Απογοήτευση στην αγορά από τις κυβερνητικές εξαγγελίες – “Λάστιχο” τα 24 δισ. – Νέες προτάσεις από ΣΥΡΙΖΑ

Απογοήτευση στην αγορά από τις κυβερνητικές εξαγγελίες – “Λάστιχο” τα 24 δισ. – Νέες προτάσεις από ΣΥΡΙΖΑ

Τα πρώτα ρήγματα στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης διαπιστώνει η αξιωματική αντιπολίτευση, προετοιμάζοντας το δικό της, επόμενο βήμα, την παρουσίαση των δικών της προτάσεων στις αρχές της εβδομάδας που έρχεται.

Εν πρώτοις ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει τη δυσαρέσκεια ή, έστω, την παγωμάρα ανθρώπων της αγοράς από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης: στην αιχμή του δόρατος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς που χαρακτήρισε ντροπιαστικά και άτολμα τα μέτρα (από συνέντευξή του στο ρ/σ «Στο Κόκκινο») ενώ και οι άνθρωποι του τουρισμού δεν δείχνουν ικανοποιημένοι (ίσως να ήταν και τολμηρότεροι στη διατύπωση των αντιρρήσεών τους αν δεν σχετίζονταν με το κόμμα της ΝΔ κάποιοι από αυτούς…).

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση μάλλον… χάθηκε στο ποσοστό απώλειας των απολαβών των εργαζομένων: από την αρχική θέση, «οι εργαζόμενοι θα αμείβονται με σχεδόν τον ίδιο μισθό», όπως την διατύπωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά η γραμμή …θόλωσε, αφού ο μεν κυβερνητικός εκπρόσωπος έλεγε ότι «δεν υφίσταται σύγκριση, αλλά μόνο με το μηδέν, την ανεργία» ενώ ο υπουργός Εργασίας, την ίδια στιγμή, καθησύχαζε ότι «η οροφή της απώλειας του μισθού είναι το 16%».

Κυβερνητικές αντιφάσεις για τις μειώσεις μισθών – Διαψεύδει ο Στ. Πέτσας επιβεβαιώνει ο Υπ. Εργασίας (vid)

Οι διαφορετικές αυτές απόψεις, που αναδεικνύει έξυπνα το πρωτοσέλιδο της «Εφημερίδας των Συντακτών» καταδεικνύουν εξάλλου και προβλήματα οργάνωσης της κυβερνητικής δομής, όπως και προβλήματα επικοινωνιακά. Όσο για τους εργαζόμενους; Ας είναι βέβαιη η κυβέρνηση ότι εκείνοι γνωρίζουν ήδη την πραγματικότητα με τα διάφορα «κόλπα» κακών εργοδοτών, ότι θα είναι εκείνοι που θα ξέρουν τι μπήκε στο πορτοφόλι τους και πόση ήταν η απώλεια που είχαν…

Παράλληλα, υπουργείο Οικονομικών και ΣΥΡΙΖΑ πιάστηκαν στα χέρια -μεταφορικώς, γιατί κυριολεκτικώς έγινε μόνο στην προανακριτική επιτροπή…- και δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν ούτε στα νούμερα!

Με στοιχεία μίλησε πρώτη η Κουμουνδούρου …κατεβάζοντας τα κυβερνητικά μέτρα στα 8,5 δισ. από την αρχή της κρίσης μέχρι και τον Οκτώβρη του 2020, κατηγορώντας έτσι τον Κυριάκο Μητσοτάκη για δημιουργική λογιστική: «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός έλεγε 0+0=14. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πήγε ένα βήμα παρακάτω: 14+0=24», αφού στα 24 δισ. προσδιορίζεται από την κυβέρνηση το κόστος της συνολικής δέσμης μέτρων.

Με στοιχεία απάντησε και ο Χρήστος Σταϊκούρας: «Στην Έκθεση των Ευρωπαϊκών θεσμών, στη σελίδα 42, τα μέτρα που λαμβάνει η Ελληνική Κυβέρνηση έχουν ποσοτικοποιηθεί σε 19,667 δισ. ευρώ. Στα μέτρα αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται πολλά από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες και για τα οποία δεν είχε ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τη στιγμή συγγραφής της έκθεσης» είπε εξηγώντας, έτσι, πώς οι εξαγγελίες σκαρφαλώνουν στα 24 δισ.

Όμως τα δύο κόμματα διαφώνησαν και για το κόστος της παρέμβασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει 14 δισ. δημοσιονομικά μέτρα», λέει η Κουμουνδούρου, με την οδό Νίκης να επιμένει να προσθέτει στα 14 δισ. και 10 δισ. από αναστολές φορολογικών και  ασφαλιστικών υποχρεώσεων και  12  δισ. εγγυήσεις δανείων, άρα νέο μνημόνιο. Το «λεφτόδεντρο» του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης» έχει προ πολλού ξεραθεί, σημείωνε δηκτικά ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Εξίσου δηκτικός όμως και ο αντίπαλός του και προκάτοχός του στη θέση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, διερωτάτο από πού προκύπτει η… χαρά των κ.κ. Πέτσα και Σταϊκούρα για την έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, όταν αυτή προβλέπει ύφεση 9.7%.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο βήμα είναι η παρουσίαση των δικών του προτάσεων -το Σαββατοκύριακο θα έχει μπόλικη δουλειά για τους σκιώδεις υπουργούς και τους συνεργάτες τους- που θα μπορούσε πάντως να κρατήσει κάτι από την κριτική της κυβέρνησης.

Τα… λεφτόδεντρα, σε όποια «αυλή» κι αν ανθίζουν, είναι σαν τους στίχους του Διον. Σαββόπουλου: «Τι να τα κάνω τα τραγούδια σας/ ποτέ δε λένε την αλήθεια/ ο κόσμος υποφέρει και πονά/ κι εσείς τα ίδια παραμύθια»…

Κι ο κόσμος δεν θέλει παραμύθια, ρεαλιστικές προτάσεις, ένα ποσοτικοποιημένο σχέδιο εξόδου από την κρίση, θέλει να ακούσει.

Νίκος Παπαδημητρίου

Σχετικά Άρθρα