Ραγδαίες εξελίξεις: Η Άγκυρα δρομολογεί γεωτρήσεις εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Ραγδαίες εξελίξεις: Η Άγκυρα δρομολογεί γεωτρήσεις εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Σε συνολικά 24 οικόπεδα χώρισε με επίσημη πράξη η Άγκυρα την περιοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου που εκτείνεται από τις τουρκικές ακτές μέχρι το σημείο που με βάση αυτό αρχίζει η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Λιβύης (οικόπεδα U16 και U17), σύμφωνα με την αρίθμηση της τουρκικής κυβέρνησης. Η δημοσίευση της πράξης αυτής στην Εφημερίδας της Κυβερνήσεως της γείτονος, ουσιαστικά αποτελεί το προηγούμενο βήμα πριν την οριστική παραχώρηση συμβολαίων επί των 24 οικοπέδων στην Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων (ΤΡΑΟ).

Κάποια από αυτά τα οικόπεδα βρίσκονται από έξι μίλια και πλέον ανατολικά της Κρήτης, της Κάσου, της Καρπάθου και της Ρόδου και επικαλύπτουν μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο οικόπεδο στο Καστελόριζο, ωστόσο είναι απολύτως σαφές ότι ο συγκεκριμένος διαχωρισμός αποτελεί το επόμενο στάδιο αμφισβήτησης της Ελληνικής κυριαρχίας στην υφαλοκρηπίδα της. Ο διαχωρισμός έχει γίνει, βεβαίως, με βάση τις πρόνοιες του τουρκολιβυκού μνημονίου το οποίο ακολουθείται ως ο οδηγός, αλλά και με την πάγια τουρκική θέση ότι τα ελληνικά νησιά δεν διαθέτουν υφαλοκρηπίδα, αλλά μόλις 6 ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων.

Στο φύλλο της Εφημερίδας της Τουρκικής κυβέρνησης της 30ης Μαΐου, καταγράφονται και αιτήματα από 15ης Απριλίου για έρευνες από την ΤΡΑΟ προς την αρμόδια Γενική Γραμματεία του υπουργείου Ενέργειας, τα οποία βρίσκονται όλα στα δυτικότερα οικόπεδα, πλησίον των προαναφερθέντων ελληνικών νησιών.

Η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί φυσική συνέχεια του τουρκολιβυκού μνημονίου και δείχνει την Τουρκία να επισπεύσει παρότι, για παράδειγμα, ο σχετικός χάρτης δεν έχει αναρτηθεί στην αρμόδια Διεύθυνση του ΟΗΕ. Πρακτικά από το Σάββατο μετράει αντίστροφα ο χρόνος για το επόμενο βήμα της Άγκυρας, δηλαδή τις σεισμικές έρευνες σε περιοχή που βρίσκεται εντός Ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Αναμένεται να φανεί πότε η Άγκυρα θα προχωρήσει στην έκδοση της σχετικής NAVTEX από τον σταθμό της Αττάλειας όπου υπάγεται η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και, βεβαίως, ο χρόνος που θα επιλεγεί γι’ αυτό. Φυσικά, το τελικό στάδιο, μετά και τις σεισμικές έρευνες είναι οι γεωτρήσεις.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αντιμετωπίζεται από την Αθήνα εντός των αναμενομένων από την Άγκυρα κινήσεων, ωστόσο η ταχύτητα με την οποία έγιναν και οι τελευταίες αυτές κινήσεις, προβληματίζουν. Η σπουδή συνδέεται πέραν πάσης αμφιβολίας με τον «αέρα» που δίνει στην κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η διάσωση της κυβέρνησης του Φαγέζ αλ Σάρατζ και η υποχώρηση του Χαλίφα Χαφτάρ από τα περίχωρα της Τρίπολης στη Λιβύη. Πρακτικά η κυβέρνηση αλ Σάρατζ, η οποία διασώθηκε κατά κύριο λόγο μέσω των τουρκικών ενισχύσεων είναι πλέον σχετικά σταθερή.

Η τουρκική δραστηριοποίηση αποτελεί και το χειρότερο δυνατό σενάριο με βάση της υφιστάμενες προσδοκίες από την ελληνική πλευρά. Στην Αθήνα ως βασικότερο σενάριο αντιμετωπιζόταν η πιθανότητα έναρξης σεισμικών ερευνών στα νότια της Κρήτης, σε περιοχής εντός της Λιβυκής αρμοδιότητας (με βάση το Τουρκολιβυκό μνημόνιο), έπειτα από αίτημα της Τρίπολης από την ΤΡΑΟ. Ωστόσο η οικοπεδοποίηση της περιοχής στα δυτικά του 28ου μεσημβρινού υποδηλώνει ξεκάθαρα ότι η Άγκυρα προχωρά ταχέως, μάλιστα σε περιοχές πλησίον των ελληνικών νησιών, δίχως να αναμένει την ολοκλήρωση των τεχνικών λεπτομερειών στον ΟΗΕ. 

Σχετικά Άρθρα