Νέα δήλωση γρίφος από Ντομπρόβσκις: Η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει μέρος των 32 δισ. για μεταρρυθμίσεις της εποπτείας
Διευκρινίσεις αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτό, έδωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος μίλησε σε διαδικτυακή εκδήλωση του Economist.
Απαντώντας σε ερώτηση για το ελληνικό καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, ο αντιπρόεδρος, επεσήμανε πως «η Ελλάδα θα αντιμετωπιστεί όπως κάθε άλλη χώρα στο Resilience and Recovery Fund», ενώ συνέχισε: «Στην πραγματικότητα, με το ταμείο η Ελλάδα θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που είναι μέρος της διαδικασίας της ενισχυμένης εποπτείας».
Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο επεσήμανε πάντως ότι οι πόροι του ταμείου ανάκαμψης είναι μια προσωρινή ευκαιρία για τα κράτη – μέλη και οι μεταρρυθμίσεις «αποτελούν μέρος της διαδικασίας, μην κάνει κανείς το λάθος να πιστεύει το αντίθετο». Υπογράμμισε σε κάθε περίπτωση ότι «η λέξη ‘μεταρρύθμιση’ δεν είναι μια βρώμικη λέξη».
Απαντώντας δε σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μείωσης φόρων, ο Ντομπρόβσκις, δήλωσε: «Δεν θα πρέπει να τρέχουμε μπροστά από τα γεγονότα. Οι χώρες οφείλουν να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους, τα οποία η Κομισιόν θα αξιολογήσει ως σύνολο. Είναι νωρίς ακόμη να τοποθετηθούμε για συγκεκριμένα επί μέρους στοιχεία που μπορεί να είναι ή να μην είναι μέρος της διαδικασίας».
Ο ίδιος επεσήμανε ότι στόχος είναι να αρχίσει η χρηματοδότηση «το συντομότερο δυνατό», γι’ αυτό κι ενθάρρυνε τα κράτη – μέλη να καταθέσουν τα σχέδια προς χρηματοδότηση μέχρι το φθινόπωρο.
Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν είχε τονίσει πως οι δεσμεύσεις της ενισχυμένης εποπτείας θα πρέπει να εμπεριέχονται στο ελληνικό σχέδιο επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων για την αξιοποίηση των πόρων που αναλογούν στην Ελλάδα από το ευρωπαϊκό πακέτο ανάκαμψης.
Είχε επίσης ξεκαθαρίσει ότι αποδέσμευση των πόρων προς τα κράτη – μέλη της ΕΕ θα γίνεται σε δόσεις και θα συνδέεται άμεσα με συγκεκριμένα ορόσημα, τα οποία ναι μεν θα συμφωνούνται με τα κράτη – μέλη, αλλά θα συναρτώνται με τις συστάσεις του ευρωπαϊκού εξαμήνου και την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.