“Οι όποιες φορολογικές ελαφρύνσεις τελούν υπό την αίρεση των δημοσιονομικών περιθωρίων”
Την πρόθεση της κυβέρνησης να εξετάσει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών σε φυσικά και νομικά πρόσωπα μετά τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, δηλαδή στην επόμενη (4η) φάση της υγειονομικής κρίσης, περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1. Ανέφερε ότι προτεραιότητα έχει και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, πέρα από την κίνηση περιορισμού τους κατά 0,9% που ξεκινά από τον επόμενο μήνα.
Επίσης, ο ΥΠΟΙΚ επεσήμανε ότι στο τραπέζι παραμένει και η επανεξέταση των μειώσεων του ΦΠΑ στις κατηγορίες που θα εφαρμοστεί (προσωρινά) από την 1η Ιουνίου, για το κατά πόσο θα πρέπει να επεκταθούν χρονικά.
Έκανε όμως σαφές ότι όλες οι παραπάνω κινήσεις τελούν υπό την αίρεση των δημοσιονομικών περιθωρίων που θα έχει η χώρα το 2021 τα οποία θα είναι πιο περιορισμένα από ότι φέτος.
Επιπλέον, δεν απέκλεισε μία μείωση της προκαταβολής φόρου ακόμα και κατά 50%. Διευκρίνισε όμως ότι για την εν λόγω απόφαση που θα ληφθεί χρονικά γύρω στον Ιούλιο, προϋπόθεση είναι να υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια και τα αναγκαία ταμειακά διαθέσιμα. Και τούτο πως το συνολικό της κόστος είναι 2,4 δις ευρώ (για το 100%).
Προανήγγειλε ΠΝΠ που θα εκδοθεί μέσα στην εβδομάδα για την εφαρμογή των μέτρων στήριξης. Επίσης είπε ότι εξετάζεται η καταβολή αποζημίωσης τον Μάιο και στους πληττόμενους επιστήμονες.
Μείωση φόρων
Επανάλαβε πως η μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές κατά 0,9% θα ισχύσει από την επόμενη εβδομάδα. μαζί με τις μειώσεις στον ΦΠΑ.
“Προσδοκούμε ότι όταν φτάσουμε στην 4η φάση της κρίσεως μετά τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο να πιάσουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε και να προχωρήσουμε σε μόνιμες μειώσεις φορολογικών συντελεστών σε φυσικά και νομικά πρόσωπα”, ανέφερε.
Μίλησε για παρεμβάσεις με μόνιμο τρόπο και “προσωπική μου εκτίμηση είναι”, είπε, πως “πρώτα θα πρέπει να δούμε αυτές τις παροδικές μειώσεις” φόρων όπως ο ΦΠΑ αλλά και σε τι κατάσταση θα είναι η οικονομία τότε. Είπε πως “θα εξετάσουμε την προσωρινότητα αυτών των μέτρων”. Επίσης επανέλαβε πως η μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές είναι στην πρώτη γραμμή για την επόμενη μέρα.
Ανέφερε όμως ότι οι μειώσεις φόρων και εισφορών θα γίνουν υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει από το 2021 και μετά ο αναγκαίος δημοσιονομικός και ταμειακός χώρος.
“Το 2021 θα έχουμε η Ελλάδα και όλη η Ευρώπη περισσότερους δημοσιονομικούς περιορισμούς”, είπε. Για το τι ζητά η Αθήνα είπε πως δεν έχει γίνει αυτή η συζήτηση γιατί δεν μπορεί να ξέρει κανένας την ένταση και την έκταση της δημοσιονομικής κρίσης. Εξήγησε πάντως πως θα πρέπει να υπάρχουν κάποιες προσεγγίσεις δημοσιονομικές. Αλλά ταμειακά εκτίμησε πως “θα είμαστε καλύτερα από φέτος”. Θα ζητήσουμε τον δημοσιονομικό χώρο που πρέπει το 2021 ανάλογα με τις ανάγκες της οικονομίας, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. Επανέλαβε πως “φέτος έχουμε πάρει τέτοιου ύψους μέτρα στήριξης που οδηγείται η χώρα σε δημοσιονομικό έλλειμμα”.
Προκαταβολή φόρου
Ο ΥΠΟΙΚ είπε πως “και εγώ θα ήθελα να καταργηθεί η προκαταβολή φόρου, να αυξήσουμε μισθούς και συντάξεις αλλά δεν γίνονται όλα αυτά. Είπε πως η προκαταβολή φόρου έχει κόστος 2,5 δισ. ευρώ”. Προσδιόρισε τις αποφάσεις στον Ιούλιο, όταν θα “έχουμε πλήρη εικόνα για Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο, και τη μείωση του τζίρου στην οικονομία”, είπε. “Θα έρθουμε και θα μειώσουμε σημαντικά την προκαταβολή φόρου για αυτές επιχειρήσεις που πλήττονται φέτος”, ανέφερε χωρίς να αποκλείσει απαντώντας σε σχετικό ερώτημα μια μείωση και στο 50%, λέγοντας πως “αυτό θα εξαρτηθεί όμως από τη μείωση του τζίρου και από τα ταμειακά διαθέσιμα που θα έχει τη χώρα” αφού “υπάρχουν ταμειακοί περιορισμοί δεν έχουν μπει τα χρήματα από την ΕΕ”.
Επιστρεπτέα Προκαταβολή
Ανέφερε πως τη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη θα πληρωθούν οι άλλοι επτά χιλιάδες δικαιούχοι των οκτακοσίων ευρώ. Επίσης, εκκρεμεί η πληρωμή της Επιστρεπτέας Προκαταβολής σε 5.700 εταιρείες που είναι συνδεδεμένες και πρέπει να προηγηθεί έλεγχος γιατί το ποσό προέρχεται από την ΕΕ. Συνολικά θα καλυφθούν 53.000 επιχειρήσεις. Ήδη έχουν διατεθεί 500 εκατομμύρια και εκτιμά πως η συνολική δαπάνη θα φτάσει στα 600 εκατομμύρια.
Η δεύτερη φάση θα φτάσει στα 1,4 δισ. ευρώ και η διανομή θα γίνει με στοιχεία Μαρτίου-Μαΐου. Διευκρίνισε πως όσες επιχειρήσεις εντάχθηκαν στην πρώτη φάση θα έχουν δικαίωμα να εισαχθούν και στη δεύτερη φάση, αλλά με πρόβλεψη στο ποσό που θα λάβουν για να βοηθηθούν περισσότερο όσες εταιρείες δεν έχουν χρηματοδοτηθεί.
Στον πολιτισμό είπε πως έχουν καλυφθεί από τον Μάρτιο 45.000 εργαζόμενοι από τους περίπου 100.000 που είναι συνολικά και “αναγκαστήκαμε των υστέρων να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που υπάρχει στο υπόλοιπο κομμάτι του πολιτισμού”.
Το SURE, είπε ο ΥΠΟΙΚ, θα νομοθετηθεί στα κοινοβούλια κάποιων κρατών-μελών αυτή η εβδομάδα. “Θα νομοθετήσουμε και εμείς για να είναι νόμος του κράτους από την 1η Ιουνίου”, είπε και οι πόροι εκτιμούμε ότι θα έρθουν για όλες τις δράσεις της ΕΕ από τα μέσα Ιουλίου και μετά.
Για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου ανέφερε πως προχωρούν εκτός από τις κινήσεις που για αντικειμενικούς λόγους δεν μπορούν, για παράδειγμα η διαδικασία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Προχώρησε, είπε, η Μαρίνα Αλίμου και δρομολογείται η αξιοποίηση των περιφερειακών λιμένων. Επεσήμανε για το μεταρρυθμιστικό προφίλ της χώρας πως “αν το είχαμε μία φορά ανάγκη πριν την κρίση τώρα το έχουμε δύο φορές ανάγκη”.
Για την κοστολόγηση των μέτρων σε 8,5 δισ. από τον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μιλάει για μέτρα ύψους 20 δισ. ευρώ χωρίς να περιλαμβάνει τα μέτρα που ανακοινώθηκαν προχθές ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ.
Για τη στήριξη των ιδιοκτητών είπε πως “θα πρέπει να υπάρξουν διμερείς συμφωνίες μεταξύ του ιδιοκτήτη και αυτού που κάνει χρήση του ενοικίου ώστε να υπάρχει ισορροπία στην αγορά”. Επεσήμανε πως μέσα στην εβδομάδα θα περάσει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για να υλοποιηθούν τα μέτρα για τους ενοικιαστές αλλά και οι υπόλοιπες παρεμβάσεις από 1η Ιουνίου και μετά.
Σημείωσε πως οι ιδιοκτήτες θα έχουν φορολογική ελάφρυνση μέσω του συμψηφισμού με τις νέες φορολογικές υποχρεώσεις. Επίσης είπε πως “προσπαθούμε στην ΑΑΔΕ να εμπλουτίσουμε την υπάρχουσα πλατφόρμα που υπάρχει ούτως ώστε εκεί να αποδεικνύεται πρώτα ότι έγινε μείωση ενοικίου”.