Open Skies: Τι προβλέπει η συνθήκη που προκάλεσε την κρίση ΗΠΑ-Ρωσίας
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να αποσυρθούν από τη συνθήκη Open Skies (Ανοικτοί Ουρανοί) την οποία έχουν συνυπογράψει 35 χώρες και η οποία επιτρέπει άοπλες πτήσεις εναέριας επιτήρησης στις χώρες που συμμετέχουν σ’ αυτήν, ισχυριζόμενες ότι η Ρωσία έχει επανειλημμένα παραβιάσει τους όρους της Συνθήκης.
Με την συνθήκη για τους «Ανοιχτοί Ουρανοί» καθιερώθηκε ένα πρόγραμμα άοπλων πτήσεων εναέριας επιτήρησης σε ολόκληρη την επικράτεια των συμμετεχόντων.
Η συνθήκη έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει την αμοιβαία κατανόηση και εμπιστοσύνη δίνοντας σε όλους τους συμμετέχοντες, ανεξάρτητα από το μέγεθος, έναν άμεσο ρόλο στη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις στρατιωτικές δυνάμεις και τις δραστηριότητες που τους αφορούν.
Το Open Skies είναι μια από τις πιο ευρείες διεθνείς προσπάθειες μέχρι σήμερα που προωθούν το άνοιγμα και τη διαφάνεια των στρατιωτικών δυνάμεων και δραστηριοτήτων.
Η έννοια της «αμοιβαίας εναέριας παρατήρησης» προτάθηκε αρχικά στον Σοβιετικό Πρωθυπουργό Νικολάι Μπουλγκάιν κατά τη Διάσκεψη της Γενεύης του 1955 από τον Πρόεδρο Ντουάιτ Ν. Αϊζενχάουερ.
Ωστόσο, οι Σοβιετικοί απέρριψαν αμέσως την ιδέα και ήταν αδρανή για αρκετά χρόνια.
Η συνθήκη τελικά υπογράφηκε ως πρωτοβουλία του προέδρου των ΗΠΑ (και πρώην διευθυντή της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών) Τζορτζ Μπους το 1989.
Με διαπραγμάτευση από τα τότε μέλη του ΝΑΤΟ και το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, η συμφωνία υπογράφηκε στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, στις 24 Μαρτίου 1992.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την πρόθεση τους να αποχωρήσουν από την Συνθήκη των Ανοικτών Ουρανών επικαλούμενες παραβιάσεις εκ μέρους της Ρωσίας
Ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η αποχώρηση από την Συνθήκη θα πραγματοποιηθεί επίσημα σε έξι μήνες, σύμφωνα με τους όρους αποχώρησης που προβλέπονται από τη συνθήκη.
Πρόκειται για την δεύτερη αποχώρηση της κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από μια σημαντική διεθνή Συνθήκη, μετά την αποχώρηση, πέρυσι, των Ηνωμένων Πολιτειών από την Συνθήκη των πυρηνικών δυνάμεων μέσου βεληνεκούς (INF).
Σύμφωνα με την εφημερίδα The New York Times, την οποία επικαλείται σε ανταπόκριση του το πρακτορείο TASS από τη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος Τραμπ προτίθεται να ενημερώσει αύριο Παρασκευή την ρωσική κυβέρνηση για την αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συνθήκη των Ανοικτών Ουρανών.
Έκτακτη συνεδρίαση των πρεσβευτών των κρατών του ΝΑΤΟ μετά την αμερικανική αποχώρηση από τη συνθήκη Open Skies
Οι πρεσβευτές των χωρών μελών του ΝΑΤΟ κλήθηκαν για μια έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής αποχώρησης από τη συνθήκη Open Skies (Ανοικτοί Ουρανοί), σύμφωνα με διπλωματική πηγή.
Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την αποχώρησή της κατηγορώντας την Μόσχα για επανειλημμένες παραβιάσεις των όρων της συνθήκης.
«Η συνεδρίαση συγκλήθηκε για την Παρασκευή το απόγευμα» για να αναλυθούν οι συνέπειες της απόφασης που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συνθήκη αναμένεται να «τεθεί σε ισχύ σε έξι μήνες», ανέφερε η ίδια πηγή.