Τι επιδιώκουν ταυτοχρόνως οι Τούρκοι σε Έβρο και Αιγαίο- Οι “χαμηλοί τόνοι” του ΥΠΕΞ
Συμβολική αλλά και επιχειρησιακή αναβάθμιση της προκλητικότητάς της επιχειρεί η Τουρκία τα τελευταία 24ωρα, εστιάζοντας, όπως γίνεται αντιληπτό, τον σχεδιασμό της στην συνοριογραμμή του Έβρου. Το επεισόδιο της “κατάληψης” νησίδας που προήλθε από την αλλαγή της ροής του ποταμού (όπως συμβαίνει εποχικά ανάλογα με τις ροές των υδάτων) από Τούρκους στρατιώτες αποτελεί επιθετική ενέργεια που προβάλλεται από διεθνή ΜΜΕ (Daily Mail, The Sun κ.ά) ως “εισβολή”, παρά το γεγονός πως τόσο το υπουργείο Εξωτερικών, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση που εξέδωσε αποφεύγουν αυτό τον όρο.
Η ουσία, ωστόσο, εδράζεται στο γεγονός πως μετά την μεταναστευτική κρίση στον Έβρο που προκάλεσε η Άγκυρα, ο σχεδιασμός Ερντογάν “επιστρέφει” με κλιμάκωση ενεργειών. Υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, παρενοχλήσεις ακόμα και σκαφών της Frontex, τώρα και στρατιωτική παρουσία επί ελληνικού εδάφους (νησίδα).
Διπλωματικές πηγές εξηγούσαν πως η Τουρκία εντατικοποιεί τις στρατιωτικού τύπου επιχειρησιακές προκλήσεις σαν να επιδιώκει ελληνική αντίδραση με ισοδύναμα αποτελέσματα, κάτι που ίσως οδηγούσε σε “ατύχημα” ή και σκόπιμο, εκ μέρους της Άγκυρας, “θερμό επεισόδιο” σε θαλάσσια ή χερσαία περιοχή.
Η αντίδραση του ΥΠΕΞ ήταν ιδιαιτέρως ήπια σε βαθμό υποτίμησης του θεματος και ο Νίκος Δένδιας δέχεται κριτική επ΄ αυτού, αν και ο ίδιος χαρακτηρίζει “fake news” …”ακροδεξιών sites” τα περί εισβολής. Προφανώς δεν αναφέρεται σε μεγάλες βρετανικές εφημερίδες, όπως η Daily Mail, The Sun, ούτε σε γνωστά μέσα στην Ελλάδα (hellasjournal, δημοκρατία, κ.ά) που διατυπώνουν το ερώτημα εάν έχει “καταληφθεί” ελληνικό έδαφος. Επ΄αυτού δεν υπάρχει απάντηση από τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας.
“Η επικείμενη ύψωση του νέου φράχτη, που θα φτάνει σε μήκος πάνω από 40 χλμ, με ορισμένες πηγές μάλιστα να διπλασιάζουν την αρχική πρόταση, έχει φέρει το νέο ξέσπασμα των γειτόνων και κατά τ’ άλλα συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ.
Όλες οι προετοιμασίες για τον φράχτη έχουν γίνει από τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού αλλά και μέσω της πρωτοβουλίας Χρυσοχοϊδη με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που δεν απαιτείται καμία άλλη άδεια από Ελληνική δημόσια αρχή (δασαρχεία, πολεοδομίες κτλ) για την κατασκευή του φράχτη.
Η αντίδραση του ΥΠΕΞ
Σε διάβημα προς την τουρκική πλευρά προέβη η Αθήνα, κατόπιν εντολής του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, για το ζήτημα που έχει προκύψει σε σημείο του νοτίου Εβρου, με αφορμή την αλλαγή της κοίτης του ποταμού, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.
Πρόκειται για θέμα το οποίο ανέκυψε τις προηγούμενες εβδομάδες, αυτή τη φορά με αφορμή την παρουσίαση ενός τμήματος ελληνικού εδάφους ως τουρκικού.
Συγκεκριμένα, στον Νότιο Εβρο, στη θέση Μελισσοκομείο, η οποία βρίσκεται σε ένα σημείο το οποίο πλημμυρίζει κάθε χρόνο μετά το φθινόπωρο και με βάση τους χάρτες του 1923 ανήκει στην Ελλάδα, βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες στοιχεία της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της γείτονος.
Η διαφορά δεν είναι νέα και εδράζεται στην αλλαγή της κοίτης του ποταμού Εβρου. Η κοίτη έχει μετακινηθεί, με αποτέλεσμα στη θέση της να βρίσκεται πλέον ένα έλος, το οποίο το καλοκαίρι ξεραίνεται και τον χειμώνα πλημμυρίζει δημιουργώντας εκεί μια νησίδα. Αυτή τη μεταφορά της κοίτης εκμεταλλεύεται η Τουρκία προκειμένου να διεκδικήσει μια περιοχή η οποία φθάνει τα περίπου 16 στρέμματα γης. Τριβές υπήρχαν και στο παρελθόν, ωστόσο, πλέον, στην περιοχή υπάρχει η σταθερή παρουσία δυνάμεων ασφαλείας της Τουρκίας, οι οποίες και εμποδίζουν τις εργασίες των στελεχών της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού να ολοκληρώσουν τη διευθέτηση του χώρου από ελληνικής πλευράς, ενόψει επέκτασης του φράχτη και στον Νότιο Εβρο.
Σε πρακτικό επίπεδο, η Αθήνα επικαλείται τους χάρτες με τους οποίους χαράχθηκαν τα σύνορα το 1923 και έκτοτε κάποια σημεία του επιβεβαιώθηκαν εκ νέου, ακριβώς λόγω της ανάγκης υπολογισμού των αλλαγών που επήλθαν στο ανάγλυφο από την αλλαγή του ρου του ποταμού σε κάποια σημεία.
Για την ελληνική πλευρά το συγκεκριμένο εμπόδιο πρακτικά δημιουργεί προσκόμματα και στην προσπάθεια που γίνεται τους τελευταίους μήνες για επέκταση του φράχτη και στον Νότιο Εβρο, αλλά και για την οχύρωση της περιοχής, ώστε σε περίπτωση επανάληψης ενός σεναρίου όπως αυτό του Μαρτίου, να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες προώθησης νέου κύματος μεταναστών προς την Ελλάδα.
Η τουρκική πλευρά επικαλείται τη χάραξη που αποτυπώνεται σε ψηφιακές πλατφόρμες και ελεύθερες πηγές (όπως η google), που, όπως έχει αποδειχθεί επανειλημμένως στο παρελθόν, είναι πρακτικά αδύνατον να ανταποκρίνονται στην ακρίβεια με την οποία έχουν χαραχθεί συνοριακές γραμμές με βάση όλα τα κλασικά όργανα γεωδαισίας (όπως το θεοδόλιχο, κλισιόμετρο κ.λπ.).
Η αλληλουχία των γεγονότων
Υπό αυτό το πρίσμα, τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία παίζει με τη φωτιά στον Έβρο, καθώς με αφορμή την αλλαγή κοίτης στον ομώνυμο ποταμό, η Άγκυρα παίζει ένα πρωτοφανές παιχνίδι με τα σύνορα.
Συγκεκριμένα, στον Νότιο Έβρο, στη θέση Μελισσοκομείο, η οποία βρίσκεται σε ένα σημείο το οποίο πλημμυρίζει κάθε χρόνο μετά το φθινόπωρο και συνήθως δημιουργείται μια μικρή νησίδα, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες που η στάθμη του ποταμού πέφτει εμφανίζεται μια μικρή έκταση περίπου 15 στρεμμάτων. Όπως έγραψε το Newpost, οι χάρτες τους 1923, σύμφωνα με τους οποίους έγινε η χάραξη των συνόρων, αναφέρουν ότι οι προσχώσεις αποτελούν Ελληνικά εδάφη, ωστόσο αυτό αμφισβητείται πλέον από τις Τουρκικές αρχές. Τούρκοι αστυνομικοί έχουν μόνιμα αναπτυχθεί στην περιοχή παρεμποδίζοντας τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων και της ΕΛΑΣ να προχωρήσουν στα οχυρωματικά έργα τα όποια έχουν αποφασίσει να πραγματοποιήσουν οι Ελληνικές αρχές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τουρκική πλευρά δεν επιθυμεί να αποχωρήσει αλλά και δεν παρουσιάζει οποιοδήποτε στοιχείο το οποίο να αποδεικνύει ότι η περιοχή την οποία διεκδικεί της ανήκει.
Μάλιστα, βρετανικά ΜΜΕ, έκαναν αναφορά στο εν λόγω περιστατικό, με την εφημερίδα SUN να ισχυρίζεται ότι «35 τούρκοι στρατιώτες φέρονται να προωθήθηκαν σε νησίδα στην ανατολική όχθη του ποταμού Έβρου, κοντά στις Φέρες. Ειδικές δυνάμεις και πεζικό έστησαν σκηνή με μια τουρκική σημαία και αρνήθηκαν να την κατεβάσουν παρά τις εκκλήσεις της ελληνικής πλευράς».
Η απάντηση σε αυτή την πρόκληση ήταν δυναμική, καθώς σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε διάβημα προς την Τουρκική πλευρά.
Προκλήσεις σε αέρα και θάλασσα
Εκτός όμως από το σκηνικό έντασης στον Έβρο, η Τουρκία φαίνεται πως επιζητεί θερμό επεισόδιο και στο Αιγαίο. Το πρωί της Πέμπτης, σύμφωνα με το politischios.gr, ψαράδες αλλά και μέλη της Frontex που περιπολούσαν στην περιοχή έγιναν μάρτυρες ενός ακόμη επεισοδίου της προκλητικότητας της γείτονος, που θέλησε να κάνει αισθητή την παρουσία της εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Συγκεκριμένα ταχύπλοο της τουρκικής ακτοφυλακής, εισήλθε παράνομα στην περιοχή της Βάτου των Οινουσσών ξεκινώντας επικίνδυνους ελιγμούς, τόσο κατά σκάφους της Frontex που επικουρεί τις προσπάθειες του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου για φύλαξη των θαλασσίων συνόρων όσο και κατά ελληνικού αλιευτικού σκάφους που ψάρευε εντός των θαλασσίων χωρικών υδάτων σε απόσταση 1,5 ναυτικού μιλίου από τις ελληνικές ακτές.
Η τουρκική ακτοφυλακή κάλεσε τόσο τη Frontex όσο και το αλιευτικό να φύγουν από την περιοχή, λέγοντας ότι πρόκειται για τουρκικά χωρικά ύδατα, ενώ λίγο αργότερα μετά την εμφάνιση σκάφους του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου στο σημείο, επιστρατεύτηκε και δεύτερο σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής κλιμακώνοντας την ένταση.
Και τα δύο σκάφη της Τουρκίας, επί 4 ώρες επιδόθηκαν σε ακραίους ελιγμούς με επίκεντρο το ελληνικό αλιευτικό σκάφος αλλά και τα άλλα δύο σκάφη της Frontex και του Κ.Λ. Χίου, αποχωρώντας από το σημείο μετά από αρκετή ώρα και επιστρέφοντας στο λιμάνι του Τσεσμέ.
Τουρκικά μαχητικά πέταξαν πάνω Πάτμο, Λέσβο, Χίο και Λήμνο!
Λίγες ώρες αργότερα, πάλι την Πέμπτη, σημειώθηκε μπαράζ υπερπτήσεων σε ρυθμούς που θύμιζαν εποχές προκλητικότητας προ-κορωνοϊού. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, ζεύγος μαχητικών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση στις 13:59 άνωθεν ν. Αρκοί στα 24.000 πόδια, στις 14:04 και 14:07 άνωθεν ν. Λειψοί στα 17.000, 18.000, και 15.000 πόδια αντίστοιχα, στις 14:10 άνωθεν ν. Πάτμου στα 25.000 πόδια, στις 14:11 άνωθεν ν. Λειψοί στα 26.000 πόδια.
Στη συνέχεια το ζεύγος χωρίστηκε και πραγματοποίησε υπερπτήση στις 14:12 άνωθεν ν. Λειψοί και άνωθεν ν. Αρκοί στα 25.000 πόδια. Στις 14:15 το ίδιο ζεύγος πραγματοποίησε υπερπτήση άνωθεν της ν. Λειψοί στα 24.000 πόδια και στις 14:19 άνωθεν ν. Αγαθονησίου στα 6.000 πόδια.
Επιπρόσθετα, στις 14:35 το ίδιο ζεύγος αεροσκαφών πραγματοποίησε υπερπτήση άνωθεν ν. Οινουσσών στα 25.000 πόδια, στις 14:36 άνωθεν ανατολικών ακτών Χίου στα 25.000 πόδια, στις 14:37 άνωθεν νήσου Παναγιάς στα 25.000 πόδια και στις 14:43 άνωθεν ν. Λέσβου στα 29.000 πόδια.
Από 15:06 έως τις 15:14 άλλο τουρκικό ζεύγος F-16 πραγματοποίησε υπερπτήσεις πάνω από τη Λέσβο από τα 30.000 έως τα 19.000 πόδια. Επίσης, από τις 15:18 έως τις 15:20 το ίδιο ζεύγος προχώρησε σε υπερπτήση άνωθεν της Λήμνου στα 5.000 με 7.000 πόδια.
Οι παραβιάσεις συνεχίστηκαν και την Παρασκευή, αν και μειωμένες σε σχέση την Πέμπτη. Ειδικότερα, τουρκικά μαχητικά προχώρησαν σε 10 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και δύο παραβάσεις κανόνων εναέριάς κυκλοφορίας. Σημειώθηκε επίσης και μια εικονική αερομαχία.
΄Με πληροφορίες από το newpost.gr και την Καθημερινή