Αυτοκριτική” Σεντένο για τα μνημόνια

ESM: Σημαντικός αντίκτυπος της πανδημίας στην ελληνική οικονομία – “Αυτοκριτική” Σεντένο για τα μνημόνια

Την ετήσια έκθεση του ESM και μία ειδική έκθεση η οποία αξιολογεί τα προγράμματα στήριξης της Ελλάδας και λίγο μετά την ολοκλήρωση τους, εγκρίθηκαν από το κυβερνητικό συμβούλιο του ESM, λίγη ώρα πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup.

Σύμφωνα με την naftemporiki.gr, στο κεφάλαιο για την Ελλάδα, η ετήσια έκθεση του ESM σημειώνει ότι η πανδημία αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία. Γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται να αναληφθούν πολιτικές οι οποίες θα ενισχύσουν την ανάπτυξη, θα διασφαλίσουν την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα μέσα από μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και προϊόντων.

«Οι πολιτικές ενίσχυσης της ανάπτυξης είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη μιας αειφόρου αναπτυξιακής πορείας». Αυτό θα πρέπει να επιτευχθεί, σύμφωνα με την έκθεση, μέσω των δημόσιων επενδύσεων, ενίσχυση της κοινωνικής ασφάλειας και με παράλληλη τήρηση των μεταπρογραμματικών στόχων.

«Η πανδημία αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη του τρέχοντος έτους, η οποία και αν παραταθεί, θα μπορούσε να έχει πιθανές δευτερογενείς επιπτώσεις στον ελληνικό τραπεζικό τομέα». Παράλληλα στην έκθεση σημειώνεται ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2020 θα επηρεαστεί λόγω της πανδημίας καθώς τα φορολογικά έσοδα θα είναι χαμηλότερα ενώ οι δαπάνες θα αυξηθούν. Δεν παραλείπει ωστόσο να επισημάνει την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις προκειμένου να εδραιωθούν τα επιτεύγματα του οικονομικού και χρηματοπιστωτικού τομέα.

Απολογισμός προγραμμάτων

Στην ετήσια συνάντηση του κυβερνητικού συμβουλίου του ESM παρουσιάστηκε και η έκθεση αξιολόγησης των προγραμμάτων βοήθειας προς την Ελλάδα από τον ESM. Επικεφαλής της ομάδας που κατάρτισε την έκθεση είναι ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοακίν Αλμούνια.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η στήριξη που δόθηκε στην Ελλάδα τα τελευταία 10 έτη συνέβαλλε στην σταθεροποίηση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Ταυτόχρονα όμως «η Ελλάδα και οι πολίτες της υπέστησαν τις συνέπειες οκτώ ετών οικονομικής προσαρμογής».

Στα θετικά καταγράφονται η αποφυγή εξόδου της χώρας από το ευρώ και η αποκατάσταση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας, με οικονομικό και κοινωνικό όμως κόστος.

Τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του χρηματοπιστωτικού τομέα συνέβαλαν μεν στη σταθερότητα του συστήματος όμως το τραπεζικό σύστημα εξακολουθεί να παρουσιάζει αδυναμίες. Τα προγράμματα «αύξησαν την ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα. Ωστόσο η ικανότητα απορρόφησης κραδασμών παραμένει αδύναμη» σημειώνεται στην έκθεση.

Αναφορικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, στην ίδια έκθεση επισημαίνεται ότι βελτιώθηκε αλλά δεν υποκαταστάθηκε πλήρως.

Nωρίτερα με μια δόση αυτοκριτικής, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, είπε πως τα προγράμματα κράτησαν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά η προσαρμογή της ήταν πολύ μακρά και θα έπρεπε να είχε δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στις κοινωνικές ανάγκες του ελληνικού πληθυσμού.

«Η εμπειρία των ελληνικών προγραμμάτων έχει επηρεάσει την αναθεώρηση της συνθήκης που είναι σε εξέλιξη και θα διαμορφώσει τα μελλοντικά προγράμματα του ESM, περιλαμβανομένης της αντίδρασής μας στην κρίση της COVID-19», πρόσθεσε ο Σεντένο.

Αναφερόμενος στη στήριξη που παρέχει ο ESM για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κοροναϊού (Pandemic Crisis Support), με τη χορήγηση δανείων σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης ύψους 2% του ΑΕΠ τους, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι με αυτό ο ESM «έδειξε ότι μπορεί να προσαρμοστεί σε διαφορετικές κρίσεις και να λειτουργήσει χωρίς πολιτικές τύπου τρόικας».

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά Άρθρα