Απάντηση στους επικριτές από την Γ. Αγγελοπούλου: Η φιλοπατρία δεν είναι αποκλειστικότητα κανενός

Απάντηση στους επικριτές από την Γ. Αγγελοπούλου: Η φιλοπατρία δεν είναι αποκλειστικότητα κανενός

Η φιλοπατρία δεν είναι αποκλειστικότητα κανενός, τόνισε η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, στο πλαίσιο δημοσιογραφικών ερωτήσεων που ακολούθησαν τη συνέντευξη Τύπου για το έργο της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”.

Απαντώντας στην κριτική περί “ουδετεροπατρίας”, η κ. Αγγελοπούλου είπε ότι “γιορτάζουμε την Επανάσταση, φωτίζουμε την ιστορία Ελλήνων, προβάλουμε την Ελλάδα με μεγάλη περηφάνεια, προβάλουμε όλα τα θετικά που έγιναν, κι αν εμφανίζονται και σκοτεινές στιγμές, είναι κι αυτά ένας τρόπος για να διδαχθούμε εμείς οι Έλληνες, και να πάμε με αυτοπεποίθηση στο 2021, και να κοιτάξουμε μπροστά”. Όπως τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής, “δεν επιτρέπουμε σε κανένα” να μας κατηγορεί, “παριστάνοντας ότι το να είσαι φιλόπατρις είναι αποκλειστικότητα κάποιων. Όλοι αγαπάμε τη πατρίδα μας και αυτό θα δείξουμε”.

Ερωτηθείσα για την παραίτηση της ιστορικού Μάρως Ευθυμίου από την Επιτροπή, η κ. Αγγελοπούλου είπε ότι εκτιμά τον τρόπο που διηγείται την ιστορία, ότι στεναχωρήθηκε που παραιτήθηκε,”όμως (η κ. Ευθυμίου) έκανε πολλές προτάσεις, και εφόσον προκριθούν, πιστεύω ότι θα έρθει να μας βοηθήσει”.

Κληθείσα να σχολιάσει την κριτική για έλλειψη των εθνικών και θρησκευτικών συμβόλων από το σποτ της επιτροπής και την ανάρτηση άρθρων, που όπως ειπώθηκε, εμφάνιζαν τον Καποδίστρια ως “δικτάτορα” και τον Καραϊσκάκη ως “μισογύνη”, η κ. Αγγελοπούλου είπε ότι έχουμε σημαία, έχει τον σταυρό και “ριγούμε όταν τη βλέπουμε” να ανεβαίνει, πχ σε νίκη αθλητή ή με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Άλλο αυτό, και άλλο το λογότυπο της Επιτροπής, με τα κύματα που έχουν ανεβοκατεβάσματα και που τελειώνει ανοδικά, δηλαδή ότι περάσαμε τα κύματα αυτά, και προχωρούμε παραπάνω.

Για τους αρθρογράφους των συγκεκριμένων άρθρων, και πιο συγκεκριμένα για τον κ. Χατζή, είπε ότι έχει γράψει πραγματεία για τον Καποδίστρια σε ξένο λεξικό. Σημείωσε ωστόσο, ότι το λάθος ήταν ότι απομονώθηκε ένα μικρό κομμάτι από παλαιότερο άρθρο του και ανέβηκε. Σκοπός δεν ήταν να υποτιμήσουμε τον Καποδίστρια. Ο ρόλος μας δεν είναι να γράψουμε ιστορία, αλλά να προβάλουμε τη ιστορία. Και από όλα αυτά που έγιναν στην Ελλάδα μας, υπάρχουν λαμπρές και σκοτεινές στιγμές, που ακόμα και η αναφορά, είναι ένα μάθημα, επισήμανε η πρόεδρος της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”. Όσο για τον Γ. Καραϊσκάκη, είπε ότι ήταν μια “αθυρόστομη φυσιογνωμία” για την οποία γράφηκαν πολλά, “αλλά έδωσε το αίμα του για την Ελλάδα. Αυτά πρέπει να αφήσουμε [..] Ζητώ συγγνώμη εάν προσβάλαμε”.

Για τις επαφές της με ξένους πρέσβεις, και εάν συναντήθηκε με τον πρεσβευτή της Τουρκίας, η κ. Αγγελοπούλου είπε ότι έχει ήδη δει τους πρεσβευτές της Ρωσίας, των ΗΠΑ, της Γαλλίας, του ΗΒ, της Γερμανίας και της Αιγύπτου, και ότι προγραμματίζεται η συνάντηση με άλλους 14 πρέσβεις. Θέλουν να δουν πώς θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια, να δουν το πώς η Ελλάδα έμεινε όρθια, άντεξε και κρατά τις αξίες της ζωντανές, είπε η κ. Αγγελοπούλου.

Για τα οικονομικά της επιτροπής, επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει επιβάρυνση του Δημοσίου. Είπε συγκεκριμένα, ότι υπάρχουν δράσεις αυτοχρηματοδοτούμενες, δηλαδή που έχει χρήματα ο φορέας, ότι υπάρχουν δράσεις ημιχρηματοδοτούμενες, δηλαδή οι προτείνοντες ζητάνε τη συμπαράσταση της Επιτροπής, ότι υπάρχουν δράσεις χωρίς καθόλου χρηματοδότηση και εξαρτάται από τα έσοδά μας (πχ από την έκδοση αναμνηστικών νομισμάτων) ή από χορηγούς, τοπικά, που θα θέλουν να υιοθετήσουν αυτές τις δράσεις, και τέλος, ότι υπάρχουν και δράσεις που δεν θέλουν χρηματοδότηση, αλλά οι φορείς τους απλά ζητούν να μπουν υπό την αιγίδα της επιτροπής.

Για το ενδεχόμενο η “εσωστρέφεια” λόγω πανδημίας να συνεχιστεί, η κ. Αγγελοπούλου είπε ότι υπάρχει και “σχέδιο Β”. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να ετοιμάσουμε τις καλές προτάσεις, και εάν δεν μπορούν να υλοποιηθούν λόγω υγειονομικών μέτρων, θα οργανώσουμε ένα συνέδριο ψηφιακά ή θα εκδώσουμε ένα κείμενο ψηφιακά, είπε η πρόεδρος της Επιτροπής. Εξέφρασε πάντως την ελπίδα, ότι με τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα, τις αντοχές και την πειθαρχία που έδειξαν οι Έλληνες και το κράτος που λειτούργησε ως φίλος του πολίτη, να επιτρέψουν να μην έχουμε τέτοιους προβληματισμούς.

Απάντηση Γιάννας Αγγελοπούλου για τις πρόσφατες επιθέσεις που δεχθηκε: «Η Επιτροπή δεν έχει ρόλο, πρόθεση ή βούληση να ξαναγράψει την Ιστορία ή να προκρίνει μια συγκεκριμένη ερμηνεία της Ελληνικής Επανάστασης και της Ιστορίας μας συνολικά. Ούτε γράφουμε, ούτε αναθεωρούμε την Ιστορία και αυτό θέλω να είναι απολύτως ξεκάθαρο». Επίσης, διευκρίνισε ότι «στο πλαίσιο του ρόλου που μας έχει ανατεθεί από την Πολιτεία, κανένας συνεργάτης ή στέλεχος της Επιτροπής, δεν δικαιούται να λογοκρίνει την άποψη των μελών της Ολομέλειας. Θέλουμε όλοι, και όχι μόνο τα μέλη της Ολομέλειας, να έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε έναν πολιτισμένο, δημοκρατικό διάλογο. Άλλωστε βρισκόμαστε στον τόπο όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία και η διαλογική συζήτηση. Πάντα, φυσικά, με σεβασμό στη συλλογική μας μνήμη, στις ευαισθησίες των Ελλήνων, στην θρησκευτική μας παράδοση και στην πολιτιστική μας κληρονομία. Στην Επιτροπή πιστεύουμε ότι ο διάλογος δεν είναι κίνδυνος, είναι μέσο για να γνωρίσουμε ακόμα καλύτερα την Επανάσταση». Ακόμη, σχετικά με την κριτική που έχει δεχθεί η Επιτροπή, η κυρία Αγγελοπούλου τόνισε τα εξής: «Η όποια κριτική γίνεται στην προσπάθειά μας είναι καλοδεχούμενη και μπορεί να είναι και χρήσιμη. Όταν όμως γίνεται με όρους συγκρουσιακούς, δεν βοηθάει κανέναν και σίγουρα όχι τον σκοπό που υποτίθεται ότι “υπηρετεί”. Πολύ περισσότερο όταν αμφισβητεί τον πατριωτισμό και την εθνική ευαισθησία του οποιουδήποτε. Η Επιτροπή και εγώ προσωπικά θα μείνουμε επικεντρωμένοι στον στόχο μας».

Στη ερώτηση για τις δράσεις της Επιτροπής στο εξωτερικό, η κ. Αγγελοπούλου είπε ότι είναι “τύχη αγαθή” η συμμετοχή ανθρώπων όπως οι κκ Δασκαλάκης, Γόντικας, Γρ. Παπαδόπουλος και Παπαδημητρίου, που δουλεύουν για δράσεις στις ΗΠΑ. Προανήγγειλε μάλιστα, δράσεις των αμερικανικών πανεπιστημίων Πρίνστον και Κολούμπια, τα οποία, χωρίς να ζητούν χρήματα, θα κάνουν κάτι για τα 200 χρόνια από το 1821, στην Ελλάδα. Όπως συμπλήρωσε ο κ. Κ. Κοντογιάννης, υπάρχουν σχέδια για δράσεις στη Βοστώνη, το Μόναχο, τα Τίρανα, το Λονδίνο, και σε όσο περισσότερα σημεία πλανήτη είναι εφικτό.

Τέλος, σε ερώτηση για το χορηγικό πρόγραμμα, ο κ. Μ. Σίμιτσεκ είπε ότι έχει ατονίσει, καθώς σταμάτησε η ροή νέων χορηγών, λόγω πανδημίας. Τόνισε όμως, ότι οι παλιοί χορηγοί δεν έχουν αθετήσει (τη δέσμευσή τους) και ότι η Επιτροπή έχει την απαιτούμενη ρευστότητα. Είπε επίσης, ότι ο προϋπολογισμός της Επιτροπής θα βγει όταν ολοκληρωθεί το πλέγμα των δράσεων που θα υλοποιηθούν.

Η κυρία Αγγελοπούλου ανακοίνωσε, ακόμη, τις πρώτες δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του έργου του Επιτροπής.

Η πρώτη δράση με τίτλο “Διαδρομές της Επανάστασης” θα δίνει τη δυνατότητα σε 200 νέα παιδιά, χωρισμένα σε 5 ομάδες, να ακολουθήσουν διαδρομές σε όλη την Ευρώπη με θεματικές που ανασυνθέτουν την Επανάσταση. Κάθε Διαδρομή θα συνδέεται με μια πτυχή της: Φιλική Εταιρεία, Φιλελληνισμός, Καποδίστριας, Ελληνική Διασπορά, Ελληνική Επανάσταση. Το πρόγραμμα θα συνδιαμορφωθεί με το Υπουργείο Εξωτερικών και στη συνέχεια θα γίνει ντοκιμαντέρ, με τα χαρακτηριστικά των σύγχρονων ιστορικών οδοιπορικών.
Η δεύτερη δράση με τίτλο “Οι Εφημερίδες της Ελληνικής Επανάστασης (1821-1832)”, θα περιλαμβάνει, για πρώτη φορά, την αποδελτίωση του συνόλου των εφημερίδων που κυκλοφόρησαν στον ελληνικό χώρο κατά την περίοδοo 1821-1832. Παράλληλα, θα αποδελτιωθούν οι αναφορές για την Ελληνική Επανάσταση στα μεγάλα έντυπα του εξωτερικού την εποχή εκείνη. Το σύνολο της αποδελτίωσης θα αναρτηθεί σε ειδική ιστοσελίδα και θα είναι προσβάσιμο στο ευρύ κοινό.
Η τρίτη δράση με τίτλο “Οι Έλληνες Έμποροι και η Επανάσταση του 1821” θα αφορά στην παραγωγή μιας σειράς ντοκιμαντέρ που θα παρουσιάζουν τη δραστηριότητα των Ελλήνων εμπόρων από την ύστερη Τουρκοκρατία έως την Επανάσταση του 1821, τον ρόλο τους στην προετοιμασία της Επανάστασης και τη συμβολή τους στη δημιουργία του νέου Ελληνικού Κράτους. Η δράση αυτή θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, ο οποίος και την υπέβαλε και είναι μια έμπρακτη απόδειξη ότι η Επιτροπή μας είναι εδώ για να συνθέσει, να αναδείξει και να προωθήσει ιδέες που μπορούν να συμβάλουν στον εορτασμό των 200 χρόνων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα