Μαξίμου: “Ό,τι και να πει ο Παπαγγελόπουλος, δεν μας ανησυχεί. Δεν ακούγεται”…

Μαξίμου: “Ό,τι και να πει ο Παπαγγελόπουλος, δεν μας ανησυχεί. Δεν ακούγεται”…

Ο εκδότης της “Εστίας” Μανώλης Κοττάκης αποκαλύπτει σήμερα στο κεντρικό άρθρο της εφημερίδας δύο ραντεβού με “ατζέντα Novartis” που είχε τον περασμένο Δεκέμβριο με σημαίνοντα παράγοντα του Μεγάρου Μαξίμου.

Αναφερόμενος στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο οποίος βρίσκεται, πλέον, καθ’ οδόν προς το Ειδικό Δικαστήριο (εφόσον, φυσικά, συναινέσει το Δικαστικό Συμβούλιο και αξιολογήσει ως έγκυρη την διεύρυνση του κατηγορητηρίου), ο συγκεκριμένος παράγοντας αναφέρθηκε σε μυστικές μετρήσεις (!!!) που έχει διεξάγει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις οποίεςο Παπαγγελόπουλος θεωρείται το πλέον μισητό πρόσωπο της προηγούμενης κυβέρνησης. ,και να πει στην Προανακριτική, δεν ανησυχούμε. Δεν ακούγεται!”.

Ο δημοσιογράφος ελέγχεται, προφανώς, για την αξιοπιστία του. Εάν, εντός των επομένων ωρών, δεν διαψευσθεί επισήμως από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, οι πληροφορίες που δημοσίως μεταφέρει πρέπει να θεωρούνται απολύτως ακριβείς. Φυσικά, και στην αντίθετη περίπτωση, είναι “ο λόγος του και ο λόγος τους”, αλλά η μη διάψευση ενισχύει έτι περαιτέρω την ισχύ της αποκάλυψης.

Τι σημαίνει, όμως, “ό,τι και να πει ο Παπαγγελόπουλος, δεν ανησυχούμε. Δεν ακούγεται”; Για να “ακουστεί” κάποιος, απαραίτητη προϋπόθεση είναι όσα δηλώνει, υποστηρίζει ή ισχυρίζεται να φθάνουν στην κοινή γνώμη και δη αυτούσια και όχι διαστρεβλωμένα. Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, αμυνόμενος έναντι ενός περίπλοκου κατηγορητηρίου για μια υπόθεση με απίθανες λεπτομέρειες, προσπαθεί να μιλά συχνά στα μέσα ενημέρωσης. Ακόμα, όμως, κι΄ όταν μιλά, αυτά που διατυπώνει ελάχιστα αναπαράγονται. Είναι περισσότερο μια “ομιλούσα κεφαλή” με ήχο που μάλλον βρίσκεται σε σίγαση.

Στην τελευταία συνεδρίαση της Βουλής, κατά την οποία αποφασίστηκε η διεύρυνση του κατηγορητηρίου με 175 ψήφους (Ν.Δ και ΚΙΝΑΛ) και απούσα την αντιπολίτευση, πλην του κόμματος της Φώφης Γεννηματά, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης προέβη σε ιδιαίτερα σημαντικές αποκαλύψεις για τον ρόλο της πρώην εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη (μεταξύ άλλων) στην υπόθεση του Βατοπεδίου που συγκλόνισε το πολιτικό σκηνικό, το 2008, και κατά ορισμένους προκάλεσε την επιτάχυνση της απαξίωσης της κυβέρνησης Καραμανλή.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος ισχυρίστηκε πως υπήρξε παρέμβαση πολιτικού παράγοντα –δείχνοντας προς την πλευρά της Ν.Δ- προς την κ. Τσατάνη που χειριζόταν την υπόθεση, ώστε να προφυλακιστεί ο μακαρίτης πια Γιάννης Αγγέλου, διευθυντής τότε του γραφείου του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Την προφυλάκιση απεσόβησε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, την συμβουλή του οποίου ζήτησε (γιατί άραγε;) η πρώην δικαστικός, πρόσωπο- κλειδί, τώρα, στην διαδικασία της Προανακριτικής για τη Novartis.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος είπε πολλά ακόμα:

-Και για τις συχνές επαφές του με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και το ενδιαφέρον που επιδείκνυε για υποθέσεις της Δικαιοσύνης.

-Και για τις μηνύσεις του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή που κατηγορούσε ως “εγκέφαλο” εγκληματικής οργάνωσης τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη (όλα αυτά πριν από ένα χρόνο), πριν ανακρούσει πρύμναν, μετά την εκλογή της Ν.Δ, και αντικαταστήσει τον τελευταίο με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, και πολλά ακόμα.

Θα παραμείνουν αυτές οι καταγγελίες στην σκιά; Ακόμα και αν πρόκειται για σαθρούς ισχυρισμούς του κ. Παπαγγελόπουλου, δεν ισχύει στην περίπτωση του το τεκμήριο αθωότητας; Ή έχει αντικατασταθεί με το τεκμήριο αναξιοπιστίας επειδή “δεν ακούγεται”, όπως ισχυρίστηκε ο παράγων του Μεγάρου Μαξίμου στον εκδότη της “Εστίας”;

Θα κληθεί η κ. Τσατάνη -γιατί όχι σε κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με τον κ. Παπαγγελόπουλο- να μιλήσει για τις “συμβουλές” του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και τις πιέσεις που της ασκήθηκαν να προφυλακίσει τον Γιάννη Αγγέλου;

Θα κληθεί ο πρώην πρέσβης του Ισραήλ (γιατί όχι;) να καταθέσει σχετικά με το εάν όντως ζητήθηκαν “χειρισμοί” στις εκκρεμότητες του κ. Μιωνή από τις κυβερνήσεις Σαμαρά και Τσίπρα; Θα ζητηθεί και θα διερευνηθεί η μήνυση Μιωνή κατά Βορίδη; Και πολλά ακόμα.

Η εξέλιξη της υπόθεσης της “σκευωρίας” έχει πολιτικά προεξοφληθεί. Η κυβέρνηση -και το ΚΙΝ.ΑΛ- θέλουν Ειδικό Δικαστήριο. Το Δικαστικό Συμβούλιο θα λάβει τις τελικές αποφάσεις, ωστόσο η πολιτική καταγραφή έχει ήδη γίνει και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ έχουν ήδη “δικάσει” μαζί με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και τον Αλέξη Τσίπρα. Για την αλήθεια και την ακρίβεια κάποιων σημαντικών γεγονόντων ουδείς φαίνεται να ενδιαφέρεται. Διότι, ο παράγων του Μεγάρου Μαξίμου έχει δίκιο: Ο Παπαγγελόπουλος -και κάποιες πτυχές των γεγονότων- δεν ακούγονται. Όπως και ελάχιστα ακούστηκαν οι έξι καταθέσεις της πρώην εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου…

Σεραφείμ Κοτρώτσος

Εστία
Το άρθρο του Μανώλη Κοττάκη στην “Εστία”

Σχετικά Άρθρα