Βαρουφάκης κατά Στουρνάρα: Τέσσερις λόγοι για να φύγει από την ΤτΕ

Βαρουφάκης κατά Στουρνάρα: Τέσσερις λόγοι για να φύγει από την ΤτΕ

Τέσσερις λόγους για τους οποίους η Βουλή των Ελλήνων πρέπει να απομακρύνει τον Γιάννη Στουρνάρα από την Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας, επικαλείται το ΜέΡΑ 25 σε ανακοίνωσή του.

Το ΜέΡΑ25 «κρίνει ότι ο κ. Στουρνάρας όχι μόνο δεν πρέπει να παραμείνει διοικητής της ΤτΕ αλλά ότι θα έπρεπε να έχει απομακρυνθεί από καιρό για τέσσερις συγκεκριμένους λόγους:

1ος λόγος: Παράβαση καθήκοντος την 15η Δεκεμβρίου 2014 όταν «προέβλεψε» έλλειψη ρευστότητας στην αγορά -κάτι που δεν επιτρέπεται ποτέ σε κανέναν διοικητή Κεντρικής Τράπεζας. Η δήλωσή του εκείνη ήταν ο προπομπός στην επιχείρηση ασφυξίας μιας κυβέρνησης που δεν είχε ακόμα εκλεγεί και οδήγησε σταθερά στα capital controls και την επικράτηση της τρόικας.

2ος λόγος: Παράβαση καθήκοντος όταν παραβίασε το άρθρο 4 του Καταστατικού της ΤτΕ [το οποίο ορίζει ότι «…η Τράπεζα στηρίζει τη γενική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης»] εισηγούμενος, όπως ο ίδιος ομολόγησε στην Επιτροπή Διαφάνειας και Θεσμών της Βουλής, στον πρόεδρο της ΕΚΤ «να μην ακούει» τον υπουργό Οικονομικών!

3ος λόγος: Εποπτική ανεπάρκεια. Σύμφωνα με το ΣτΕ, η ΤτΕ αποτελεί διοικητική αρχή για την εποπτεία επί των πιστωτικών ιδρυμάτων και τον έλεγχο της πίστης. Η ανεξέλεγκτη κατάσταση με την Τράπεζα ΑττικήςΑΤΤ +5,83%, η ασυδοσία στον δανεισμό κομμάτων και καναλιών και η απόλυτη ανυπαρξία πλάνου διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων που ακύρωσαν την τραπεζική πίστη συνιστούν ισχυρές αποδείξεις εποπτικής αποτυχίας.

4ος λόγος: Επιστημονική ανεπάρκεια που συνυφαίνεται με εμπρηστικές δηλώσεις. Πχ η πρόσφατη πρόβλεψή του για ύφεση 4% το 2020 και βέβαια η αυτοπροβολή του ως «σωτήρα» της χώρας την ώρα που, παρά τον ρόλο του στην ανατροπή της αναδιάρθρωσης χρέους που απαίτησε ο ελληνικός λαός με το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα του Ιουλίου 2015, και την εμμονή του για 3ο μνημόνιο αντί για αναδιάρθρωση χρέους, ισχυρίζεται ότι το μνημονιακό δάνειο των 86 δισ. για το οποίο τόσο δούλεψε χέρι-χέρι με την τρόικα, βαραίνει τη διαπραγμάτευση της περιόδου Ιανουαρίου-Ιουνίου που στόχο είχε την αναδιάρθρωση χρέους ώστε να μην χρειαστεί εκείνο το δάνειο.

Σχετικά Άρθρα