Υπήρξε λογοκρισία στο BBC;
Μια μεγάλη αντιπαράθεση έχει ανοίξει στη Μεγάλη Βρετανία, μετά την απόφαση του BBC να “κόψει” την εκπομπή της Έμιλι Μέιτλις με αφορμή σχόλιο που έκανε για τον σύμβουλο του Τζόνσον Ντόμινικ Κάμινγκς. Η διευθυντική ομάδα του BBC κάνει λόγο για παραβίαση των κανόνων αμεροληψία, όμως πολλοί μιλούν για λογοκρισία….
Τα γεγονότα και οι αντιδράσεις έχουν ως εξής:
Το βράδυ της Τετάρτης στην εκπομπή Newsnight στο BBC η Έμιλι Μέιτλις έκανε σχόλιο – τοποθέτησή της στο άνοιγμα για τον Ντόμινικ Κάμινγκς. Η εν λόγω εκπομπή του Newsnight επικεντρώθηκε στον Κάμινγκς, τον ανώτερο σύμβουλο του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, και το σκάνδαλο που έχει προκληθεί μετά την αποκάλυψη ότι παραβίασε τους κανόνες lockdown διανύοντας 400 χλμ από το Λονδίνο στο Ντέραμ της βόρειας Αγγλίας, αλλά και μετά την άρνηση του Κάμινγκς να παραιτηθεί και μετά τη στήριξη του Τζόνσον.
Τόσο η αντιπολίτευση όσο και μέλη του κυβερνώντος κόμματος των Τόρις ζήτησαν την παραίτηση του αμφιλεγόμενου συμβούλου – αρχιτέκτονα της εκστρατείας υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016.
«Ο Ντόμινικ Κάμινγκς παραβίασε τους κανόνες – η χώρα το βλέπει αυτό και είναι σοκαρισμένη που η κυβέρνηση δεν μπορεί να το δει», είπε η Έμιλι Μέιτλις ξεκινώντας την εκπομπή.
«Όσο περισσότερο οι υπουργοί και ο πρωθυπουργός μας λένε ότι ενήργησε εντός (των κανόνων), τόσο πιο θυμωμένη η απάντηση σε αυτό το σκάνδαλο μπορεί να είναι», συνέχισε.
«Αυτός (ο Κάμινγκς) ήταν ο άντρας, θυμηθείτε, που πάντα έπιανε το λαϊκό αίσθημα, που έβαζε την ταμπέλα της τεμπέλικης ελίτ σε όλους εκείνους με τους οποίους διαφωνούσε. Πρέπει να καταλάβει ότι το λαϊκό αίσθημα τώρα είναι αυτό της οργής, της απέχθειας και της απελπισίας».
«Έκανε όσους πάσχισαν να τηρήσουν τους κανόνες να αισθάνονται ανόητοι και επέτρεψε σε πολλούς άλλους να υποθέσουν ότι μπορούν τώρα να τους παραβιάζουν. Ο πρωθυπουργός τα γνωρίζει όλα αυτά και επέλεξε να τα αγνοήσει», συνέχισε στην τοποθέτησή της η Μέιτλις.
Το βίντεο διάρκειας ενός λεπτού έγινε viral, και συγκέντρωσε πάνω από 7 εκατομμύρια προβολές στο Twitter.
Οι τηλεθεατές εξεπλάγησαν βλέποντας μια άλλη δημοσιογράφο Κέιτι Ραζάλ να βρίσκεται στη θέση της παρουσιάστριας της εκπομπής την επόμενη μέρα.
Ο εναρκτήριος μονόλογος της Μέιτλις προκάλεσε πολλές διαμαρτυρίες, αλλά η απουσία της την επόμενη μέρα οδήγησε σε μια τεράστια αντίδραση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με μέλη των μέσων ενημέρωσης και του κοινού να κατηγορούν το BBC ότι την απομάκρυνε από την εκπομπή.
Η Ραζάλ αργότερα έγραψε στο Twitter: «Ενημερωτικά, το BBC δεν ζήτησε από την Έμιλι Μέιτλις να πάρει ρεπό σήμερα – και αν νόμιζα ότι αυτό ήταν, σίγουρα δεν θα είχα συμφωνήσει να παρουσιάσω το σόου».
Η ίδια η Μέιτλις ανέφερε σε ανάρτησή της: «Τόσο ευγνωμονούσα στην φίλη μου και εξαιρετική συνάδελφό μου που με αντικατέστησε σήμερα το βράδυ. Το έκανε επειδή ζήτησα ρεπό – γνωρίζοντας ότι το αποψινό πρόγραμμα θα ήταν στα καλύτερα χέρια».
«Είμαι φορτισμένη από όλη την καλοσύνη, τα μηνύματα – και την υποστήριξη – και πιθανόν έχω χάσει πολλά από αυτά. Ένα μεγάλο ευχαριστώ από εμάς όλους στο Newsnight», είπε σε ξεχωριστό tweet.
Η επίσημη εκδοχή του BBC και η αντιδράσεις
Το BBC ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η Μέιτλις παραβίασε τους κανόνες αμεροληψίας.
«Ελέγξαμε το σύνολο της χθεσινοβραδινής εκπομπής Newsnight, συμπεριλαμβανομένου του εναρκτήριου σχολίου, και ενώ πιστεύουμε ότι το πρόγραμμα περιείχε δίκαιη, συνετή και σχολαστική δημοσιογραφία, πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να κάναμε περισσότερα για να καταστήσουμε σαφές ότι η εισαγωγή ήταν μια περίληψη των ερωτήσεων που θα εξετάζαμε, με όλα τα συνοδευτικά στοιχεία, στο υπόλοιπο πρόγραμμα», ανέφερε η δημόσια ραδιοτηλεόραση του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Όπως συνέβη, πιστεύουμε ότι η εισαγωγή που μεταδώσαμε δεν πληρούσε τα πρότυπα της αμεροληψίας μας».
Η Μισέλ Στάνιστριτ, γενική γραμματέας της Εθνικής Ένωσης Δημοσιογράφων, διαφώνησε έντονα:
«Σε μια εποχή εθνικής κρίσης, η ειλικρινής και άφοβη δημοσιογραφία που ελέγχει διεξοδικά και κρατά υπόλογη αυτήν την κυβέρνηση είναι πιο απαραίτητη από ποτέ».
«Θα πρέπει να δοθούν συγχαρητήρια σε δημοσιογράφους που κράτησαν υπόλογους τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για ενέργειες που διατρέχουν κίνδυνο μνημειώδους παραβίασης της εμπιστοσύνης κατά τη διάρκεια μιας κρίσης δημόσιας υγείας», δήλωσε η Στάνιστριτ, προσθέτοντας ότι είναι «πασιφανές» ότι ο Κάμινγκς παραβίασε τους κανόνες lockdown.
Η στάση του BBC περιπλέχθηκε περαιτέρω από το γεγονός ότι περίπου την ίδια στιγμή στήριξε την πολιτική του συντάκτρια Λόρα Κένσμπεργκ.
Η Κένσμπεργκ προκάλεσε μια καταιγίδα κριτικής αφού απάντησε σε ένα tweet του δημοσιογράφου που αποκάλυψε το σκάνδαλο του Κάμινγκς με τρόπο που πολλοί έκριναν ως υπεράσπιση του συμβούλου του Τζόνσον.
«Η πηγή λέει ότι το ταξίδι του ήταν σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες, καθώς ο Κάμινγκς πήγε να μείνει με τους γονείς του, ώστε να μπορούν να βοηθήσουν στη φροντίδα του παιδιού του, ενώ αυτός και η σύζυγός του ήταν άρρωστοι – επιμένουν ότι δεν παραβίασαν το lockdown», είπε η Κένσμπεργκ.
Το BBC είπε ότι έλαβε παράπονα για το tweet, αλλά αρνήθηκε να πει πόσα. Η Press Gazette ανέφερε ότι πρέπει να ήταν μεγάλος αριθμός παραπόνων καθώς το BBC αναγκάστηκε να εκδώσει δημόσια ανακοίνωση στην ενότητα για «σημαντικές διαμαρτυρίες ανησυχίας του ευρύ κοινού».
Η ανακοίνωση του BBC ανέφερε: «Δεν θεωρούμε ότι η Λόρα έκανε tweets για την υπεράσπιση του Ντόμινικ Κάμινγκς. Η Λόρα απλώς ανέφερε πληροφορίες από μια πηγή και πιστεύουμε ότι αυτό αναφέρεται σαφώς στο tweet της. Ένα βασικό μέρος της δουλειάς της Λόρα είναι να αντανακλά τις απόψεις πολλών διαφορετικών πλευρών σε οποιαδήποτε είδηση, το οποίο και έκανε κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ της και στις αναρτήσεις της στο Twitter, το βράδυ της Παρασκευής και το υπόλοιπο του Σαββατοκύριακου.
Αυτή ήταν σαφώς μια μεγάλη είδηση που εξελισσόταν γρήγορα και πιστεύουμε ότι η Λόρα αντικατοπτρίζει πολλές διαφορετικές απόψεις, ενώ ταυτόχρονα διαπιστώνει τα γεγονότα και μεταδίδει με ακρίβεια τις πολλές λεπτομέρειες της ιστορίας».
Τόσο η Μέιτλις όσο και η Κένσμπεργκ προκάλεσαν αντιδράσεις αλλά για αντίθετους λόγους. Μόνο η μία επιπλήχτηκε. Και οι δύο παραμένουν στις θέσεις τους.
Στις αρχές Απριλίου, ενώ ο πρωθυπουργός Τζόνσον νοσηλευόταν σε μονάδα εντατικής θεραπείας, προσβεβλημένος με κορονοϊό, η Μέιτλις, στηλιτεύοντας τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, ο οποίος είχε πει πως ο Τζόνσον θα ξεπεράσει σίγουρα τον κορωνοϊό αφού είναι «μαχητής», είχε πει ξεκινώντας την εκπομπή:
«Η γλώσσα που χρησιμοποιείται για τον κορωνοϊό μοιάζει μερικές φορές τετριμμένη και αποπροσανατολιστική. Δεν επιβιώνεις από την αρρώστια μόνο αν έχεις δύναμη ψυχής και είσαι ισχυρός χαρακτήρας, ό,τι και αν μας λένε οι συνάδελφοι του πρωθυπουργού (…) Η ασθένεια δεν είναι ένας μεγάλος ισοπεδωτής, τις συνέπειες του οποίου φτωχοί και πλούσιοι επωμίζονται εξίσου -αυτό είναι ένας μύθος που χρειάζεται να καταρριφθεί».