Δεν αποχωρούν οι Τούρκοι στρατιώτες από τον Έβρο- Φόβοι για κλιμάκωση από την Άγκυρα
Το υπoυργείο Εξωτερικών προέβη σε διάβημα προς την Τουρκία σχετικά με το ζήτημα που ανέκυψε τις προηγούμενες εβδομάδες στον Έβρο, με αφορμή την αλλαγή της κοίτης του ποταμού.
Στην ουσία πρόκειται για κατάληψη ελληνικού εδάφους, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να υποβαθμίσει το θέμα. Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι αργά το βράδυ τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης έδειχναν να υποτιμούν την αξία του θέματος, που αναμφίβολα εντάσσεται σε μια ραγδαία κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας σε όλα τα μέτωπα.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αναφορικά με το ζήτημα που έχει προκύψει σε σημείο του νοτίου Εβρου με αφορμή την αλλαγή της κοίτης του ποταμού και κατόπιν εντολής του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, έχει γίνει διάβημα προς την τουρκική πλευρά.
Ολα ξεκίνησαν προ εβδομάδων, στο νότιο Εβρο, στη θέση Μελισσοκομείο στις Φέρες, με τη μετάβαση εκεί τουρκικών στρατιωτικών-αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες αρνούνται, όμως, να αποχωρήσουν από το σημείο.
Η συγκεκριμένη περιοχή, στην οποία οι Τούρκοι άνδρες των σωμάτων ασφαλείας εμφανίζονται να έχουν στήσει σκηνή και να αλλάζουν βάρδιες, ανήκει στην Ελλάδα.
Η κοίτη έχει μετακινηθεί, με αποτέλεσμα στη θέση της να βρίσκεται πλέον ένα έλος, το οποίο το καλοκαίρι ξεραίνεται και τον χειμώνα πλημμυρίζει δημιουργώντας εκεί μια νησίδα. Αυτή τη μεταφορά της κοίτης εκμεταλλεύεται η Τουρκία προκειμένου να διεκδικήσει μια περιοχή η οποία φθάνει τα περίπου 16 στρέμματα γης.
Σύμφωνα με πληροφορίες αυτήν την στιγμή βρίσκονται στην περιοχή 15 Τούρκοι εκ των οποίων οι 5 είναι αστυνομικοί ενώ οι υπόλοιποι 10 είναι του στρατού.
Τριβές υπήρχαν και στο παρελθόν, ωστόσο, πλέον, στην περιοχή υπάρχει η σταθερή παρουσία δυνάμεων ασφαλείας της Τουρκίας, οι οποίες και εμποδίζουν τις εργασίες των στελεχών της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού να ολοκληρώσουν τη διευθέτηση του χώρου από ελληνικής πλευράς, ενόψει επέκτασης του φράχτη και στον Νότιο Εβρο.
Εως τώρα διατηρούνται χαμηλοί τόνοι αφενός λόγω των ευαίσθητων πτυχών ενός ζητήματος όπως αυτό, αφετέρου διότι η Αθήνα δεν επιθυμεί να δημιουργήσει την αίσθηση ότι συζητάει για θέματα που υποδηλώνουν πιθανές συνοριακές διαφορές με την Αγκυρα.
Η αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ και Κοτζιά για το σοβαρό επεισόδιο
Εκμεταλλευόμενη τώρα την υποχώρηση της στάθμης του νερού λόγω καλοκαιρινής περιόδου και τη μετακίνηση της κοίτης, η Τουρκία σπεύδει να πατήσει πόδι στη συγκεκριμένη έκταση παρουσιάζοντάς την ως δική της, δηλαδή τουρκική.
Στο θέμα αναφέρθηκε μάλιστα ακόμη και η βρετανική εφημερίδα Sun, χρησιμοποιώντας μάλιστα τον τίτλο «Τουρκικά στρατεύματα εισβάλλουν στην Ελλάδα και καταλαμβάνουν μικρό κομμάτι γης πάνω στο διαφιλονικούμενο σύνορο».
Μιλώντας προ ημερών στον ραδιοσταθμό «Α’ Πρόγραμμα» της ΕΡΑ, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε επιχειρήσει να υποβαθμίσει το θέμα. Είπε:
«Εγώ εύχομαι να πάμε σε μια συνεννόηση (σ.σ. με την Τουρκία). Υπάρχει ένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου εξαιτίας και των αλλαγών της κοίτης του ποταμού (…) Δεν μ’ αρέσει να δημιουργώ εντάσεις ανάμεσα σε δυο χώρες, οι οποίες είναι σύμμαχοι. Αυτά τα πράγματα λύνονται χωρίς να γραφεί ούτε μονόστηλο σ’ εφημερίδα. Μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και, με μια επιτροπή κοινή όλα αυτά τα πράγματα να επιλυθούν”.
“Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα», είχε δηλώσει στις 20 Μαΐου ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας αναφερόμενος στο συγκεκριμένο ζήτημα για το οποίο ωστόσο η ελληνική πλευρά δεν είχε ως φαίνεται πια άλλα περιθώρια παρά να προχωρήσει σε διάβημα.
ΕΞΑΛΛΟΥ: Την τουρκική προκλητικότητα και την παρενόχληση ψαράδων στις Οινούσσες σχολίασε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, σημειώνοντας πως υπάρχει ο φόβος ατυχήματος λόγω της έντονης δραστηριότητας σε πολύ μικρό χώρο.
«Είναι αυξημένη η δραστηριότητα σε αέρα, θάλασσα και ξηρά, καθώς δεν έχει κοπάσει η κατάσταση στον Έβρο» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ:
«Η ένταση σε μικρούς χώρους αυξάνει τον κίνδυνο για ατύχημα», υπογράμμισε ο υπουργός, προσθέτοντας πως έχουν γίνει διαβήματα προς τους οργανισμούς και το ΝΑΤΟ. «Περιμένουμε καλή τη πίστη μια καλύτερη συμπεριφορά» τόνισε, αναγνωρίζοντας πως «δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή όροι καλής γειτονίας».
Πως εξηγείται η τουρκική εισβολή με αφορμή ένα…συνηθισμένο περιστατικό
Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος,, Δρ. Παντείου Πανεπιστημίου Οθωμανολόγος/Τουρκολόγος – Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, εξηγεί στο armyvoice.gr:
Το ερώτημα είναι, γιατί το φετινό συνηθισμένο κατά τα λοιπά φαινόμενο, δημιούργησε ένταση και αναβαθμίστηκε επιχειρησιακά; Γιατί δεν λύθηκε με απλή άτυπη συνεννόηση όπως στο παρελθόν;
Και εάν σχετίζεται με την προσπάθεια παραβίασης των συνόρων που ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2020, μιας ευρύτερης αμφισβήτησης και τελικά αιτήματος αναθεώρησης της de jure βάσει συνθηκών οριοθέτησης.
Πιθανολογώ πως επίτηδες αναβαθμίστηκε φέτος ( ευτυχώς όχι ακόμα, σαν το γεγονός του 1986 που υπήρξε εμπλοκή και νεκροί ), στην προσπάθεια να λειτουργήσει ως άλλο ένα στοιχείο οικοδόμησης του ευρύτερου αναθεωρητικού οικοδομήματος της Τουρκίας
σε όλα τα πεδία : Θράκη, Αιγαίο, Νησιά, Κρήτη, Κύπρο σε συνδυασμό με τις κυκλωτικές πολιορκητικές κινήσεις που κάνει μέσω συμφωνιών με Λιβύη , Αλβανία και λοιπές Βαλκανικές χώρες, της παρουσίας της στη Συρία,
με την ανοχή ή και ώθηση του διεθνούς παράγοντα, συνεπικουρημένου του προσφυγομεταναστευτικού , το οποίο πλέον όλοι αναγνωρίζουν ως εργαλειοποιημένο κατά της Ελλάδας , εκμεταλλευόμενη τον ανθρωπισμό και τη Νομοθεσία που προστατεύει τα άτομα αυτά .
Πηγή: hellasjournal.com, με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ/ΕΘΝΟΣ