Μένουμε όρθιοι ΙΙ: Τι θα εξαγγείλει ο Αλ. Τσίπρας – “Ομπρέλα” για ευάλωτους, μισθωτούς, μεσαία τάξη και επιχειρήσεις
Από το Ζάππειο Μέγαρο, τον Ιούνιο του 2018, ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κήρυττε, επιτέλους, το τέλος των μνημονίων, την είσοδο της χώρας σε μια νέα περίοδο, όπου τη θέση της λιτότητας θα παίρνει κάθε μέρα και περισσότερο η κοινωνική δικαιοσύνη, όπως έλεγε τότε. Προσθέτοντας, «μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια καταφέραμε να επιλύσουμε το πρόβλημα του ελληνικού χρέους».
Δύο χρόνια μετά, από τον ίδιο χώρο, με τη θηλιά όχι μιας γραβάτας, αλλά της οικονομικής αβεβαιότητας, ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να παρουσιάσει τις προτάσεις του προκειμένου οι πολίτες να μην έλθουν αντιμέτωποι με νέο γύρο λιτότητας, νέα μνημόνια και εκτόξευση του χρέους.
Βεβαίως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πρωθυπουργός σήμερα, πιστεύει όμως ότι πρόγραμμα που εκπονήθηκε από τον ίδιο, τους αρμόδιους τομεάρχες (Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου, Παππάς), άλλα στελέχη που είχαν επίσης δοκιμασθεί στην άσκηση κυβερνητικής εξουσίας και τους συνεργάτες τους είναι μονόδρομος προκειμένου οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης να είναι κατά το δυνατόν μικρότερες.
Είναι αυτό που με άλλα λόγια σημείωνε στην κατακλείδα της δήλωσής του χθες, στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο εκπρόσωπος Τύπου Αλέξης Χαρίτσης: «Το πρόγραμμα “Μένουμε Όρθιοι” καταδεικνύει ότι δεν υπάρχουν μονόδρομοι. Έχουμε τις δυνατότητες και έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να μετασχηματίσουμε την μεγάλη αυτή κρίση σε ένα πρόγραμμα κοινωνικών μεταρρυθμίσεων και ριζοσπαστικών τομών που όχι μόνο θα απορροφήσουν τους κραδασμούς που έρχονται, αλλά θα ανοίξουν το δρόμο για μια νέα, ουσιαστική, περίοδο κοινωνικής ευημερίας και συλλογικής ασφάλειας».
Μένουμε Όρθιοι ΙΙ
Σύμφωνα με το επιτελείο του Αλ. Τσίπρα, το πρόγραμμα Μένουμε Όρθιοι ΙΙ είναι «ένα πρόγραμμα συγκεκριμένο, κοστολογημένο, με εξασφαλισμένες πηγές χρηματοδότησης, ρεαλιστικό και απολύτως αναγκαίο σήμερα για να διασφαλίσουμε το αύριο».
-Για να μπορέσουν, όπως αναφέρουν, όλοι οι «εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής» (ιατροί, νοσηλευτές, εργαζόμενοι σε υπηρεσίες καθαριότητας, κοινωνικές υπηρεσίες, δήμους, δίκτυα/υποδομές) να εργαστούν με ασφάλεια και με επαρκή μέσα για την καταπολέμηση της πανδημίας και την αντιμετώπιση των συλλογικών αναγκών της κοινωνίας μας στο μέλλον.
-Για να μπορέσουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες να επανέλθουν με αυτοπεποίθηση στην επιχείρηση τους και να μην σκέφτονται το ενδεχόμενο λουκέτου.
-Για να νιώσουν ασφάλεια οι εργαζόμενοι για τη δουλειά τους και οι ειδικές ομάδες (καλλιτέχνες αυτοαπασχολούμενοι) για το μέλλον τους. Πρέπει οι πλέον ευάλωτοι και πιο εκτεθειμένοι στις συνέπειες της πανδημίας να μην νιώθουν φόβο για το αν θα τα βγάλουν πέρα στο τέλος του μήνα με τις υποχρεώσεις τους (λογαριασμοί, ενοίκια, δάνεια, οικογενειακές υποχρεώσεις, έκτακτες ανάγκες).
-Για να μπορέσουν να λειτουργήσουν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα οι στρατηγικοί κλάδοι της οικονομίας μας (αγροτικός τομέας, μεταποίηση, μεταφορές, τουρισμός) για να προετοιμάσουμε την ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη του αύριο με επενδύσεις και δουλειές».
Το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιλαμβάνει, ειδικότερα, τρεις άξονες: κόσμος της εργασίας, επιχειρήσεις, εισόδημα έκτακτης ανάγκης.
Κάλυψη στο 100% του μισθού
«Η προστασία της εργασίας θα έπρεπε να αποτελεί, και αποτελεί για το ΣΥΡΙΖΑ, πρώτη προτεραιότητα σε αυτή την περίοδο», επισημαίνουν από την Κουμουνδούρου και προσθέτουν: «Τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη της εργασίας έχουν συγκεκριμένο στρατηγικό προσανατολισμό, την προστασία των εργαζομένων, τη διατήρηση της διαπραγματευτικής τους δύναμης και των μισθών και την ανατροπή των τάσεων απορρύθμισης της αγοράς εργασίας. Πρόκειται για την ακριβώς αντίθετη στρατηγική από αυτή που ακολουθεί η κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας».
Εξάλλου, «οι ήδη ασκούμενες από την κυβέρνηση πολιτικές στην αγορά εργασίας οδηγούν σε δραματική συρρίκνωση των μισθών και σε ενίσχυση των τάσεων αποδιάρθρωσης και ελαστικοποίησης. Η τάση αυτή πρέπει επειγόντως να αντιστραφεί. Χρειάζεται να αποτραπεί η γενικευμένη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, να προληφθεί ένα μεγάλο κύμα ανεργίας και να μην υπάρξουν μειώσεις μισθών», υποστηρίζουν επίσης.
Κεντρικό σημείο της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ είναι «η κάλυψη στο 100% του μισθού του εργαζόμενου και η διατήρηση της σχέσης εργασίας του, όπως αυτά ήταν διαμορφωμένα τον Φλεβάρη του 2020, προ κορωναϊού δηλαδή. Το Δημόσιο έρχεται να καλύψει πλήρως το μέρος του μισθού που αδυνατούν να καλύψουν οι επιχειρήσεις».
Έξυπνα εργαλεία για τις επιχειρήσεις
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη στήριξη της οικονομίας ειδικά σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία είναι φυσικά η στήριξη της ζήτησης αλλά και η στήριξη της προσφοράς. Επομένως αποφασιστικής σημασίας είναι η στήριξη των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εκτιμούν στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ προσβλέπει, μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, τη δημιουργία σύγχρονων εγγυοδοτικών εργαλείων, στα οποία το Δημόσιο αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του ρίσκου των δανείων, καθιστώντας τους όρους δανεισμού ελκυστικούς για τις επιχειρήσεις.
Επιπλέον σημαντικό ρόλο στη χορήγηση ρευστότητας πρέπει να παίξουν οι μικροπιστώσεις (microfinance): «Το νομοσχέδιο που ενεργοποιεί τον θεσμό των μικροπιστώσεων είχε ετοιμαστεί πλήρως επί ΣΥΡΙΖΑ (είχε μάλιστα ολοκληρωθεί και η σχετική διαβούλευση) αλλά δεν πρόλαβε να ψηφιστεί λόγων των πρόωρων εκλογών».
Με δεδομένο ότι «η πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα είναι δύσκολη έως αδύνατη για ένα μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ειδικά των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, προτείνουμε ένα πακέτο μέτρων που προκρίνει για αυτή την κατηγορία των επιχειρήσεων μέτρα ενίσχυσης απευθείας από το κράτος όπως το μέτρο της μη επιστρεπτέας προκαταβολή».
Ενώ στη φαρέτρα των προτάσεων είναι και άλλες ιδέες, όπως η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%, η μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις σε ποσοστό έως και 80%, η κατάργηση, για φέτος, του τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία.
Εισόδημα έκτακτης ανάγκης σε 2,2 εκατ. νοικοκυριά
Η δημιουργία ενός εισοδήματος έκτακτης ανάγκης είναι «η μόνη λύση ώστε να αντιμετωπιστεί ο άμεσος κίνδυνος μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας να βρεθεί σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και περιθωριοποίησης», πιστεύουν στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα.
Για τούτο και «το εισόδημα έκτακτης ανάγκης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει 2.200.000 νοικοκυριά στα οποία συμμετέχουν άνεργοι, επισφαλώς εργαζόμενοι (εργαζόμενοι με μπλοκάκι και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου), εποχικοί εργαζόμενοι, καλλιτέχνες, αγρότες και πληττόμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες. Όπως είναι φανερό, το μέτρο αυτό υποστηρίζει και τμήματα της μεσαίας τάξης που υπέστησαν ραγδαία απώλεια εισοδήματος λόγω της πανδημίας».
Δημόσιες επενδύσεις
Ένα ξεχωριστό κεφάλαιο είναι αυτό των δημόσιων επενδύσεων αποτελούν βασικό μέσο του αναπτυξιακού ρόλου του κράτους. «Υπό τις παρούσες συνθήκες οι δημόσιες επενδύσεις καλούνται να συμβάλλουν στη συγκράτηση της ύφεσης και ακόμα περισσότερο να οδηγήσουν τη φάση της ανάκαμψης σύμφωνα πάντα με τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της χώρας. Η πλήρης αξιοποίηση του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων (ΠΔΕ), το οποίο απαρτίζεται από τους εθνικούς πόρους και τους πόρους των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Ταμείων (ΕΣΠΑ) πρέπει να βρίσκεται στον πυρήνα του σχεδίου αντιμετώπισης της παρούσας οικονομικής κρίσης», θα πουν αύριο με την παρουσίαση του προγράμματός τους.
Και, εν τέλει, «στον αντίποδα των κυβερνητικών επιλογών είναι επιτακτική ανάγκη να ενεργοποιηθεί εκ νέου ένα γενναίο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων στην κατεύθυνση της βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης, της πράσινης μετάβασης και του ψηφιακού εκσυγχρονισμού της οικονομίας».
Νίκος Παπαδημητρίου