Στη φετινή Ημέρα Ωκεανών εστιάζουμε στην καινοτομία για βιώσιμους ωκεανούς

Στη φετινή Ημέρα Ωκεανών εστιάζουμε στην καινοτομία για βιώσιμους ωκεανούς

Έκκληση στις κυβερνήσεις και τους εμπλεκόμενους φορείς να δεσμευτούν για τη διατήρηση και τη βιωσιμότητα των ωκεανών, μέσω της καινοτομίας και της επιστήμης, στέλνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Σε μήνυμά του για τη σημερινή Ημέρα Ωκεανών, ο κ. Γκουτέρες επισημαίνει πως η πανδημία του COVID-19 αποτελεί μια ξεκάθαρη υπενθύμιση για το πόσο στενά συνδεδεμένοι είμαστε μεταξύ μας και με τη φύση και υπογραμμίζει πως καθώς εργαζόμαστε για να θέσουμε τέλος στην πανδημία και να ανακάμψουμε καλύτεροι, έχουμε ως γενιά μια μοναδική ευκαιρία -και ευθύνη- να διορθώσουμε τη σχέση μας με τον φυσικό κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των θαλασσών και ωκεανών του κόσμου. Εξηγεί πως βασιζόμαστε στους ωκεανούς για την τροφή, τα μέσα διαβίωσης, τις μεταφορές και το εμπόριο και πως όσο οι πνεύμονες του πλανήτη μας και οι μεγαλύτεροι απορροφητήρες άνθρακα εξασθενούν, οι ωκεανοί διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο για τη ρύθμιση του παγκόσμιου κλίματος.

Παρατηρεί ότι σήμερα, η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, απειλώντας ζωές και νοικοκυριά σε χώρες χαμηλού υψομέτρου και παράκτιες πόλεις σε όλο τον κόσμο, οι ωκεανοί γίνονται πιο όξινοι, θέτοντας τη θαλάσσια βιοποικιλότητα και τις βασικές τροφικές αλυσίδες σε κίνδυνο και ότι μόλυνση από τα πλαστικά βρίσκεται παντού.

Ως προς αυτή την κατάσταση, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αντιτάσσει την ανάγκη για την καλύτερη κατανόηση των ωκεανών για τη διατήρηση των αποθεμάτων ψαριών και την ανακάλυψη νέων προϊόντων και φαρμάκων.

Καταληκτικά, διαμηνύει πως στη φετινή Ημέρα Ωκεανών εστιάζουμε στην Καινοτομία για Βιώσιμους Ωκεανούς και εκφράζει την πεποίθηση ότι η προσεχής δεκαετία του ΟΗΕ για την Επιστήμη των Ωκεανών για Βιώσιμη Ανάπτυξη θα δώσει ώθηση και ένα κοινό πλαίσιο δράσης.

Νωρίτερα το πρωί, στο νησί των Αγίων Πάντων, σε απόσταση περίπου 1 μιλίου από τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μια φώκια βρέθηκε νεκρή, φέροντας τραύμα από κυνηγετικό όπλο.

Το άτυχο ζώο ήταν σε κατάσταση σήψης και έφερε τραύμα από πυροβολισμό στο κεφάλι.

Αυτό που δεν είναι σαφές ακόμη είναι αν αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα έγινε στην Κρήτη, ή αν η φώκια κατέληξε εκεί εξαιτίας της θαλασσοταραχής των προηγούμενων ημερών. Πλέον, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών αναμένεται να αξιολογήσει το αν η φώκια σκοτώθηκε πρόσφατα, ή αν το τραύμα της είναι πιο παλιό, προκειμένου στη συνέχεια να γίνει έρευνα για το πού πυροβόλησαν και σκότωσαν το ζώο.

Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται ότι κάποιος πυροβόλησε και σκότωσε φώκια. Τον περασμένο Νοέμβριο είχε βρεθεί νεκρή μια «Monachus Monachus» στο Πήλιο. Το ζώο και τότε έφερε τραύματα από όπλο και ήταν χτυπημένη με αιχμηρό αντικείμενο.

Σχετικά Άρθρα