Σταϊκούρας: Εκτίμηση για ύφεση από 8-13,2% – “Αδειάζει” Στουρνάρα

Σταϊκούρας: Εκτίμηση για ύφεση από 8-13,2% – “Αδειάζει” Στουρνάρα

Περιορισμό της ύφεσης ως το 8% προβλέπει ο Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και τον Μάριο Χριστοδούλου. «Η αβεβαιότητα, παγκοσμίως, παραμένει μεγάλη και πρωτόγνωρη. Διεθνείς οργανισμοί, θεσμοί και κυβερνήσεις αναθεωρούν, διαρκώς, τις προβλέψεις τους», σημειώνει εισαγωγικά –επικαλείται, μάλιστα, τα «μπρος-πίσω» στις αντίστοιχες προβλέψεις του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών.

Και στα καθ’ ημάς, «το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε, όπως δημόσια ανακοινώθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τέλος Απριλίου, εκτίμηση για ύφεση έως 13,2%, η οποία μπορεί να περιοριστεί έως το 8%, μετά τα μέτρα που λαμβάνουμε. Η εκτίμηση αυτή, μέχρι σήμερα, δεν έχει μεταβληθεί. Οι πρόδρομοι δε δείκτες της οικονομίας, για το πρώτο τρίμηνο του 2020, την επιβεβαιώνουν», εκτιμά.

Πλην όμως, «είναι προφανές πως η τελική έκβαση για όλες τις οικονομίες, και για την ελληνική, θα κριθεί από την εξέλιξη της νόσου, τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς, και από την πορεία κομβικών κλάδων, όπως είναι ο τουρισμός και οι μεταφορές», αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών.

Χθες το βράδυ, πάντως, από το Ζάππειο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωνε με νόημα, «από την πρώτη στιγμή αποφύγαμε να θέσουμε ποσοτικούς στόχους και να κάνουμε ακριβείς προβλέψεις για το ύψος, το μέγεθος της οικονομικής ύφεσης που είχαμε μπροστά μας», χαρακτηρίζοντας σε κάθε περίπτωση «ενθαρρυντικά» τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου, τα οποία ανακοινώθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ.

Η συνέντευξη Σταϊκούρα έχει όμως και ένα εύσχημο, «ευχαριστώ, δεν θα πάρω», προς τον Γιάννη Στουρνάρα σημειωτέον. Στο ερώτημα της εφημερίδας αν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις όσον αφορά την επιμονή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος να πάρει η χώρα δάνεια από τον ESM, ο υπουργός Οικονομικών δίνει την εξής απάντηση:

«Με τα σημερινά δεδομένα, η Ελλάδα δεν χρειάζεται να προσφύγει στις νέες, ειδικές πιστοληπτικές γραμμές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Και τούτο διότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών κάνουν συνετή και υπεύθυνη χρήση του ‘ταμείου’ της χώρας. Γίνεται κατάλληλη χρήση των πόρων από τα ταμειακά διαθέσιμα των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και παράλληλα αντλούνται, με επιτυχία, παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, σημαντικά κεφάλαια από τις αγορές». Ενώ σε όλα τα παραπάνω ο Χρ. Σταϊκούρας προσθέτει «τα αυξημένα περιθώρια δημοσιονομικής ευελιξίας και ενίσχυσης της ρευστότητας», όπως επίσης την αξιοποίηση των νέων ευρωπαϊκών εργαλείων κ.ο.κ.

Ν. Παπ.

Σχετικά Άρθρα