Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμφωνεί με σύγκληση του Συμβουλίου αρχηγών;
Μερικές φορές δεν είναι αρκετό να διαβάσεις το διάλογο μεταξύ δύο πολιτικών, πρέπει να δεις και την εικόνα, τη γλώσσα του σώματός τους.
Αυτό συνέβη χθες, στο Προεδρικό Μέγαρο, κατά τη συνάντηση που είχε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την Φώφη Γεννηματά. Στην παρατήρηση της κυρίας Σακελλαροπούλου, «απέναντι σε αυτήν τη στρατηγική (σ.σ. της Τουρκίας) η χώρα μας έχει να αντιτάξει αποφασιστικότητα στην υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, αλλά και ένα διαρκή σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες, στο διεθνές δίκαιο και όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτό, καθώς και μια ενιαία εθνική γραμμή», η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής προχώρησε ακόμη ένα βήμα.
«Κυρία Πρόεδρε χαίρομαι πάρα πολύ που αναφέρεστε στην ανάγκη εθνικής γραμμής. Είναι μια φράση με πολύ σοβαρό περιεχόμενο που παλεύω προσωπικά εδώ και πάρα πολύ καιρό, προσπαθώ να τους πείσω ότι πρέπει να καθίσουμε γύρω από ένα τραπέζι και να τη διαμορφώσουμε αυτήν την εθνική γραμμή», ανέφερε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, αλλά ακόμη μεγαλύτερη σημασία είχε το, μάλλον καταφατικό, νεύμα, δις μάλιστα, της Προέδρου.
Με την κυρία Γεννηματά να εκδηλώνει στη συνέχεια τη στενοχώρια της, όπως είπε, «γιατί κάποιοι λένε ότι αυτή η συζήτηση γύρω από το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών είναι για το θεαθήναι. Τολμώ να πω ότι αυτοί που τα λένε αυτά, απλά δεν θέλουν να δεσμευτούν γύρω από μια εθνική γραμμή και τις εθνικές κόκκινες γραμμές. Και το να αναζητά κανείς ευελιξία στα εθνικά ζητήματα σίγουρα δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα. Έχουμε ζήσει αντίστοιχες καταστάσεις στο παρελθόν και δεν είχαμε τα αποτελέσματα που θα θέλαμε και αξίζει ο ελληνικός λαός. Ελπίζω λοιπόν ότι θα ωριμάσει σιγά σιγά όλη αυτή η συζήτηση κι ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε να βρεθούμε. Και σίγουρα αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά».
Και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να υπενθυμίζει, από την πλευρά της, ότι «ο διάλογος γίνεται με πολλούς τρόπους και φυσικά υπάρχουν όλα τα εργαλεία, συνταγματικά και πολιτικά, για να εξαντληθούν τα περιθώρια εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο. Εύχομαι με τον διάλογο να μπορέσουμε να το χειριστούμε».
«Δεν θέλω να σας φέρω σε δύσκολη θέση, αλλά μια και το αναφέρατε, είναι μια απόφαση που πρέπει να πάρει ο πρωθυπουργός. Το αίτημα έχει τεθεί κατ’ επανάληψη, εδώ είμαστε να τα συζητήσουμε όλα», έκλεισε τη σχετική στιχομυθία η Φ. Γεννηματά.
Ν. Παπ.