“Στρατιωτική απάντηση” εάν η Τουρκία προχωρήσει σε έρευνες; Οι σκέψεις της κυβέρνησης και η ανάγκη εθνικής συνεννόησης
Η κυβέρνηση δεν το ομολογεί, ωστόσο στην περίπτωση που η Άγκυρα αποφασίσει να προχωρήσει σε έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας η Ελλάδα είναι πιθανώς αναγκασμένη να απαντήσει στρατιωτικά.
Η κυβέρνηση επιμένει στην άποψη πως “οι παράνομες ενέργειες δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα”, ωστόσο το γεγονός πως μέχρις ώρας δεν έχει υπάρξει αμερικανική ή ευρωπαϊκή αντίδραση δημιουργεί εύλογα ένα διπλωματικό κενό. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε (Real fm) πως “υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία των νησιών”, όμως δεν απάντησε στο αίτημα για την διεξαγωγή Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝ.ΑΛ. “Απαντάμε με ενότητα”, είπε ο κ. Πέτσας, ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου δεν επιθυμούν μια συνεννόηση σε αυτό το υψηλό επίπεδο.
“Παρακολουθούμε με προσοχή τις ενέργειες της Τουρκίας και είμαστε έτοιμοι να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα μας στην υφαλοκρηπίδα”, είπε ο κ. Πέτσας.
Κ. Φίλης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής απάντησης
Αν η Τουρκία προχωρήσει σε έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας τότε θα παραβιάσει κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, δηλώνει στο liberal.gr ο Κωνσταντίνος Φίλης, τονίζοντας πως σε αυτή την περίπτωση όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά και πάνω στο τραπέζι. Σημειώνει δe πως αν εξαντληθούν οι διπλωματικές οδοί και οι νομικές παρεμβάσεις τότε το τελευταίο που μένει είναι η στρατιωτική απάντηση αν και όλοι απεύχονται μια τέτοια εξέλιξη.
Σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων η Τουρκία δείχνει διατεθειμένη να προχωρήσει σε σχετικές ενέργειες για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Στόχος πάντως δείχνει να είναι, όπως σημειώνει να δείξει προς όλους ότι μπορεί να το κάνει προκειμένου να αναδείξει την ηγεμονική της θέση στην περιοχή αλλά και να επιχειρήσει να σύρει σε διαπραγματεύσεις την ελληνική πλευρά με τους όρους της.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον Κ. Φίλη με τις διαδικασίες που ακολουθεί και με τη χρήση των 6 ναυτικών μιλίων, που σημειωτέον είναι χωρικά ύδατα και όχι υφαλοκρηπίδα η οποία επεκτείνεται μέχρι τα 12, η Τουρκία θέλει να αποκόψει το Κρητικό πέλαγος από τα Δωδεκάνησα να απομονώσει το Καστελόριζο και να θέσει εκτός Ανατ. Μεσογείου την Ελλάδα.
Χαμί Ακσόϊ: Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, αναφέρει ότι “τα νέα τεμάχια για τα οποία τα Τουρκικά Πετρέλαια υπέβαλαν αίτηση για διεξαγωγή ερευνών και γεωτρήσεων είναι εντός των ορίων της υφαλοκρηπίδας που ανακοίνωσε η Τουρκία στα Ηνωμένα Έθνη.
“Η χώρα μας όπως ανακοίνωσε πολλές φορές θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να κάνει χρήση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων σε αυτή την περιοχή”, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.
Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνει πως το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας που η χώρα μας επικαλείται τη δικαιώνουν και περιλαμβάνουν πρόνοιες που πρέπει να αξιοποιηθούν. Καταλήγει δε λέγοντας ότι η οριοθέτηση ΑΟΖ αποτελεί λύση και απάντηση στην Τουρκία. Μάλιστα αναφέρει πως η οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο βρίσκεται σε καλό δρόμο και ίσως σύντομα υπάρξουν και εξελίξεις γεγονός πως θα δημιουργήσει μια νομική βάση με μια νόμιμη συμφωνία άμεσα αξιοποιήσιμη από την ελληνική πλευρά.
Επιμένει η Άγκυρα-Η αντίδραση της Αθήνας
Εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, βάσει των ορίων που έχουν δηλωθεί στον ΟΗΕ, βρίσκονται οι περιοχές αδειοδότησης της ΤΡΑΟ για έρευνες και γεωτρήσεις, επιμένει η Άγκυρα, με δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι προς απάντηση των χθεσινών δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια.
«Οι νέες περιοχές αδειοδότησης που όρισε η ΤΡΑΟ για την διεξαγωγή ερευνών και γεωτρήσεων βρίσκονται εντός των ορίων της υφαλοκρηπίδας μας που έχει δηλώσει η χώρα μας στον ΟΗΕ. Η χώρα μας θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της σε αυτή την περιοχή, κάτι που έχει επανειλημμένα δηλώσει», αναφέρει ο Χ. Ακσόι.
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ δηλώνει ότι η Τουρκία δεσμεύεται για την «προστασία των δικαιωμάτων της χώρας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο» και προειδοποιεί ότι «όλες οι σεισμικές δραστηριότητες ερευνών και γεωτρήσεις πραγματοποιούνται κανονικά βάσει του προκαθορισμένου προγράμματος».
Η Τουρκία με την αναμενόμενη αυτή δήλωση επιμένει στη μονομερή γνωστοποίηση συντεταγμένων στο ΟΗΕ, οι οποίες θεωρούνται από την ίδια αυθαίρετα ως εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της και με βάση και το Τουρκολυβικό Μνημόνιο και τις θεωρίες περί μη επήρειας των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες πέραν των χωρικών υδάτων τους,επεκτείνει παράνομα την τουρκική υφαλοκρηπίδα μέχρι και τα όρια των 6 ν.μ. των ελληνικών νησιών στο τόξο Ρόδος, Κάρπαθος, Κρήτη, εξαφανίζοντας έτσι όλη την ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Εχθές, η κρατική εταιρεία ΤΡΑΟ ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση την άδεια για έρευνες σε οικόπεδα τα οποία βρίσκονται ακόμη και σε μικρή απόσταση από τα χωρικά ύδατα της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κρήτης και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Έντονη ήταν η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, στο οποίο εκλήθη ο Πρέσβυς της Τουρκίας και του διενεργήθηκε διάβημα.
Είχε προηγηθεί δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια, ο οποίος είχε τονίσει ότι «στο πλαίσιο σειράς ενεργειών με τις οποίες η Τουρκία αποπειράται βήμα – βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας», προσθέτοντας ότι «αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο τη Θάλασσας».
Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι η νέα τουρκική ενέργεια εκ μέρους της ΤΡΑΟ «αποτελεί παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού μνημονίου».
«Να είμαστε σαφείς. Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και για τις συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητας είναι δεδομένες. Έχουν γνωστοποιηθεί προς την Τουρκία επανειλημμένα», είχε σημειώσει ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος καταλήγοντας τόνιζε πως «η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει».
H απάντηση του Γιώργου Κατρούγκαλου
Με πληροφορίες από hellasjournal.com, liberal.gr